تاکید طالبان بر تلاش سازمان جاسوسی آمریکا سیا برای تجزیه افغانستان
یک عضو ارشد گروه طالبان اعلام کرد، سازمان جاسوسی آمریکا "سیا" به دنبال تجزیه افغانستان است.
«انس حقانی» همچنین آمریکا را عامل اصلی بحران افغانستان دانست.
اظهارات این عضو ارشد گروه طالبان براین دیدگاه استوار است که در زمان دولت قبلی افغانستان یعنی ریاست جمهوری محمد اشرف غنی برخی از فرماندهان نظامی آمریکا براین اعتقاد بودند که برای حل بحران افغانستان، باید این کشور براساس جغرافیای قومیتها تقسیم شود و هر بخش حکومت خود را داشته باشد.
در این حال برخی محافل نیز طرح ایجاد حکومت فدرال در افغانستان را مطرح می کردند که مناطق قومی حول محور دولت مرکزی در کابل قرار بگیرند. برخی جریانات سیاسی در داخل افغانستان هم براین نکته که با تغییر نظام سیاسی افغانستان از ریاستی به پارلمانی می توان مشکلات این کشور را حل کرد، تاکید داشتند.
با این حال، توافقنامه آمریکا و طالبان که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا بعد از 18 ماه گفتگوهای فشرده میان دو طرف در دوحه قطر امضا شد شرایط را برای تسلط مجدد طالبان بر افغانستان فراهم کرد و مانع از اجرای طرح ها و برنامه های دیگر برای آینده سیاسی افغانستان از سوی محافل غربی شد.
وحید مژده کارشناس فقید مسایل سیاسی در افغانستان در این باره براین اعتقاد بود: آمریکا در هر جا که موفق به سرکوب یک ملت نشده دست به تجزیه آن کشور زذه است. از این دیدگاه توافقنامه دوحه میان آمریکا و طالبان نیز در راستای تلاشهای تجزیه طلبانه واشنگتن ارزیابی می شد.
اما با توجه به اختلافات طالبان و آمریکا در مورد نحوه اجرای توافقنامه دوحه که به نظر می رسد جناح حقانی با نادیده گرفتن آن، کابل را تصرف و از دیدگاه آمریکا به زور در افغانستان صاحب قدرت شد، باعث شده است تا آمریکا با بلوکه کردن پولهای افغانستان فشارهای مضاعف اقتصادی را بر طالبان وارد کند تا به اجرای توافقنامه دوحه بازگردد.
با توجه به مقاومت آمریکا و طالبان در برابر هم، جناح حقانی درصدد است با متهم کردن آمریکا به تلاش برای تجزیه افغانستان، واشنگتن را برای همکاری با طالبان تحت فشار افکار عمومی افغانستان قرار دهد. زیرا این جناح به خوبی می داند که مخاطب فشارهای آمریکا بر طالبان است و جناح حقانی نیز که تحت پوشش و فرانبری سازمان اطلاعات ارتش پاکستان آی اس آی عمل می کند همچنان درصدد است با تخطی از همکاری با آمریکا در توافقنامه دوحه میان این کشور و جناح ملابرادر، موقعیت خود را در درون طالبان بیش از پیش تثبیت کند.
این در حالی است که سایر مقامات طالبان خواهان به رسمیت شناختن دولت این گروه در افغانستان هستند که لازمه آن، حل اختلافات درون گروهی طالبان و تلاش برای تشکبیل دولت ملی در این کشور است تا هر گونه بهانه را از آمریکا و نهادهای جاسوسی آن برای مداخله در افغانستان بگیرد.
در این زمینه عبدالستار دوشوکی کارشناس مسایل سیاسی براین باور است: در دهه های گذشته آمریکا تلاش کرده است به تنش و اختلاف میان مناطق پشتون نشین و مناطق عمدتا فارس زبان تاجیک، همچنین ازبکها، ترکمنها و هزاره نشینها در مرکز و شمال افغانستان دامن بزند تا به یک نفرت قومی و مذهبی تبدیل شود که این طرح همچنان ادامه دارد و مردم افغانستان باید در برابر آن هوشیار باشند.