پیشنهاد خلیل زاد درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان
(last modified Thu, 14 Jan 2021 03:33:49 GMT )
جدی 25, 1399 08:03 Asia/Kabul
  • پیشنهاد خلیل زاد درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان
    پیشنهاد خلیل زاد درباره تشکیل دولت موقت در افغانستان

نماینده ویژه آمریکا درامور افغانستان در سفر اخیرش به کابل، طرح تشکیل دولت موقت را با رهبران سیاسی این کشور مطرح کرد.

 «گل رحمان قاضی» رئیس شورای صلح و نجات افغانستان گفت: «زلمای خلیلزاد» در دیدارهای اخیر با رهبران و شخصیت‌های سیاسی در کابل سه طرح را مطرح کرده است.

قاضی افزود: «طرح نخست ادامه دولت کنونی و ادغام طالبان در آن است، طرح دوم ادغام دولت در ساختار حکومتی طالبان می‌باشد و طرح سوم نیز مسئله ایجاد دولت موقت و فراگیر بوده است».

رئیس شورای صلح و نجات افغانستان گفت که دو طرح نخست برای این کشور و جامعه جهانی قابل قبول نیست و برخی سیاسیون در دیدار با خلیلزاد طرح ایجاد دولت موقت را برای پایان دادن به جنگ در افغانستان گزینه مناسبی دانستند.

طرح های پیشنهادی نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان که به  بهانه کمک به خروج از بن بست مذاکرات صلح در این کشور مطرح شده است در تضاد با اصل حاکمیت ملی و قانون اساسی افغانستان قرار دارد.

دو طرح خلیل زاد درباره ادغام دولت افغانستان و طالبان اساسا به لحاظ ماهیتی امکانپذیر نیست.

مسئله ادغام ضمن آنکه در تضاد اشکار با قانون اساسی این کشور قرار دارد به هیچ وجه مورد قبول دو طرف مذاکره نیست.

طالبان دولت فعلی افغانستان را نامشروع می داند و در مقابل نیز دولت این کشور هرگونه سهم دادن به این گروه در قدرت را به طور نسبی و کامل تنها براساس فرایند انتخابات مبتنی بر ارای آزادانه مردم افغانستان مسیر دانسته است.

از نظر دولت افغانستان مذاکرات با طالبان در قطر تنها برای خاتمه جنگ در این کشور است و برقراری صلح نباید به بهای از دست رفتن جمهوریت و زیر پا گذاشتن اصول مختلف قانون اساسی به خصوص ماهیت دموکراتیک حکومت باشد.

در چارچوب مدل منطقی و مورد نظر دولت افغانستان و افکار عمومی در این کشور ، طالبان برای ورود به عرصه حکومتداری باید خود را در معرض آرای مردم قرار دهد ودر چارچوب قانون اساسی که منشور مورد وفاق ملی است کنشگری کند.

این در حالی است که طالبان اعلام کرده اند قانون اساسی افغانستان را قبول ندارند و هدف آنان در این کشور استقرار نظام اسلامی است و دموکراسی به هیچ وجه مد نظر این گروه نیست.

این موضع طالبان که باردیگر توسط  سخنگوی این گروه مطرح شده است تردید ها درباره موفقیت مذاکرات صلح دولت افغانستان با این گروه را بیش از گذشته افزایش داده است.

در واقع هدف طالبان از مذاکرات صلح واگذاری تمام ابعاد  قدرت  به این گروه برای برپایی امارت اسلامی است که در آن مردم افغانستان باید با  قانون اساسی و جمهوریت که نماد دموکراسی است خداحافظی  کنند.

طرح دیگر زلمای خلیل زاد تشکیل دولت موقت در افغانستان است که هم دولت این کشور و هم طالبان با ان مخالفند.

حمایت برخی از سیاسیون در افغانستان از تشکیل دولت موقت در این کشور نیز کاستن از زمان انتظار برای بازگشت به قدرت و خاتمه زود هنگام دوره محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان پیش از زمان مقرر پنج ساله است.

در شرایطی نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان طرح های بی خاصیتی را برای برون رفت از گره مذاکرات صلح مطرح کرده است که خروج نظامیان آمریکا از افغانستان مهمترین عامل در ایجاد بستر لازم برای خاتمه جنگ در این کشور است که همچنان کاخ سفید به آن بی توجه است.