تاکید بر آغاز گفت و گوهای ملی در افغانستان
(last modified Sat, 24 Sep 2022 14:25:26 GMT )
میزان 02, 1401 18:55 Asia/Kabul
  • تاکید بر آغاز گفت و گوهای ملی در افغانستان
    تاکید بر آغاز گفت و گوهای ملی در افغانستان

کشورهای اروپایی و آمریکا با انتشار بیانیه‌ای مشترک خواستار برقراری صلح و ثبات در افغانستان شدند و اعلام کردند که برقراری صلح و ثبات در این کشور مستلزم گفت‌وگوی ملی و جامع است.

کشورهای اروپایی و آمریکا دربیانیه ای بدون اشاره به نقش خود و گروهای وابسته در ناامنی های افغانستان اعلام کردند: نگران ادامه حضور گروه‌های تروریستی از جمله القاعده در این کشور هستند.

دراین بیانیه آمده است: طالبان باید علیه گروه‌های تروریستی و فعالیت آنان در افغانستان اقداماتی مستمر داشته باشد.

این بیانیه یک ماه پس از آن منتشر می‌شود که توماس نیکلسون نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان ۲۳ اسد کمک این اتحادیه به کابل را مشروط به برقراری حکومتی فراگیر دانست.

بیانیه کشورهای اروپایی و آمریکا درباره لزوم برگزاری گفتگوهای ملی در افغانستان نشان می دهد که کشورهای غربی نیز در شرایط کنونی تنها راه برون رفت افغانستان از بحران را مهیا شدن زمینه برای مذاکرات آشتی ملی با حضور سران همه  اقوام وقبایل می دانند .

گروه طالبان که در اگوست 2021 قدرت را مجددا در افغانستان بر عهده گرفت،در بیش از یکسال گذشته اراده ای برای فراهم کردن بستر های لازم برای برگزاری گفتگوهای ملی نداشته است.

این در حالی است که در کشورهای همسایه افغانستان به ویژه  ایران درابتکاری خاص  با برگزاری نشست های مختلف در قالب اجلاس کشورهای همسایه افغانستان ،مسئله تشکیل حکومت فراگیر در این کشور بر اساس مشارکت همه اقوام  در دستور کار اصلی این نشست ها قرار دادند.   

ایران که درچند دهه گذشته در مواجهه افغانستان با جنگ داخلی و اشغال خارجی همواره بر لزوم  تامین منافع مردم این کشور تاکید کرده است ،با شروع بکار دولت طالبان در افغانستان ،تشکیل حکومت فراگیر با مشارکت همه اقوام را تنها راه خروج این کشور از بحران های سیاسی، اقتصادی و امنیتی معرفی کرد.

جامعه افغانستان که دارای ساختاری متنوع به لحاظ قومی و مذهبی است باید برای ایجاد حکومت از همه ظرفیت های موجود استفاده کند و هر گونه رویکرد قوم گرایانه در این عرصه ،بر خلاف منافع و امنیت ملی این کشور است که می تواند خود به بحران زایی در افغانستان منجر شود.

 ایران  از زمان شروع  فعالیت دولت طالبان در افغانستان در تابستان گذشته،در نشست های دو یا چند جانبه با مقامات این گروه بارها بر لزوم تشکیل حکومت فراگیر تاکید کرده است و انرا تنها راه  عبور افغانستان از مرحله حساس کنونی معرفی کرده است.

ایران که در سیاست دائمی خود در قبال افغانستان،مسئله برقراری ثبات و آرامش و مشارکت همه اقوام در فرآیند دولت -ملت سازی را در اولویت قرار داده است، 27 اکتبر 2021 / 5 عقرب 1400 میزبان دومین نشست کشورهای همسایه افغانستان برای کمک به برقراری امنیت و ثبات در این کشور بود.

در بیانیه یازده ماده ای نشست کشورهای همسایه افغانستان در تهران، شرکت کنندگان شکل گیری یک ساختار سیاسی فراگیر با مشارکت همه اقوام را تنها راه‌حل مسائل افغانستان دانستند.

حرکت به سمت شکل گیری گفتگوهای ملی در افغانستان با حضور همه اقوام  موضعی است که به تازگی کشورهای غربی  آن را مورد توجه قرار داده اند.

به تازگی توماس وست، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان درباره  تعامل با طالبان و برقراری مذاکرات بین احزاب و گروه های سیاسی فعال سخن گفته است.

به نظر میرسد، موضع کنونی آمریکا و اروپا  در خصوص ضرورت گفتگوهای ملی در افغانستان ،موضوعی  است که ایران در هفته های نخست آنرا مورد تاکید قرار داده بود.   

 

  

کلیدواژه