درگیری نیروهای حزب اسلامی و حزب جمعیت اسلامی
خبرها از ولایت تخار در شمال شرق افغانستان ، از درگیری نیروهای حزب اسلامی به رهبری "گلبدین حکمتیار" با افراد حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح الدین ربانی حکایت دارد.
به گفته مسؤولان محلی یکی از فرماندهان حزب اسلامی ۲۲ تن از اعضای جمعیت اسلامی را هنگام ادای نماز به رگبار بست و تعداد زیادی از انان کشته شدند .افضل شامل، نماینده مردم در مجلس سنای افغانستان مدعی شد درگیری پس از آن آغاز شد که افراد حزب اسلامی هنگام قاچاق مواد مخدر با ممانعت افراد حزب جمعیت اسلامی روبرو شدند.
بنا به اعلام فقیرمحمد جوزجانی، فرمانده پلیس تخار ، هیأتی برای بررسی وضعیت به منطقه عازم شدهاست.از دیر باز حزب اسلامی و حزب جمعیت اسلامی با هم اختلاف و رقابت داشته اند .حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان در ساختار قدرت حضور دارد و خود را مهمترین ،تاثیر گذارترین و سازمان یافته ترین حزب غیر پشتون در این کشور می داند.
حزب اسلامی به رهبری حکمتیار نیز حزب پشتون و سازمان یافته است که در ماههای اخیر با توجه به قرارداد صلحی که با دولت وحدت ملی افغانستان امضا کرد فعالیت خود را در این کشور اغاز و وی نیز وارد افغانستان شد .
گفته می شود قرار است حدود سه هزار تن از نیروهای حزب اسلامی در بخشهای امنیتی افغانستان ادغام شوند و حکمتیار نیز می کوشد نقش مهم و تاثیر گذاری را در روند تحولات افغانستان ایفا کند.
هر چند وی کسب امتیاز و حضور در قدرت را رد می کند اما احزاب مخالف ،حکمتیار را به تلاش خزنده برای کسب قدرت از راههای مختلف همچون نفوذ در ساختار های امنیتی ،کسب پستهای بالای حکومتی از سوی عناصر حزب اسلامی و اماده شدن وی و هوادارانش برای شرکت در انتخابات ریاست جمهموری و پارلمانی آتی متهم می کنند . ایجاد چنین تلقی در میان احزاب غیر پشتون باعث بروز حساسیتها در عرصه سیاسی افغانستان پس از ورود حکمتیار به کابل شده است .
حمایتهای همه جانبه رهبر حزب اسلامی از محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان این تلقی را نیز در این کشور ایجاد کرده است که وی با یارگیری از پشتونها درصدد برهم زدن توازن قومی و سیاسی به نفع خود است .به همین جهت احزاب مخالف اشرف غنی را به انحصارگرایی قدرت متهم می کنند.
تشکیل ائتلافهایی میان احزاب مخالف دولت وحدت ملی افغانستان درواقع به گونه ای واکنش به این برخورد رئیس جمهوری افغانستان تلقی می شود.در چنین شرایطی برخی از محافل سیاسی در افغانستان براین باورند حزب اسلامی حکمتیار که تاکنون در عرصه تحولات افغانستان حضور نداشته اکنون با بحران افرینی درصدد ایجاد فضای ناامنی و خشونت است تا روند را به سمت خواسته ها و تمایلات خود مدیریت کند.
وضعیتی که از سوی این محافل می تواند افغانستان را به سه دهه قبل یعنی زمان جنگ های داخلی در افغانستان بازگرداند . این در حالی است که افغانستان همچنان با خشونتهای ناشی از حملات طالبان و گروه تروریستی داعش روبرو است که اوضاع این کشور را بیش از پیش بحرانی می کند.
عظیم محسنی از اعضای مجلس ملی افغانستان در این باره می گوید :
" تنشهای حزبی در شرایطی که مناطق شمالی این کشور با تهدیدات امنیتی مواجه است، خطرناکتر از داعش و طالبان است.ادامه تنشهای حزبی به ضرر منافع ملی است و موجب بدبختی بیشتر مردم خواهد شد."
حبیبه دانش، دیگر عضو مجلس ملی افغانستان نیز با ابراز نگرانی از تقابل احزاب در مناطق شمال این کشور گفت:
"موضوع درگیری احزاب در ولایت های شمالی نگرانی های را به بار آورده است و شخصیت های افغانستان بر علیه یکدیگر قرار گرفته اند که به صلاح کشور نیست."
در هر حال ،از دیدگاه محافل امنیتی در افغانستان اجرای قانون احزاب مبنی بر کنار گذاشتن سلاح از سوی احزابی که ثبت شده اند تنها راه جلوگیری از ادامه خشونتهای خونین حزبی در افغانستان است منوط براین این که همه احزاب به طور همزمان خلع سلاح شوند تا از ناحیه طرف مقابل احساس ناامنی نکنند.