گام های امارات برای بهبود روابط با ایران
(last modified Tue, 07 Dec 2021 05:34:43 GMT )
قوس 16, 1400 10:04 Asia/Kabul
  • گام های امارات برای بهبود روابط با ایران
    گام های امارات برای بهبود روابط با ایران

مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی در سفری یک روزه به تهران با مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار و درباره روابط دو کشور گفت وگو کرد.

"سید ابراهیم رئیسی" رییس جمهوری ایران در این دیدار تصریح کرد: روابط حسنه با کشورهای منطقه از اولویت‌های سیاست خارجی در دولت جدید ایران است و به همین دلیل از توسعه روابط با امارات استقبال می کنیم.

"شیخ طحنون بن زاید آل نهیان" مشاور امنیت ملی امارات نیز گفت: ما فرزندان این منطقه هستیم و یک سرنوشت داریم، لذا توسعه روابط دو کشور در دستور کار ما قرار دارد.

وی در دیدار با "علی شمخانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز گفت: ایران به عنوان کشوری بزرگ و قدرتمند در منطقه دارای موقعیت منحصر بفرد ژئوپولیتیکی و شاهراه ارتباط شرق و غرب جهان است.

این نخستین سفر یک مقام عالی رتبه اماراتی به تهران پس‌ از بروز برخی تنش ها در روابط ایران با کشورهای امارات و عربستان در سال 1395 شمسی است. در ماه‌های اخیر امارات تلاش‌های گسترده‌ای برای متوازن‌سازی سیاست خارجی خود ونزدیک شدن به ایران و متحدانش از جمله سوریه در پیش گرفته است. وزیر امور خارجه امارات هفته گذشته به سوریه سفر و با بشار اسد رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد.

تعاملات دیپلماتیک ایران و امارات نیز در ماه های اخیر با وجود برخی پرونده‌های اختلافی در زمینه های سیاسی و منطقه‌ای،افزایش یافته که نشان دهنده تصمیم این دو کشورهمسایه برای بهبود مناسبات است؛ دو طرف خواهان آن هستند که روابط را به گونه‌ای مدیریت کنند که  از افزایش تنش جلوگیری شود و از ظرفیت های موجود در دو کشور به ویژه در زمینه تجاری و اقتصادی استفاده کنند.

در تاریخ روابط دیرینه ایران و امارات، روابط اقتصادی از مهم‌ترین عناصر پیونددهنده و ایجابی در مناسبات دو طرف بوده است و از همین رو حتی در بدترین شرایط تحریمی و کاهش روابط سیاسی، امارات در حوزه تجارت همچنان جزو 5 کشور اول شریکان تجاری ایران بوده است. ظرفیتهای اقتصادی قابل مبادله میان دو کشور در حوزه های ترانزیتی، انرژی، حمل و نقل، بهداشت و درمان و سرمایه گذاری بسیار گسترده است؛ پیش بینی می‌شود در سال ۲۰۲۲ حجم مبادلات دو کشور به ۲۰ میلیارد دلار و تا پنج سال بعد از آن به ۳۰ میلیارد دلار برسد.

از دیگرعوامل موثر که ضرورت همکاری ایران و امارات را بیشتر نمایان می کند، تلاش برای رفع بحران های امنیتی در جوامع اسلامی است که بیشتر به دلیل مداخله کشورهای فرامنطقه ای به وجود آمده است. "علی شمخانی " دبیر شواری عالی امنیت ملی ایران با اشاره به این موضوع در دیدار مشاور امنیت ملی امارات تاکید کرد: تنها در سایه همکاری کشورهای منطقه ثبات و امنیت پایدار برقرار می شود.

بدیهی است، منافع ایران و امارات به عنوان دو کشورهمسایه در حوزه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی، نیازمند بهبود و گسترش مناسبات دو جانبه و منطقه ای است و به نظر می رسد مقامات اماراتی نیز به این نتیجه رسیده اند که باید تغییراتی در برخی رویکردهای پیشین خود ایجاد و در جهت همگرایی منطقه ای تلاش کنند. محمد مهدی مظاهری کارشناس امور سیاسی در این باره می گوید، امارات به وضوح دریافته است که دیگر از حمایت های آمریکا به عنوان قدرت فرا منطقه ای خبری نیست؛ بنابراین امارات نیز باید مانند سایر کشورهای عرب خلیج فارس رأساً به فکر سازو کارهایی برای تنظیم و بهبود روابط با کشورهای همسایه خود باشد.