هشدار درباره قحطی در افغانستان
با تشدید سرما و بحران اقتصادی در افغانستان هشدار های جهانی در مورد بروز قحطی در این کشور افزایش یافته است و بر این نکته تاکید دارند که در صورت ادامه وضعیت فعلی در افغانستان، شش میلیون تن از شهروندان این کشور دچار قحطی می شوند.
"یان اگلند" رییس شورای پناهندگان نروژ که به کابل سفرکرده است، در پیامی از طریق توئیتر اعلام کرد، در صورت ادامه ممنوعیت کار زنان در نهادهای غیردولتی، شش میلیون نفر در افغانستان دچار قحطی خواهند شد. رییس شورای پناهندگان نروژ تاکید کرد، با ادامه این وضعیت ششصد هزار کودک از آموزش باز میمانند، سیزده میلیون نفر از آب آشامیدنی بهداشتی و چهارده میلیون نفر از خدمات بهداشتی و درمانی محروم میشوند.
"یان اگلند" که دیروز به کابل سفرکرده است از مقامات طالبان خواست به زنان اجازه کار دهند. جدا از اینکه چنین درخواستی را چه کسی و یا چه مقامی از طالبان مطرح می کند، باید به این واقعیت توجه کرد که در طی چهار دهه جنگهای داخلی و اشغال افغانستان بسیاری از زنان شوهران خود را از دست داده و میلیون ها کودک نیز تیم شده اند و این بدان معنا است که در بسیاری از خانواده ها در افغانستان زنان نان آور خانه هستند که در مشاغل مختلف و در نهادهای دولتی و یا خصوصی کار می کنند، بنابرابن ممانعت از اشتغال این زنان می تواند صدها هزار خانواده به ویژه فرزندان انها را با مشکل جدی به خصوص در مورد تغذیه و دارو روبه رو کند. "حسینی مزاری" کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان در این باره می گوید:
«در حالی که انتظار این است مقام هایی از سازمان همکاری اسلامی و یا کشورهای اسلامی برای گفتگو با مقامات طالبان به کابل سفر کنند، مقام های کشورهای اروپایی این کار را می کنند که بیانگر ضعف دیپلماسی کشورهای اسلامی و بی توجهی به مساله ای مهم در جهان اسلام است که جان صدها هزار تن ار مردم افغانستان را تهدید می کند».
تردیدی نیست مسبب اصلی مشکلات مردم افغانستان ریشه در دو دهه جنایات نیروهای امریکایی و انگلیسی در افغانستان دارد و اکنون نیز امریکا با مصادره حدود ده میلیارد دلار از داراییهای مردم افغانستان و اعمال تحریم ها بر مشکلات مردم افغانستان بیش از پیش افزوده است و نهادهای حقوق بشری غربی نیز چشمان خود را بر ادامه جنایات غرب بر ضد مردم افغانستان بسته اند. امریکاییها در دو دهه اشغال افغانستان با حمایت های پنهان از کشت خشخاش و افزایش تولید مواد مخدر در واقع زمین های کشاورزی افغانستان را بیش از پیش به سمت کشت خشخاش سوق دادند و اکنون افغانستان قادر به تامین نیازهای اولیه خود به خصوص در بخش کشاورزی نیست. "امین فرجاد" کارشناس مسایل افغانستان در این باره می گوید:
«افغانستان از نظر اب دارای ظرفیت بالایی برای کشاورزی است که متاسفانه در سال های قبل این ظرفیت ها به سمت کشت خشخاش سوق داده شد و اشغالگران مانع از اجرای طرح جمهوری اسلامی ایران برای کشت جایگزین شدند تا بخش کشاورزی افغانستان نتواند مایحتاج مهم و غذایی مردم خود را تامین کند».
در هر حال، در کنار مشکلات ساختاری باقی مانده از دوره اشغال افغانستان، سیاست های کلان طالبان در امور عمومی از جمله ممانعت از اشتغال زنان در بخش های خصوصی نیز بر معضلات اجتماعی مردم افغانستان به خصوص خانواده هایی که سرپرست آنها زنان هستند، افزوده است. از این رو مردم افغانستان انتظار دارند، مشکلات داخلی که با بازنگری در برخی از سیاست ها قابل حل است رفع شود تا مشکلات خارجی تحمیلی بر مردم افغانستان بیش از پیش انان را تحت فشارهای اقتصادی و اجتماعی قرار ندهد. در این حال مردم افغانستان انتظار دارند، سازمان ملل هم با ایجاد فشارهای جهانی بر امریکا موجبات آزاد سازی دارایی های این کشور را فراهم کند تا از مشکلات و مصائب مردم افغانستان کاسته شود. در این میان تشکل های مردم نهاد نیز به هشدار در مورد وضعیت بد مردم افغانستان بسنده نکنند و با ایجاد کمپین های بین المللی به رفع جدی مشکلات مردم افغانستان کمک کنند. مسئولان طالبان نیز گفته اند، تلاش میشود، زمینه اشتغال و تحصیل زنان و دختران در چارچوب شریعت فراهم شود.