سناریوهای ترور نافرجام نخستوزیر عراق
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق بامداد یکشنبه هدف ترور نافرجام قرار گرفت. هنوز اطلاعات دقیقی درخصوص عاملان این اقدام وجود ندارد، اما چند سناریو در این خصوص مطرح شده است.
سناریو نخست توسط مخالفان گروههای مقاومت در عراق مطرح شده است. مخالفان مقاومت در داخل و خارج از این کشور و به خصوص سعودیها ادعا میکنند ترور الکاظمی توسط گروههای مقاومت عراق انجام شده است. شبکه العربیه عربستان این خط فکری را پیگیری میکند. این جریان هیچ سندی دال بر دست داشتن گروههای مقاومت عراق در این ترور نافرجام ارائه نمیکنند بلکه مدعی هستند گروههای مقاومت عراق در واکنش به درگیری خونین روز جمعه گذشته که آنرا به نیروهای نزدیک به الکاظمی نسبت میدهند، عملیات ترور وی را پیگیری کردند. در واکنش به این خط رسانهای، قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق عنوان کرد: «هیچ کس تمایلی به کشتن نخست وزیری که دوره او تمام شده، ندارد و ما اگر روزی بخواهیم کسی را هدف قرار دهیم از پهپاد استفاده نمیکنیم بلکه راههای ارزانتر و مؤثرتری وجود دارد.»
سناریو دیگر این است که این عملیات ترور نافرجام توسط نزدیکان مصطفی الکاظمی طراحی و اجرا شده است. «محمود الهاشمی»، رئیس مرکز مطالعات استراتژیک الاتحاد در بغداد با بیان اینکه این ترور یک توطئه برنامهریزی شده است، عنوان میکند: «انتخاب منزل مصطفی الکاظمی از این جهت حائز اهمیت است که منزل وی در منطقه الخضراء و نزدیکی سفارت آمریکا قرار دارد که سامانه موشکی پاتریوت نیز در نزدیکی آن مستقر است.» حامیان این دیدگاه به این موضوع اشاره میکنند که با توجه به نتایج انتخابات اخیر پارلمانی عراق، جایگاه مصطفی الکاظمی به عنوان نخست وزیر به خطر افتاده است و با این عملیات ترور، وی ضمن اینکه میتواند گروههای مقاومت عراق را متهم کند، میتواند واکنش بینالمللی را نیز به نفع خود مدیریت کند. در همین راستا نیز شخصیتهایی نظیر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس در تماس با الکاظمی، ترور نافرجام وی را محکوم کردند.
سناریوی سوم این است که این عملیات نافرجام ترور توسط مخالفان حشد الشعبی انجام شده است. به عبارت دیگر، این دیدگاه وجود دارد که سعودیها، رژیم صهیونیستی و آمریکا در این عملیات نافرجام ترور نقش داشتهاند و سعی میکنند با تبلیغات زیاد آنرا به حشد الشعبی نسبت دهند. با این اقدام ضمن اینکه اختلافهای درونی عراق را افزایش میدهند، زمینه حمله علیه حشد الشعبی را نیز فراهم میکنند. در همین راستا، «عبدالباری عطوان»، تحلیلگر برجسته جهان عرب عنوان میکند: «منزل الکاظمی در مستحکمترین منطقه بغداد قرار دارد و سامانههای آمریکایی میتوانستند پهپاد را رهگیری و منهدم کنند، اما انجام ندادند. این ترور در بحبوحه تشدید تنشهای سیاسی در مناطق مختلف عراق انجام گرفت. در حالی که قرار بود انتخابات موجب تقویت ثبات در عراق شود، اما اکنون به عاملی برای افزایش شکاف و واگرایی سیاسی در داخل عراق تبدیل شده است.» عطوان همچنین عنوان کرد: «آمریکا با هدف از بین بردن حشد الشعبی چنین عملیات تروری را علیه نخست وزیر عراق انجام داد.»