واکنش ها به تهدید رئیس حزب اسلامی افغانستان علیه دولت افغانستان
(last modified Tue, 16 Feb 2021 08:03:36 GMT )
دلو 28, 1399 12:33 Asia/Kabul
  • واکنش ها به تهدید رئیس حزب اسلامی افغانستان علیه دولت افغانستان
    واکنش ها به تهدید رئیس حزب اسلامی افغانستان علیه دولت افغانستان

سخنان جنجالی گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان در تهدید دولت این کشور به شروع دوباره منازعه مسلحانه به واکنش های تند علیه وی منجر شد.

حکمتیار، دولت افغانستان را تهدید کرد  اگر زندانیان حزب اسلامی  به زودی بدون قید و شرط آزاد نشوند، ارگ ریاست جمهوری را محاصره می‌کند و قدرت را از محمد اشرف غنی می‌گیرد.

درپی این سخنان ساختار شکنانه حکمتیار،امرالله صالح معاون اول رییس جمهوری افغانستان  گفت، گلبدین حکمتیار در چهاردهه گذشته  فقط  به فکر کودتا ،توطئه و دسیسه  دراین کشور بوده و دستاوردی جزء  بی ثباتی و ناامنی نداشته است.

"وحید عمر" مشاور رییس جمهوری افغانستان نیز حکمتیار را خائن به جامعه  خواند و گفت، مردم این کشور باید درمقابل توطئه های وی بایستند و آنها را خنثی کنند.

عبدالله عبدالله ،رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان نیز در واکنش به اظهارات سخیف گلبدین حکمتیار تاکید کرد زبان تهدید و زور در این کشور نتیجه نمی‌دهد.

رئیس حزب اسلامی افغانستان از زمان امضای توافقنامه صلح با دولت این کشوردر سال 2017 همواره با اظهارنظرهای جنجالی خود واکنش هایی گسترده ای را برانگیخته است.

وی چند ماه پیش نیز در سفر به پاکستان ،خواستار براندازی دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان شده بود که اعتراض های بسیاری را بدنبال داشت.

تهدید تازه حکمتیار به ورود دوباره به جنگ مسلحانه علیه دولت افغانستان که به بهانه عدم آزادی زندانیان حزب اسلامی این کشور مطرح شد از نظر فعالان سیاسی و رسانه ای و مقامات افغانستان ،نشانه ای از عدم پایبندی وی به توافقنامه صلح وهمچنین سودای  خطرناک حکمتیار برای دست یابی به قدرت در فرایندی خارج چارچوب های دموکراتیک است.

حکمتیار در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته افغانستان از نامزدهای انتخابات بود اما بدلیل عدم اقبال مردم از وی با شکست در این هماورد سیاسی -انتخاباتی روبرو شد.حکمتیار دراین دوره از انتخابات تنها حدود 5 درصد آرا را کسب کرد.

همزمان با شروع مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان در قطر از سپتامبر سال 2020 ،تمرکز حکمتیار بر تشکیل دولت موقت در افغانستان بوده است.      

تشکیل دولت موقت در افغانستان،ایده ای است که آمریکا و مخالفان سیاسی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور از آن حمایت می کنند که حکمتیار نیز در این طیف تعریف می شود.

البته با توجه به نا مشروع خواندن  دولت فعلی افغانستان از سوی طالبان، این گروه  نیز تلویحا با تشکیل دولت موقت در این کشور موافق است و آنرا زمینه ای برای پیگیری برپایی امارت اسلامی می داند.

البته در ماه های اخیر گزارش هایی غیر رسمی در افغانستان منتشر شد که نشان میداد حکمتیار با گروه طالبان برای تشکیل حکومت آینده این کشور پس از امضای احتمالی توافق صلح بین الافغانی به توافق رسیده است.

 در چنین فضایی این گمانه مطرح شد که فشارهای حکمتیار در عرصه سیاسی افغانستان بر اشرف غنی و تاکید وی بر تشکیل دولت موقت در چارچوب ائتلافی است که گفته می شود بین وی و طالبان شکل گرفته است که در ادامه این سیاست رئیس حزب اسلامی افغانستان،از لزوم براندازی دولت اشرف غنی نیز بارها سخن گفته است.

این پرسش مطرح است که چرا حکمتیار برای اولین بار درحدود چهار سال گذشته پس از امضای توافق صلح با دولت افغانستان ،صریحا تهدید به ورود به نزاع مسلحانه با دولت این کشور را مطرح کرده است؟

به نظر میرسد تضعیف موقعیت دولت افغانستان در روند مذاکرات با طالبان در پی فشارهای آمریکا برای امتیاز دهی به این گروه و به خصوص طرح تشکیل دولت موقت ،سبب شده تا حکمتیار این بار آشکارا به تهدید جنگ مسلحانه علیه  محمد اشرف غنی روی آورد.