وخامت وضعیت انسانی در افغانستان
(last modified Sat, 22 Oct 2022 13:59:49 GMT )
میزان 30, 1401 18:29 Asia/Kabul
  • وخامت وضعیت انسانی در افغانستان
    وخامت وضعیت انسانی در افغانستان

بحران انسانی در افغانستان همچنان یک تهدید بزرگ و جدی برای این کشور محسوب می شود.

 شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی از سفر ریچارد بنت، گزارشگر ویژه این نهاد در امور افغانستان اعلام کرد: این کشور همچنان با یک بحران جدی مواجه است و برای جلوگیری از وخامت بیشتر اوضاع، اقدامات فوری از سوی همه طرف‌ها لازم است.

گزارشگر ویژه سازمان ملل پس از آخرین مأموریت، مشاهدات و ارزیابی خود را در ۲۶ اکتبر/ 4 عقرب در مجمع عمومی ارائه خواهد کرد و پس از آن نشست خبری خواهد داشت.

 وخامت اوضاع انسانی در افغانستان از ماه های نخست به قدرت رسیدن مجدد طالبان در این کشور محوراصلی گزارش هایی بوده که در بیش از یکسال گذشته از سوی نهادهای مختلف بین المللی از جمله سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن منتشر شده است.

بررسی اجمالی  گزارش های منتشر شده درباره اوضاع افغانستان نشان می دهد از اگوست 2021 تاکنون،هر ماه اوضاع این کشور با وخامت بیشتری روبرو شده است.

دلایل مختلفی وجود دارد که بر بحران شدن اوضاع در افغانستان تاثیرات گسترده ای داشته اند. بلوکه شدن دارایی های بانک مرکزی افغانستان در خارج از این کشور توسط دولت آمریکا در هفته های نخست حاکمیت طالبان مهمترین پارامتردر وخامت اوضاع اقتصادی و پدیدار شدن بحران انسانی در افغانستان بوده است.

با مسدود شدن حدود ده میلیارد دلار از دارایی های افغانستان توسط آمریکا ،دولت طالبان برای واردات کالاهای اساسی، مواد اولیه  صنایع،دارو و اقلام بهداشتی با بحران بزرگی روبرو شد.

به خصوص آنکه کمک های محدود جامعه بین المللی به افغانستان در دوره حاکمیت مجدد طالبان، در شرایطی که این کشور همانند دیگر کشورها با همه گیری کرونا مواجه بوده است،فشار بیشتری  بر مردم افغانستان وارد کرد که این مسئله در ارزیابی نهادهای بین المللی درباره وخامت اوضاع انسانی تاثیر قابل توجهی داشته است.

علاوه بر دسترسی بسیار محدود مردم افغانستان به دارو و اقلام بهداشتی برای مقابله با بیماری کرونا،در بخش های دیگر حوزه سلامت نیزمقامات بهداشتی این کشور برای درمان بیماری های دیگر هم با چالش بزرگ تامین دارو و تهیه تجهیزات  مورد نیاز مراکز درمانی  روبرو شده اند.

همچنین کاهش شدید  واردات کالاهای اساسی مانند گندم  وجو در افغانستان به دلیل محدودیت های گسترده مالی و قطع کمک های خارجی، افت قابل توجه ارزش پول ملی و افزایش افسار گسیخته تورم موجب شده تا میلیون ها نفر در این کشور به مواد غذایی اولیه دسترسی بسیار محدود داشته باشند.

«دیوید بزلی»، از مقامات برنامه جهانی غذا می گوید،

دستکم نزدیک به نصف جمعیت افغانستان با بحران گرسنگی شدید روبرو هستند. مردم افغانستان به کمک‌های فوری بشردوستانه نیاز دارند و اگر این کمک ها انجام نشود این کشوربه یک بحران بزرگ بشری تبدیل خواهد شد.

 در بررسی شرایط بحرانی افغانستان ،ضمن انکه مردم این کشور در تامین دارو و غذای مورد نیاز با چالش بزرگی روبرو هستند، آنان در بخش های دیگر نیز بر اثر سیاست های دولت طالبان با معضل مواجه شده اند.

گزارش های سازمان ملل و نهادهای وابسته نشان می دهد که بر اثر سیاست های دولت طالبان ،زنان با ممنوعیت و محدودیت در اشتغال و تحصیل روبرو هستند که این مسئله بر تردید بیشتر جامعه جهانی دربه رسمیت نشناختن این گروه تاثیرقابل توجهی داشته  است.

به نظر میرسد،تا زمانی که طالبان در سیاست های خود تجدید نظر نکند،اوضاع بحرانی در افغانستان رو به کاهش نخواهد رفت.