چرایی انتقادهای گسترده به سفر بایدن به خاورمیانه
(last modified Wed, 13 Jul 2022 04:24:52 GMT )
سرطان 22, 1401 08:54 Asia/Kabul
  • چرایی انتقادهای گسترده به سفر بایدن به خاورمیانه
    چرایی انتقادهای گسترده به سفر بایدن به خاورمیانه

جوبایدن رئیس جمهور امریکا چهارشنبه اولین سفر خاورمیانه ای خود را بعد از راهیابی به کاخ سفید اغاز خواهد کرد.

این سفر با انتقادهای گسترده در محافل رسانه ای و سیاسی مواجه شده است. دستکم این سفر از سه جهت با رویکردهای اعلامی حزب حاکم دموکرات و همچنین شعارهای انتخاباتی بایدن تضاد و منافات دارد: نخست اینکه وی در مبارزات انتخاباتی وعده ترمیم اصلاح وجهه امریکا را به سبب مشارکت در جنگ یمن و مجازات نکردن محمد بن سلمان را به سبب دست داشتن در قتل فجیع جمال قاشقچی مخالف سعودی داده بود که در عین حال تابعیت امریکا ر ا نیز داشت و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست بود. دوم اینکه بایدن در زمان انتخابات وعده بازگشت به برجام را داده بود اما اکنون در جریان سفر به منطقه با تلاش برای احداث سامانه موسوم به پدافند هوایی همانند ترامپ در پی فروش های تسلیحاتی جدید است و برای توجیه آن به ماهیت دفاعی این تسلیحات تاکید می شود حال انکه هیچ اطمینانی درباره تدافعی ان وجود ندارد.

سوم اینکه امریکا همواره از طرح تشکیل دو دولت در فلسطین حمایت می کرد اما در دوره ترامپ این مواضع دچار چرخش اساسی شد و در حالی که تصور می شد با امدن بایدن مواضع امریکا به قبل بازخواهد گشت اما بایدن عملا پاجای پای ترامپ گذاشته است.

برای پاسخ به این انتقادها جوبایدن ابتدا به درج مقاله در روزنامه واشنگتن پست کرد اما بعد از اینکه نتیجه ای از ان نگرفت در استانه سفر بایدن از خبر فروش پهپادهای ایرانی به روسیه خبرداد و اغلب رسانه های بیگانه با دستورالعملی که در ریافت کرده بودند ان را در دستورکار و اولویت خبری خود قرار دادند تا بدین ترتیب با توجه به جو ضد روسی که در غرب و امریکا بعد از جنگ اوکراین شکل گرفته است توجیه روانی لازم برای این سفر فراهم شود.

رسانه های غربی و صهیونیستی در حالی با اب و تاب فراوان به پردازش و برجسته سازی فروش پهپهادهای ایرانی به روسیه اقدام کردند و ایران را در جنگ اوکراین در کنارمسکو قرار دادند که امریکا بزرگترین حامی تسلیحاتی این جنگ به شمار می رود و همین کمک های اوکراین را به عنوان انبارغلبه جهان به یک ویرانه تبدیل کرده است و در حالی که خود این رسانه ها در هفته های گذشته بارها ابعاد و گستره حمایت های تسلیحاتی امریکا را از اوکراین منعکس می کردند اما در ماجرای اخیر از انعکاس و یاداوری ان خودداری کردند و بر فروش پهپادهای ایرانی به روسیه در جهت انحراف افکار عمومی از انتقادهای وارده بر سفر بایدن به خاورمیانه متمرکز شدند
اما اینکه چرا رسانه های غربی علیرغم انتقادهای وارده به پیشواز این سفر رفته و ابعاد مختلف ان را مورد بررسی و انعکاس قرار دادند به چند عامل برمی گردد:
یک عامل این است که وقتی امریکا در زمان اوباما راهبرد خروج از خاورمیانه و تمرکز بر شرق اسیا را برای مهار چین در دستورکار قرار داد اسرائیل و عربستان به شدت با آن مخالفت کردند و نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از این راهبرد بکارگرفتند.

درزمان ترامپ برای مدتی خیال این دو بازیگر ازحمایت امریکا راحت شد اما با پیروزی بایدن باز نگرانی برهر دو بازیگر مستولی شد . اکنون که روند تحولات به گونه ایی رقم خورده که بایدن با پای خود راهی تل آویوو ریاض شده لذا در سایه نفوذ سیاسی مافیای یهودی  و نفوذ مالی سعودی بر رسانه های غربی و بیگانه زمینه برای تبلیغات گسترده درباره سفر بایدن و ایجاد هیاهو درباره آن فراهم شده است. 
عامل تاثیرگذاردیگراین است که برقراری پل ارتباطی بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی نوسازشکار(عربستان و همپیمانان و دست نشاندگان)در پساخروج امریکا از خاورمیانه به هدف مشترک دوحزبی در امریکا تبدیل شده است و استارت آن در دوره اوباما با دعوت از اعضای شورای همکاری خلیج فارس برای نشست کمپ دیوید برای فرونشاندن اعتراض عربستان به امضای برجام اغاز و در دوره ترامپ با امضای توافقنامه های موسوم به توافقنامه های ابراهیمی ادامه یافت و اکنون در دوره بایدن به ایجاد سامانه دفاع هوایی منتهی شده است.

این امر موجب شده هم رسانه های وابسته به حزب دموکرات و هم  رسانه های وابسته به حزب جمهوریخواه و همچنین همپیمانان خارجی و منطقه ای آن ها هرکدام از زاویه دید خاص خود به پوشش و انعکاس گسترده سفر بایدن به منطقه بپردازند.    
ازدیگرعوامل تاثیرگذاردر این زمینه می توان به ترمیم روابط امریکا و اروپا و به تبع آن تقویت همگرایی در درون ناتو بعد از به قدرت رسیدن بایدن و بخصوص بعد از جنگ اوکراین اشاره کرد که در پوشش رسانه ای سفر بایدن نیزموثر بوده است چراکه  این سفر به طور مستقیم و غیرمستقیم با یارگیری ها و صف بندی های بین المللی که بعد از جنگ اوکراین در حال شکل گیری است ارتباط پیدا می کند.
در مجموع برخلاف انچه که رسانه ها و محافل سیاسی و رسانه ای غربی اسرائیلی و سعودی سعی می کنند این سفر را رد راستای تثبیت صلح و امنی در منطقه جلوه دهند اما درست برعکس با برنامه ریزی های که بازیگران اشوب ساز منطقه و در راس ان رژیم صهیونیستی برای بهره برداری از این سفر انجام داده اند به نظر می رسد این سفر سراغاز جدیدی برای تنش و بی ثباتی در منطقه خواهد بود.