هشدار پوتین درباره تشدید تهدیدات تروریستی در افغانستان
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز چهارشنبه در«پنجمین نشست گفتگوی امنیت منطقه ای» در مسکو در باره افغانستان گفت: تهدید تروریستی پس از خروج آمریکا از افغانستان تشدید شده است. این نشست با شرکت دبیران، مشاوران و نمایندگان نهادهای امنیت ملی روسیه، ایران، هند، چین، تاجیکستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکمنستان برگزار شد.
هدف از این نشست ، جلوگیری از سرایت پیامدهای وضعیت امنیتی افغانستان به همسایگانش است که پس از حمله آمریکا بسیار بدتر شده است.
شبکه تلویزیونی راشا تودی هم در این زمینه به نقل از «ولادیمیر پوتین» خبر داد: روسیه نگران است که کشورهای فرامنطقه ای از وضعیت افغانستان برای ایجاد پایگاههای نظامی استفاده کنند. از زمانی که آمریکا افغانستان را رها کرد، تهدید تروریستی در داخل آن کشور تشدید شد.کشت مواد مخدر در افغانستان و فعالیتهای مربوط به قاچاق مواد مخدر در حال افزایش است. وضعیت در افغانستان در حال بهتر شدن نیست. حضور القاعده در افغانستان نیز افزایش یافته است.
نکته قابل توجه اینکه آمریکا که به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد و پس از 20 سال اشغال بی ثمر این کشور در اوت 2021 ناچار به فرار مفتضحانه از افغانستان شد هنوز هم داعیه مبارزه با تروریسم در این کشور جنگزده را دارد. در این راستا لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در اولین سالگرد خروج نیروهای کشورش از افغانستان ادعا کرد که "تلاشهای ضد تروریستی" آمریکا در ارتباط با افغانستان هنوز "تمام نشده است".
آمریکا در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش پس از حملات 11 سپتامبر2001 به بهانه به اصطلاح مبارزه جهانی با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به افغانستان حمله و آن را اشغال کرد.در اوج این اشغال در سال 2011حتی شمار نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور به بیش از 140 هزار نفر رسید. با این حال حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور جنگزده ظرف 20 سال گذشته حاصلی جز افزایش ناامنی ، فقر ، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نداشته است.
ضمن اینکه در دوره اشغال افغانستان، طالبان که آمریکا که مدعی مبارزه با آن بود ولی در دوره ترامپ با طالبان به منظور خروج از افغانستان توافقنامه امضا کرد، دوباره تجدید قوا کرده و سرانجام در اوت 2021 کابل را تصرف و حکومت مرکزی افغانستان را سرنگون کرد واکنون زمام این کشور را بر عهده دارد. با این حال این تحول سیاسی و نظامی نه فقط منجر به ریشه کنی تروریسم در افغانستان نشده بلکه روند حملات تروریستی از جانب گروه تروریستی تکفیری داعش در این کشور رو به فزونی نهاده و عناصر آن جمعیت شیعه و سنی را بارها قربانی حملات مسلحانه و انفجاری خود کرده اند.
مساله مهم این است که آمریکا در اواخر زمان اشغال افغانستان و پس از شگل گیری داعش در این کشور به صورت مستقیم و غیر مستقیم کمکهای زیادی را به این گروه تروریستی به منظور ایجاد ناامنی در کشورهای همسایه صورت داده بود. به نظر می رسد این روند هنوز هم ادامه دارد.
«ضمیر کابلوف» نماینده ویژه دولت روسیه در امور افغانستان هفته گذشته اعلام کردکه کشورش شواهدی در اختیار دارد مبنی بر اینکه آمریکا در تلاش است تا کانال ارتباطی با مخالفان مقامات کنونی در افغانستان برقرار کند.
کابلوف می گوید: شواهدی که روسیه در اختیار دارد حاکی از حمایت مخفیانه دولت واشنگتن از تروریستهای داعش است. آمریکا چنین اقداماتی را در راستای آسیب رساندن صورت می دهد تا بلکه از این مسیر انتقام شکست سیاسی حقارت آمیز خود در افغانستان را بگیرد.
پس از خروج مفتضحانه آمریکا از افغانستان در اوت 2021 دامنه حملات تروریستی داعش در افغانستان به طور معنا داری افزایش یافته و صدها نفر قربانی گرفته است. آمریکا همواره درصدد استفاده ابزاری از داعش علیه دشمنان خود به ویژه روسیه و چین بوده و تقویت داعش در افغانستان به ویژه در نواحی مجاور کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان و ازبکستان با هدف اعمال فشار به روسیه ، چین و این کشورها صورت می گیرد.
«پیرمحمد ملازهی» کارشناس سیاسی می گوید: آمریکا، جای خالی خود در افغانستان را با داعش پر کرده است.
بدین ترتیب نه تنها صداقت آمریکایی ها درباره مبارزه با داعش کاملا زیر سئوال است، بلکه مشخص شده که بدون حمایت واشنگتن ، داعش هیچ گاه قادر به ارتکاب جنایات خود نبوده است.