تکذیب واگذاری انحصاری خدمات ویزای جمهوری اسلامی ایران به شرکتی خاص
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هرات هرگونه واگذاری انحصاری خدمات ویزای جمهوری اسلامی ایران به شرکتی خاص را تکذیب کرد.
محمد صدیقی فر در گفت و گو با برنامه انعکاس رادیو دری در رابطه با برخی شایعات در مورد انحصاری شدن ثبت ویزای جمهوری اسلامی ایران توسط یک شرکت و اینکه سرکنسولگری ایران در هرات زمینه واگذاری ثبت ویزا را به شرکت های گردشگری طبق روال قبلی فراهم کرده گفت: هیچ واگذاری انجام نشده و برای جلوگیری از تجمع افراد در مقابل کنسولگری و ایجاد سهولت برای متقاضیان ویزا صرفا ارایه خدمات ویزای جمهوری اسلامی ایران آن هم در موضوع جهانگردی به جای اینکه در سرکنسولگری انجام شود در دفاتر کارگزاری تحت مدیریت سرکنسولگری در سه نقطه از شهر هرات و در دفاتری در مراکز ولایت های فراه، غور و بادغیس انجام می شود.
وی افزود: صدور ویزای جمهوری اسلامی ایران در افغانستان به سبب تقاضای بسیار بالایی که از سوی شهروندان افغانستانی برای سفر به ایران وجود داشته همواره یک مساله بوده است، طی سال های گذشته هم بیشترین تلاش را انجام دادیم که حداکثر تسهیلات را برای شهروندان افغانستانی فراهم کنیم زیرا با توجه به مرز 950 کیلومتری بین افغانستان و ایران اگر شرایط قانونی برای ورود شهروندان افغانستانی به ایران فراهم نشود ترددهای غیرقانونی افزایش پیدا کرده و مشکلات زیادی را برای هر دو کشور ایجاد می کند.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هرات تاکید کرد: هیچ زمانی بحث واگذاری ویزای جمهوری اسلامی ایران به خارج از کنسولگری و شرکت ها مطرح نبوده بلکه از زمانی که سایتی طراحی شد تا درخواست ویزای ایران به صورت آنلاین انجام شود برخی از آژانس ها، عکاسی ها و مراکز دیگر اقدام به ثبت نام افراد می کردند و در قبال خدماتی که می دادند مبالغی را دریافت می کردند و چون نظم و ضابطه ای حاکم نبود گاهی مبالغ بالایی از مردم به ویژه افرادی که سواد و اطلاعات کافی در مورد شرایط ویزا نداشتند دریافت می شد.
صدیقی فر تصریح کرد: سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات با توجه به رسالتی که در مقابل شهروندان افغانستانی احساس می کرد تصمیم گرفت نظمی به این قضیه بدهد و دفاتر کارگزاری را تحت نظارت و مدیریت خود در داخل شهر راه اندازی کند تا هم از ازدحام جمعیت جلوگیری شود، هم جلو دلالی ویزای ایران گرفته شود و هم تسهیلات بیشتری برای مردم ایجاد شود. هیچ وقت هم آنگونه که ادعاهایی شده مساله واگذاری ثبت ویزا برای یک شرکت انحصاری مطرح نبوده است.
وی اظهار کرد: طبق این طرح تمام شرکت های گردشگری و عکاسی ها می توانستند نسبت به ثبت نام فقط متقاضیان ویزای جهانگردی اقدام کنند و متقاضیان پس از ثبت نام فرمی را از آن ها می گرفتند و مدارک خود را به دفاتر کارگزاری که سرکنسولگری ایران تعیین کرده بود تحویل می دادند و چون این دفاتر در سه نقطه شهری هرات و در مراکز ولایت های بادغیس، فراه و غور بودند، از تجمع زیاد در مقابل سرکنسولگری کاسته شد و مردم نیز برای تحویل مدارک خود جهت صدور ویزا دسترسی آسانتری داشتند.
سرکنسول ایران در هرات یاد آور شد: در ابتدا تعدادی از دلالان ویزا چون منافع خود را در خطر می دیدند زمزمه ها و شایعات روانی بی اساسی را مطرح کردند مبنی بر اینکه سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران ثبت نام ویزا را به صورت انحصاری به یک شرکت واگذار کرده که کاملا تکذیب می شود.
صدیقی فر در مورد شرایط درخواست ویزای تجاری جمهوری اسلامی ایران در هرات هم گفت: روابط تجاری ایران و افغانستان هیچ گاه دچار وقفه و تعطیلی نشده، حتی در ماه های اولیه شیوع ویروس کرونا که تمام مرزهای جمهوری اسلامی بسته بود اولین مرزی که باز شد، مرز دوغارون بین ایران و افغانستان بود که حاصل تدبیر مسوولان جمهوری اسلامی و نمایندگی های ایران در افغانستان بود و همواره تلاش شده که بالاترین تسهیلات برای تاجران با توجه به ضوابط موجود در نظر گرفته شود. ارتباط سازنده ای هم بین سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران با اتاق تجارت هرات و اتحادیه های مختلف تجاری وجود دارد.
سرکنسول ایران در هرات در مورد برخی شایعات در مورد خرید و فروش ویزای ایران در هرات به صورت آزاد هم اظهار کرد: به نسبت حجم بالایی که خدمات ویزای جمهوری اسلامی ایران انجام می شود، دلالی، واسطه گری و خرید و فروش ویزا بسیار ناچیز است. با وجود این زمانی که عرضه و تقاضا باهم برابر نباشد بازار سیاه به وجود می آید اما تلاش کرده ایم که تا حد امکان با این قضیه مقابله کنیم. به دنبال آن هم هستیم که عرضه و تقاضا را برابر کنیم تا جلو دلالی و واسطه گری گرفته شود.
وی اضافه کرد: حاکمیت فعلی افغانستان هم با توجه به مبارزه ای که با فساد انجام داده در این رابطه همکاری خوبی با نمایندگی جمهوری اسلامی داشته و امید می رود با توجه به تسهیلات ایجاد شده این مسایل ریشه کن شود. معدود مواردی هم که مشاهده می شود به خاطر بی اطلاعی برخی شهروندان افغانستانی از کیفیت خدمات صدور ویزای ایران است و این بی اطلاعی سبب می شود که دلالان و واسطه گران از وضعیت سوء استفاده کرده، این ویزا را به راحتی دریافت و به آن ها گران بفروشند.