آموزش و پرورش ولایت نورستان نیازمند توجه جدی است
اظهارات رئیس اداره معارف نورستان در مورد وضعیت نابسامان آموزش و پرورش در این ولایت
رئیس اداره معارف (آموزش و پرورش) ولایت نورستان در شرق افغانستان از وضعیت نابسامان آموزش و پرورش در این ولایت و نیاز فوری به توجه جدی در این بخش سخن گفت.
آقای غلامحسین در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری در شرق افغانستان اظهار داشت: اوضاع معارف در نورستان آنگونه که باید و شاید از لحاظ کیفی مناسب نیست.
وی افزود: معلم حرفه ای و کارآزموده در نورستان به اندازه کافی وجود ندارد، 75 درصد مدارس ساختمان ندارند، کتاب درسی و وسایل کمک آموزشی به موقع در اختیار دانش آموزان قرار نمی گیرد و در برخی نقاط هم به دلیل ناامنی ها اوضاع آموزش و پرورش تعریفی ندارد.
این مسوول اداره معارف در نورستان عنوان کرد: 65 هزار دانش آموز در این ولایت مشغول درس خواندن هستند که 32 هزار نفر از آن ها دانش آموزان دختر می باشند و بیش از 1500 معلم مشغول به کار هستند که حدود 250 نفر آنان زن می باشند.
آقای غلامحسین بیان کرد که برای تامین ارتباط این اداره با مدارس، اعضای نظارت به مناطق مختلف رفته از مدارس دیدن می کنند و گزارش های خود را به اداره معارف می سپارند. اما در مناطقی مانند ولسوالی ها (شهرستان ها) ی برگ متال کامدیش و مندول که امنیت وجود ندارد امکان نظارت هم کمتر است.
این کارشناس معارف خاطرنشان کرد که مردم ولایت نورستان مانند برخی ولایات دیگر در مورد آموزش دختران مخالفتی ندارند، در همه ولسوالی ها مکاتب دخترانه فعال است و مشکل خاصی هم وجود ندارد، تنها در ولسوالی وایگل از سه سال قبل یک مدرسه دخترانه و یک مدرسه پسرانه به دلایل امنیتی مسدود است. در برخی مناطق هم که مخالفین مسلح فعالیت می کنند مدارس بصورت موقت مسدود و پس از مدتی دوباره باز می شوند.
وی در مورد رفع کمبود معلمین حرفه ای و آموزش دیده گفت: مساله به والی ولایت و وزارت آموزش و پرورش گفته شده و در خواست هم داده شده است ضمن اینکه با همکاری برخی موسسات مخصوصاً برای مدارس دخترانه معلمان کارآزموده با حقوق خوب فرستاده می شود.
رئیس اداره معارف ولایت نورستان یا بیان اینکه معلمین مدارس، دیپلم، فوق دیپلم و لیسانس هستند و برای ارتقاء سطح دانش حرفه ای و توانایی آن ها سمینارهایی برگزار می شود عنوان کرد: مشکل کمبود و نبود ساختمان برای مدارس در نورستان بسیار جدی است و در بسیاری مناطق دانش آموزان در فضای باز آموزش می بینند که با وجود درخواست های مکرر تاکنون از سوی دولت توجه خاصی صورت نگرفته است.
آقای غلامحسین یادآور شد که موسسات خارجی مانند یونیسف کمک های بسیار ناچیزی به دانش آموزان می کنند که به هیچ عنوان کفایت نمی کند و برنامه جهانی غذا هم برخی ولسوالی ها را تحت پوشش قرار داده اند که نیاز است کمک های بیشتری صورت بگیرد.
رئیس اداره معارف ولایت نورستان بیان داشت که کمک های جامعه جهانی به افغانستان طی بیش از چهارده سال گذشته به این ولایت هم رسیده اما نظارت چندانی بر مصرف آن ها وجود نداشته و از این کمک ها سوء استفاده شده از اینرو تغییر خاصی در زندگی مردم رونما نشده است.
وی اضافه کرد: مقامات حکومت وحدت ملی برای بهبود وضعیت آموزش و پرورش در ولایت نورستان در ابتدا ساختمان های مدارس را احداث کنند، معلمان حرفه ای برای مدارس اعزام نمایند، هیات نظارت و بازرسی را به ادارات مربوطه آموزش و پرورش اعزام کنند و اداره معارف نورستان را به فراموشی نسپارند.