آغاز بکار نماینده وپژه پاکستان در امور افغانستان
https://parstoday.ir/dari/news/uncategorised-i110429
وزارت امور خارجه پاکستان از آغاز بکار نخستین نماینده این کشور در امور افغانستان خبرداد.
(last modified 2023-09-27T10:49:12+00:00 )
جوزا 21, 1399 08:23 Asia/Kabul
  • آغاز بکار نماینده وپژه پاکستان در امور افغانستان

وزارت امور خارجه پاکستان از آغاز بکار نخستین نماینده این کشور در امور افغانستان خبرداد.

محمد صادق در سالهای 2008 تا 2014 سفیر پاکستان در کابل بود. همزمان با این اقدام معنادار پاکستان؛ ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده نیروی زمینی ارتش این کشور به کابل سفر کرد و در پایتخت افغانستان با اشرف غنی رییس جمهور این کشور دیدار و درباره طیفی از موضوعات گفتگو کرد. 
شتاب گرفتن فعل و انفعالات پاکستان درباره افغانستان گویای تغییرات میدانی شگرف در افغانستان و چشم انداز تحولات این کشور در سایه به بن بست خوردن توافقنامه به اصطلاح صلح بین آمریکا و طالبان است؛ توافقی که می خواست برای افغانستان صلح و شکوفایی را به ارمغان بیاورد تاکنون جز دهشت افکنی بیشتر و تعمیق زخم مردم این کشور پیامی نداشته است. از سوی دیگر بروز یکی از کم سابقه ترین اعتراضات و خیزش مردمی در آمریکا در اعتراض به نابرابری و بی عدالتی سازمان یافته، گویا برای  کارکشته گان عرصه سیاست و تاریخ پاکستان یادآور روزهای مشابه برای اتحاد جماهیر شوری در دهه 80 قرن 20 است. رویدادهایی که مسکو را وادار کرد دهها هزار نیروی نظامی ارتش سرخ را از افغانستان فرابخواند و رویای کرملین  برای دسترسی آسان به آبهای گرم را به فراموشی بسپارد. این که آیا آمریکا هم در طولانی ترین جنگ تاریخ خود به روزهای مشابه اتحاد جماهیر شوروی نزدیک می شود شاید در ظاهر سوالی زودهنگام و به زعم برخی نابجا به نظر برسد اما در محافل پاکستانی و در عرصه جهانی اکنون این بحث مطرح است که آمریکا دیر یا زود به انتخاب خود و یا ناخواسته باید کشورهای منطقه از جمله افغانستان را ترک کند.
کوبرن پاتریک نویسنده انگلیسی این هفته در روزنامه ایندیپندنت نوشت:
"افغانستان اکنون بیش از هرزمان دیگری به عقب نشینی نیروهای آمریکایی نزدیک شده است. توافق با طالبان که دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکاسعی می کند آن را توافق صلح جلوه دهد چیزی جز اعتراف قطعی به شکست در افغانستان نیست." 
در چنین فضایی تحرکات این روزهای زلمی خلیلزاد مرد افغانی الاصل دستگاه دیپلماسی آمریکا در بین کشورهای منطقه از جمله افغانستان، پاکستان و قطر را نمی توان چیزی جز تلاش برای رتوش کردن شکست کاخ سفید قلمداد کرد. از همین روست که پاکستان نیز همانند دیگر کشورهای منطقه به دیپلماسی و سیاست افغانستانی خود جانی تازه تزریق کرده تا از تراشیده شدن هزینه های بیشتر برای اسلام آباد جلوگیری کند. زمزمه هایی که درباره تغییرات در راس هرم قدرت در طالبان و شورای کویته شنیده می شود از جمله ارتقا جایگاه "ملا یعقوب" پسر ملاعمر سرکرده پیشین طالبان، سفر مرد قدرتمند ارتش پاکستان به کابل و همچنین آغاز بکار نماینده پاکستان در امور افغانستان تنها بخشی از سرعت گرفتن قطار سیاست افغانستانی اسلام آباد است. 
اگرچه راجع به انتخاب محمد صادق به عنوان نماینده پاکستان در افغانستان حرف و حدیث های فراوانی مطرح شده و اختلافات و چالشهای وی با مقامات وقت کابل در سالهای پیش به سوژه رسانه ها تبدیل شده است اما همه این رویدادها بیانگر این است که افغانستان آبستن تحولات جدید است. تحرکات ماههای اخیر گروه تکفیری تروریستی داعش در کنار دیگر چالش هایی که از قبل سیاست های آمریکا متوجه مردم افغانستان و منطقه شده است نگرانی کشورهای منطقه درباره آینده تحولات در این کشور را توجیه می کند. 
اما برغم نگرانی کشورهای مختلف از آینده تحولات افغانستان، نباید از نظر دور داشت که دولت و مردم این کشور هم  به عنوان کشوری مستقل سالهاست درباره برونداد سیاست و رفتار برخی کشورهای منطقه در قبال کابل تردید دارند. انتقادهای گاه و بیگاه دولت افغانستان از سیاستهای اسلام آباد اگرچه ضرورت گفت وگوهای دوجانبه را بیشتر می کند همزمان تاکیدی بر این واقعیت است که در اتخاذ هر سیاستی باید منافع کابل نیز در نظر گرفته شود. از این گذشته همان طور که تاریخ چند دهه اخیر نشان می دهد واقعیت این است که حل مساله افغانستان مستلزم حضور همه کشورهای تاثیرگذار منطقه دور یک میز و هم اندیشی برای حل این چالش منطقه ای است. 
اکنون که سیاست واشنگتن در قبال افغانستان به شکست کامل نزدیک شده است بسیاری در مسکو، اسلام آباد، پکن و تهران باور دارند که زمان درانداختن طرحی منطقه ای برای حل این بحران فرارسیده است.