راهپیمایی مردم کابل در حمایت از نظام جمهوری اسلامی در افغانستان
مردم کابل پایتخت افغانستان با برگزاری تظاهرات گسترده از نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی در این کشور حمایت کردند.
هزاران نفر از شهروندان پایتخت افغانستان با سردادن شعارهای «زنده باد جمهوریت» و «نه به امارت و موقت» از استقرار نظام جمهوری اسلامی افغانستان، نیروهای امنیتی و ارزشهای قانون اساسی اعلام حمایت کردند.
در این راهپیمایی علمای دینی، جوانان و اقشار مختلف شرکت کردند.
برخی از شرکت کنندگان در این راهپیمایی با اشاره به سال ها مبارزه و جان فشانی مردم افغانستان خاطر نشان کردند به هیچ قیمتی اجازۀ فروپاشی و معامله بر سر وطن خود را به دیگران نمی دهند.
برگزاری راهپیمایی در شهر کابل درحمایت از نظام جمهوری و قانون اساسی افغانستان به عنوان منشورملی این کشور در شرایطی که مذاکرات بین الافغانی صلح در قطر با بن بست مواجه شده است ، نوعی پشتیبانی ازمواضع و سیاست های تیم مذاکره کننده دولت افغانستان درگفتگوها با گروه طالبان است.
عدم انعطاف درمواضع طالبان ازجمله درخصوص آینده نظام سیاسی افغانستان و عدم به رسمیت شناختن دولت کنونی در این کشور وتاکید بر تغییر در قانون اساسی موجب شده تا مذاکرات بین الافغانی دربن بست قرار بگیرد.
البته اصراراصلی طالبان بر برپایی امارت اسلامی در افغانستان است که تحقق احتمالی آن موجب بی اثر شدن بندهای سرنوشت ساز قانون اساسی از جمله جمهوریت می شود که مبنای شکل گیری قدرت در این کشور را اراده مردم و مشارکت آن در تداوم آن می داند.
درمدل مورد نظر طالبان برای تعیین ماهیت حکومت آینده افغانستان ،مردم نقشی در قدرت و تعیین خط مشی های سیاست گذاری های کلان و خرد از طریق انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس،شوراهای شهرستانی و استانی ندارند و حکومت در انحصار یک طیف خاص فکری قرار می گیرد.
در امارت اسلامی طالبان، مردم باید هر آنچه حکومت آمرانه آنرا اعلام می کند ،اعمال کنند ومردم هیچ نقشی درتعیین سرنوشت خود ندارند و این حکومت است که آینده مردم را انگونه که می خواهد رقم می زند.
امارت مورد نظر طالبان ،هویت خود را از امر کردن و فرمان دادن می گیرد ونظام حکومتی تنها بر محور یک شخص می چرخد. درنظام امارت که سرشتی" امیر محور" دارد نقش مردم را به فرمان بران تقلیل می دهد که این نوع حکومت مستعد استبداد و خودکامگی است و امیر در این حکومت موقعیتی مادم العمر دارد.
این در حالی است که نظام جمهوری، مردم محور است و برای جلوگیری از سوق یافتن حکومت به استبداد ،حاکم مادم العمر نیست و هر گاه حاکم خطا کند راه های کم هزینه ای برای ورود چهره های جدید به عرصه حکمرانی وجود دارد.
در نظام جمهوری سازوکارهای نظارتی مختلفی برای جلوگیری از انحراف حاکم از جمله تفکیک قوا،نهادهای مدنی و رسانه ها گنجانده شده اند که در ساختار نظام امارت هیچ یک از انها وجود ندارند.
با توجه به ویژگی های مستبدانه نظام امارت مورد نظر طالبان است که هزاران نفر از مردم کابل با برگزاری راهپیمایی حمایت خود را از نظام جمهوریت و چارچوب های مترقی قانون اساسی افغانستان اعلام کردند.
پیام این راهپیمایی به دولت و تیم مذاکره کننده افغانستان آن است که صلح در این کشور نباید به بهای از دست رفتن جمهوریت و حذف نقش مردم در حکومت حاصل شود زیرا با استقرار احتمالی نظام امارت در افغانستان شرایطی به مراتب خطرناکتر از جنگ بر همه شئون زندگی مردم حاکم خواهد شد.