سه دلیل پایان بدون نتیجه مذاکرات ژنو 6
مذاکرات ژنو 6 درباره بحران سوریه که با نظارت سازمان ملل متحد برگزار شد، بدون نتیجه مشخصی برای این بحران پایان یافت.
مذاکرات ژنو 6 درباره سوریه از روز 26 ثور 1396 آغاز شد و پس از 4 روز خاتمه یافت. محور این مذاکرات چهار موضوع بود: مبارزه با تروریسم، حاکمیت، قانون اساسی و انتخابات. با این حال، مذاکرات ژنو 6 به علل مختلف مانند مذاکرات آستانه برای بحران سوریه مفید نبود.
نخستین مشکل در مذاکرات ژنو 6 این بود که تمرکز اصلی بر یک موضوع خاص وجود نداشته است. برای مثال؛ استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، خواستار گفتگو درباره قانون اساسی آینده سوریه بود و دولت سوریه نیز با این پیشنهاد موافقت کرد اما گروههای معارض سوری بیش از هر چیز خواستار متوقف شدن حملات نظامی سوریه بودند. با این حال، دستاورد ملموس اما کم تاثیر مذاکرات ژنو 6 فراهم شدن آغاز نشست های کارشناسی میان سازمان ملل و طرفین سوری در زمینه بحث در خصوص قانون اساسی وموضوعات قانونی بود که استفان دی میستورا نیز بر آن تاکید کرد.
موضوع دیگر این است که وزن موضوعاتی که در ژنو باید درباره آنها گفتگو شود، زیاد است. برای مثال، موضوع قانون اساسی از اهمیت زیادی برخوردار است و هر یک از طرفین نقطه نظرات خاص خود را در این خصوص دارند. به طور کلی درباره قانون اساسی سه راهکار اصلاح، تعلیق و تغییر وجود دارد که بدون شک مواضع طرفین درباره هر یک از این سه راهکار متفاوت است و دستیابی به توافق در این خصوص نیز به زمان زیادی نیاز دارد. به عبارت دیگر، هر اندازه که موضوع مورد مذاکره تاثیر بیشتری درباره جایگاه گروهها و توزیع قدرت میان گروهها داشته باشد، اهمیت آن به مراتب بیشتر و دستیابی به توافق نیز درباره آن سخت تر است.
نکته دیگر این است که سایه آمریکا بر فرآیند مذاکراتی که درباره بحران سوریه برگزار می شود، همچنان دیده می شود. در همین راستا، در حالی که هیئت وابسته به دولت سوریه و گروههای معارض تحت نظارت سازمان ملل متحد در ژنو در حال گفتگو بودند، جنگندههای ائتلاف تحت رهبری آمریکا، یک کاروان نظامی وابسته به ارتش سوریه را روز گذشته هدف قرار دادهاند که بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل آنرا نمونه «تروریسم دولتی» خوانده است. در واقع؛ آمریکا با این اقدامات نظامی غیرقانونی که انجام می دهد از یک سود به تروریستها امیدواری می دهد که همچنان از آنها حمایت می کند و از شکست مذاکرات هم نگران نباشند و از سوی دیگر از اثرگذاری مذاکراتی که درباره بحران سوریه برگزار می شود، می کاهد.
با وجود این مشکلات، قرار است به پیشنهاد استافان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، دور بعدی مذاکرات ژنو درباره بحران سوریه که مذاکرات ژنو 7 خواهد بود، در اواسط ماه ژوئن برگزار شود.