تاثیر عادی سازی روابط ایران و عربستان بر رژیم صهیونیستی
پس از ۷ سال قطع رابطه، ایران و عربستان روز گذشته ۱۰ مارس با میانجیگری چین در پکن بیانیه احیای روابط را امضا کردند که مطابق این بیانیه پس از دو ماه سفارتخانههای دو کشور بازگشایی خواهد شد.
توافق ایران و عربستان بازتاب مثبتی در میان کشورهای منطقه داشته است و تقریبا همگی کشورها از این توافق استقبال کردند و حتی در تماس با وزرای خارجه دو کشور، این توافق را تبریک گفتند. رژیم صهیونیستی مهمترین و تنها بازیگر در منطقه غرب آسیا است که نه تنها از این توافق استقبال نمیکند بلکه آنرا شکستی آشکار برای خود میداند.
یائیر لاپید، نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی در واکنش به توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط تاکید کرد که این توافق شکستی تمام عیار برای رژیم صهیونیستی است. نفتالی بنت، دیگر نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به توافق ایران و عربستان از کابینه نتانیاهو انتقاد کرد و گفت که این توافق شکستی مفتضحانه برای دولت رژیم صهیونیستی بوده و در نتیجه ضعف و اختلافات داخلی بوجود آمد. وی افزود توافق ایران و عربستان تحولی خطرناک برای اسرائیل و یک پیروزی سیاسی برای ایران است.
اسرائیل همواره در جهت اختلافافکنی میان کشورهای اسلامی و به خصوص قدرتهای اسلامی نظیر جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و ترکیه حرکت کرده است. اسرائیل از اختلاف میان کشورهای اسلامی برای عادیسازی روابط خود با این کشورها بهره میگیرد. اکنون احیای روابط میان ایران و عربستان میتواند بر فرآیند عادیسازی روابط و منافعی که اسرائیل پیگیری میکند، تاثیر بگذارد.
علاوه بر این، توافق ایران و عربستان شکست سیاست ایران هراسی رژیم صهیونیستی است. از یک سو، روابط میان دو قدرت اصلی اسلامی احیا میشود و از سوی دیگر تغییر سیاست عربستان در قبال جمهوری اسلامی ایران بر روابط دیگر کشورهای عربی با تهران نیز تاثیر میگذارد و سبب تقویت روابط این کشورها با تهران خواهد شد.
نکته مهم دیگر این است که ایران و عربستان در شرایطی برای احیای روابط طی دو ماه دیگر توافق کردند که اسرائیل طی دو سال اخیر تلاش زیادی برای عادی سازی روابط با ریاض انجام داد، اما به این هدف مهم خود دست پیدا نکرد.
موضوع دیگر این است که احیای روابط ریاض و تهران میتواند سبب شود کشورهای اسلامی منطقه نقش آفرینی پررنگ تری در حوزه امنیت منطقه ایفا کنند. رهبر انقلاب اسلامی در بیاناتشان بر امنیت دسته جمعی با همسایگان تأکید داشته و میفرمایند: «سالهاست که ما اعلام کردهایم آماده هستیم با کشورهای منطقه دور هم بنشینیم و به کمک همدیگر خلیج فارس را امن کنیم، دست متجاوزان را در این منطقه کوتاه نماییم و نگذاریم کسی به حقوق دیگری تجاوز کند.» این تحول به معنای کاهش نقش تل آویو در امنیت منطقه خواهد بود.
نکته پایانی اینکه توافق ایران و عربستان برای احیای روابط با شدت گرفتن بحران داخلی در اراضی اشغالی همزمان شده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران موفق شد اغتشاشات سازمان یافته ماههای اخیر را مدیریت کرده و پایان دهد. احیای روابط ریاض و تهران میتواند بر تحولات داخلی اراضی اشغالی و همچنین بر منازعه فلسطین و رژیم صهیونیستی تاثیر بگذارد و این تنشها را افزایش دهد و تبعات امنیتی درونی هم برای اسرائیل داشته باشد.