استفاده سیاسی از مذهب؛ وجه مشترک آل سعود و رژیم صهیونیستی
(last modified Mon, 12 Jun 2017 03:51:26 GMT )
جوزا 22, 1396 08:21 Asia/Kabul
  •  استفاده سیاسی از مذهب؛ وجه مشترک آل سعود و رژیم صهیونیستی

یکی از وجوه مشترک آل سعود و رژیم صهیونیستی استفاده سیاسی از مذهب، فرایض دینی و اماکن مذهبی است.

«علی بن صمیخ المری»، رئیس کمیته ملی حقوق بشر قطر گفت: این کمیته شکایت‌هایی از شهروندان قطری‌‌ دریافت کرده است که در پی آن، سعودی‌ها از ورود اتباع قطر به «مسجد الحرام» ممانعت کرده‌اند و از آنها خواسته‌‌اند سریعاً عربستان را ترک کنند. اداره اوقاف قدس نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد نظامیان رژیم صهیونیستی اجازه نمی‌ دهند نمازگزاران وارد مسجد الاقصی شده و یا از آن خارج شوند.

آل سعود که قدرت را در عربستان در اختیار دارد، خود را خادم حرمین شریفین (مدینه منوره و مکه مکرمه) می داند. با این حال، آل سعود هیچگاه نتوانسته است به این امتیاز مذهبی نگاهی سیاسی و ابزاری نداشته باشد. آل سعود در عمل ثابت کرد که هر گاه با کشوری دچار اختلاف و تنش شود، فرصت دینی و شرعی حج را از شهروندان آن کشور می گیرد.

حکومت سعودی طی سال های اخیر شهروندان ایرانی، سوری، یمنی و اخیرا نیز شهروندان قطری را از انجام فریضه حج محروم کرد. برای مثال؛ پس از اینکه حکومت سعودی اواخر سال 2015 روابط خود با جمهوری اسلامی ایران را قطع کرد، شهروندان ایرانی نیز سال 2016 به بهانه قطع رابطه عربستان با ایران از انجام فریضه حج محروم شدند. 

حکومت آل سعود اکنون نیز به دلیل اختلاف و تنش با دولت قطر که سبب قطع روابط با این کشور شد، از ورود اتباع قطری به مسجد الحرام جلوگیری می کند تا بار دیگر ثابت شود که حج کارکردی سیاسی و نه مذهبی برای آل سعود دارد. 

در همین راستا، برگزاری پرس تی وی در ژوئن 2016 نظرسنجی ای برگزار کرد که طی آن 68 درصد مشارکت کنندگان معادل 2353 نفر اعلام کردند که آل سعود از حج به عنوان ابزار سیاسی بهره می گیرد. بیشترین شرکت کننده در این نظرسنجی از کشورهای آمریکا و سپس کانادا و بریتانیا بودند.

حکومت سعودی در حالی از حج به عنوان ابزار سیاسی بهره می گیرد که حج فریضه ای شرعی برای همه مسلمانان است و قرار داشتن مدینه منوره و مکه مکرمه در سرزمین عربستان سبب ایجاد حق مالکیت برای آل سعود و تصمیم گیری درباره اینکه چه کسانی در این فریضه شرکت کنند، نمی شود. در این خصوص «سید حسین طاهر مشهدی»، عضو کمیسیون امور دفاعی و سیاست خارجی مجلس سنای پاکستان در ژوئن 2016 در مصاحبه ای که با خبرگزاری ایرنا انجام داد، با اذعان به اینکه عربستان سعودی از حج به عنوان یک «سلاح سیاسی» بهره می گیرد، عنوان کرد که «حج یک مساله سیاسی نیست بلکه یک تعهد مذهبی و حق هر مسلمان از هر کشوری است که آنرا انجام دهد.» 

نکته مهم این است که بهره گیری سیاسی و تبعیض آمیز از مذهب و فرایض مذهبی وجه مشترک عربستان سعودی و اسرائیل است. در همین راستا، در حالی که مسجد الاقصی یکی از نمادهای هویتی مسلمانان فلسطینی است، این رژیم بارها از ورود فلسطینی ها به این مسجد مقدس جلوگیری کرد که این اقدام روز گذشته نیز انجام شد. 

حکومت عربستان و رژیم صهیونیستی در حالی از مذهب، فرایض و نمادهای مذهبی به عنوان ابزاری برای تامین اهداف سیاسی خود بهره می گیرند که در کنوانسیون های حقوق بین الملل از حقوق مذهبی  در زمره حقوق جهان شمول و غیرقابل نقض یاد شده است.