سیستم بهداشت و درمان افغانستان در حال فروپاشی است
کارشناس افغان و آگاه امور درمانی گفت: سیستم بخش بهداشت و درمان افغانستان وضعیت اسفناکی دارد و امکانات ناچیزی هم که در بخش های مختلف به ویژه در بخش بیماران کرونایی موجود بوده همه به مصرف رسیده است و اگر در جهت بهبود وضعیت موجود تلاش نشود ساختار درمانی افغانستان فرو خواهد پاشید.
سید قاسم مظفری کارشناس افغان و آگاه امور درمانی در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری ضمن اشاره به وضعیت اسفناک سیستم بهداشت و درمان افغانستان گفت: بعد از فرار اشرف غنی و تسلط طالبان بر افغانستان، مشکلات مردم این کشور بحرانی شده و گروه طالبان تا کنون نتوانسته اند بر مشکلات به ویژه در بخش درمان غلبه پیدا کنند.
وی تصریح کرد: وضعیت بخش درمانی به ویژه در بخش کرونا بسیار بحرانی است و امکانات ناچیزی هم که موجود بوده همه به مصرف رسیده است و اگر در جهت بهبود وضعیت موجود تلاش نشود ساختار درمانی افغانستان فرو خواهد پاشید.
این پزشک افغان اظهار داشت: کادر درمانی افغانستان با حقوق ناچیز که دریافت می کرد امرار معاش می کردند که اکنون بیش از 5 ماه است که هیچ حقوقی دریافت نکرده اند و وضعیت زندگی کارمندان بخش درمان نگران کننده و بحرانی است و اگر طالبان در جهت کمک به آنان تلاش نکنند وضعیت کنونی مردم را به سمت مرگ سوق خواهد داد.
مظفری بیان داشت: در گذشته کمک های زیادی از طرف مجامع جهانی به بخش درمانی افغانستان انجام می شد که در حال حاضر با تسلط طالبان بر افغانستان این کمک ها قطع شده است.
وی در ادامه افزود: طالبان باید تلاش کنند تا به سمت تعامل با کشورهای جهان منطقه و همسایه افغانستان حرکت کنند و زمینه یک حکومت فراگیر را در این کشور فراهم کنند تا همه اقوام بتوانند سیمای خود را در این دولت ببنید و اگر چنین شرایطی فراهم شود به یقین در همه بخش های جامعه به ویژه در بخش درمان ما شاهد بهبود اوضاع خواهیم بود.
لازم به ذکر است که پل اشپیگل مدیر مرکز صحی بشردوستانه دانشگاه جان هاپکینز هشدار داد که بخشهای بزرگی از سیستم صحی افغانستان به دلیل تحریمهای غرب علیه طالبان، با سقوط مواجه اند.
این کارشناس که به تازگی از افغانستان بازدید کرده، میگوید که اگر این تحریم ها برداشته نشود، افغانستان با فاجعه انواع امراض و تشدید بحران سوء تغذیه مواجه خواهد شد.
او گفت: افغانستان در جریان افزایش فقر و سقوط اقتصادی، بحران انسانی عمیقتری را تجربه میکند.
پل اشپیگل گفته که در سفر اخیرش به افغانستان، شفاخانههای بزرگ دولتی را در شرایطی دیده که سوخت، دارو و وسایل مورد نیاز صحی نداشته است.
به گفته او، افغانستان در حال حاضر همزمان با شش نوع بیماری سرخکان، فلج اطفال، ملاریا، تب دنگی و کوویدـ19 دست و پنجه نرم میکند.
او افزود که بخشهای زیاد از سیستم مراقبتهای اولیه صحی بدون حمایت باقی مانده است.
به گفته این مقام دانشگاه جان هاپکینز، با وجود اینکه مقامات بهداشتی، سازمانهای بین المللی و سازمانهای غیردولتی ملزم شدهاند که پس از تسلط دوباره طالبان، برنامههای متوقف شده را از سر بگیرند، اما تاکنون به معضل صحی این کشور رسیدگی لازم صورت نگرفته است.
وی افزود: سازمانهای ملل متحد و سازمانهای غیردولتی حامی مراقبتهای صحی در افغانستان تنها با شرایط اضطراری و حاد سروکار ندارند، بلکه باید به اجرای اصول اولیه نیز پاسخ دهند.
به گفته اشپیگل، قرار بود که 39 شفاخانه در افغانستان برای مبارزه با کووید-19 اختصاص داشته باشند؛ اما اکنون از این میان، 7.7 درصد آن فعال اند.
پیش از این، سازمان بهداشت جهانی از وضعیت صحی درافغانستان ابراز نگرانی کرده بود.
این سازمان از جامعه جهانی خواسته بود که معاشات کارمندان صحی را اجرا و تجهیزات صحی را برای بیمارستانهای فراهم کند تا از خطر فاجعه صحی درجهان جلوگیری شود.