ادعای آمریکا درباره نگرانی از حملات داعش در افغانستان
(last modified Tue, 09 Nov 2021 05:57:39 GMT )
عقرب 18, 1400 10:27 Asia/Kabul
  • ادعای آمریکا درباره نگرانی از حملات داعش در افغانستان
    ادعای آمریکا درباره نگرانی از حملات داعش در افغانستان

«توماس وست» نماینده ویژه ایالات متحده در امور افغانستان در اظهاراتی مدعی شد که آمریکا نگران افزایش حملات گروه‌های وابسته به داعش و حضور مستمر القاعده در افغانستان است. مقام‌های آمریکا معتقدند که داعش می تواند توانایی انجام حملات در خارج از افغانستان را ظرف مدت ۶ تا ۱۲ ماه به دست آورد و القاعده نیز می تواند همین کار را در عرض یک تا دو سال انجام دهد.

وست گفت: واشنگتن نگران افزایش حملات داعش است و ما می‌خواهیم طالبان در برابر آنها موفق باشند. وی افزود: وقتی صحبت از گروه‌های دیگر در افغانستان به میان می‌آید، القاعده نیز به حضور خود در آنجا ادامه می‌دهد و ما بسیار در مورد آن نگران هستیم.

ادعای نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان درباره ابراز نگرانی از گسترش حملات داعش در افغانستان و نیز حملات احتمالی در خارج از این کشور با توجه به نقش واشنگتن در شکل گیری و گسترش این گروه تروریستی شگفت آور به نظر می رسد. اساسا آمریکا نمی تواند بر نقش خود در پیدایش داعش سرپوش بگذارد. داعش ابتدا در عراق با مشارکت عناصر باقی مانده حزب بعث عراق وسلفی ها و تکفیری هایی که از نقاط مختلف جهان در عراق گرد آمده بودند، تشکیل شد و به سرعت دامنه فعالیت های خود را از عراق به سوریه نیز گسترش داد. آمریکا به عنوان سردمدار غرب به همراه شرکای غربی و عربی خود به پشتیبانی و حمایت گسترده از تروریست های تکفیری از جمله داعش اقدام کرد. هدف واشنگتن سرنگونی دولت قانونی سوریه و تضعیف محور مقاومت بود و به این گروه های تروریستی به مثابه ابزاری برای نیل به این هدف می نگریستند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا، سخنانی جنجالی در باره نقش مستقیم باراک اوباما رئیس جمهوری و هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت آمریکا در شکل گیری داعش دارد . ترامپ در سخنرانی انتخاباتی خود در ژانویه 2016 گفت: هیلاری کلینتون به همراه اوباما داعش را به وجود آورده است. اظهارات ترامپ در واقع تاییدی بر اتهاماتی بود که بارها از سوی سران برخی کشورهای جهان مانند ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه درباره نقش مستقیم کاخ سفید در شکل گیری و اقدامات داعش بیان شده است. 

آمریکایی ها از سال 2011 تا سال 2014 ، حمایت گسترده ای از داعش داشتند و نقش عمده ای در تدارک لجستیکی و تامین مالی آن ایفا کردند . پس از اقدامات داعش در عراق و تصرف مناطق وسیعی از این کشور، واشنگتن در دوره اوباما در صدد کنترل این گروه تروریستی برآمد و بدین ترتیب در سال 2014 ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش شکل گرفت . هدف آمریکا بیشتر حفظ داعش در چارچوبی کنترل شده است تا بتواند از آن علیه اهرم فشار استفاده کند.

درباره افغانستان نیز واشنگتن در چند سال اخیر به طور حساب شده ای به پشتیبانی از عناصر داعشی به ویژه در شمال افغانستان پرداخته است. مقامات روسیه بارها بر این مساله تاکید کرده اند که آمریکا در راستای منافع و اهداف خود، انواع کمک های لجستیکی و تسلیحاتی را برای داعش مستقر در افغانستان فراهم می کرده است. مسکو تاکید کرده که یکی از منابع حمایت از تروریست‌ های داعشی جدا از کمک های مستقیم، کمک‌های نظامی بوده که توسط آمریکایی ها یا دیگر اعضای ناتو بدون کنترل‌های مناسب، به دولت وقت افغانستان ارائه شده و اغلب به راحتی ربوده شده و در اختیار داعشی ها قرار گرفت.

پس از خروج مفتضحانه آمریکا از افغانستان در اوت 2021 دامنه حملات تروریستی داعش در افغانستان به طور معنا داری افزایش یافته و صدها نفر قربانی گرفته است. آمریکا همواره درصدد استفاده ابزاری از داعش علیه دشمنان خود به ویژه روسیه، چین  و ایران بوده و تقویت داعش در افغانستان به ویژه در نواحی مجاور کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان و ازبکستان با هدف اعمال فشار به روسیه و چین انجام می گیرد.

«پیرمحمد ملازهی» کارشناس سیاسی  می گوید: آمریکا، جای خالی خود در افغانستان را با داعش پر کرده است.

بدین ترتیب نه تنها صداقت آمریکایی ها درباره مبارزه با داعش کاملا زیر سئوال است، بلکه مشخص شده که بدون حمایت واشنگتن، داعش هیچ گاه قادر به ارتکاب جنایات خود نبوده است./