ایران در برجام از خطوط قرمز عبور نخواهد کرد
(last modified Mon, 28 Aug 2017 05:06:29 GMT )
سنبله 06, 1396 09:36 Asia/Kabul
  •  ایران در برجام از خطوط قرمز عبور نخواهد کرد

بهرام قاسمی ،سخنگوی وزارت خارجه با اعلام پایبندی ایران به تعهداتش در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تأکید بر اینکه از خطوط قرمزمان عبور نخواهیم کرد، گفت: هیچ اجازه‌ای به دیگران برای ورود به حوزه‌های منع شده در تفاهمات برجام نمی‌دهیم.علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز درحاشیه نخستین همایش ملی فناوری‌های کوانتومی در جمع خبرنگاران گفت برجام را براحتی بدست نیاورده ایم که براحتی از دست بدهیم.

 این تاکیدات  پاسخی به تحرکات تازه امریکا ضد  برجام  است که  در سفر نیکی هیلی Nikki Haley نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین در دستور کار واشینگتن قرار گرفت.  نماینده امریکا در سازمان ملل روز چهارشنبه 23 اوت پس از دیدار با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشستی خبری، مدعی شد: برجام هیچ تمایزی میان بازدید از سایت های نظامی و غیرنظامی ایران قائل نشده است. 
این اظهارات باردیگر نشان می دهد آمریکا همچنان  سعی دارد با تکرار ادعاهای  نخ نما شده  ایران را  از طریق آژانس تحت فشار قرار دهد.اما موضع ایران دراین باره شفاف و صریح است . چارچوب‌های کار با آژانس تعریف شده و مشخص است و ایران در چار چوب برجام بهترین همکاری‌ها را با این نهاد داشته‌ است . آژانس نیز در بیانیه های متعدد مؤکداً اعلام کرده است که ایران پایبندی کاملی به برجام داشته  است. اما نکته ای که محل تردید است میزان تاثیر پذیری آژانس از امریکاست . آژانس در کارنامه قبلی خود ضعف های زیادی دراین زمینه از خود نشان داده است .بدیهی تکرار تجربه  قبل نه تنها به اعتبار آژانس صدمه خواهد زد بلکه برای همه  طرف های برجام یعنی اتحادیه اروپا ؛ روسیه و چین نیز پر هزینه خواهد بود .
اتحادیه اروپا اکنون وارد قرادادهای کلان اقتصادی با ایران شده است و شرکت های بزرگی مانند توتال  در ایران سرمایه گذاری کرده اند. چین و روسیه نیز با ایران وارد عرصه همکاری های راهبردی شده اند . 

حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص برجام و بدعهدی‌های آمریکا در این رابطه می گوید  : "...بدعهدی‌های آمریکا در مسئله برجام در دو زمینه است؛ یکی اینکه آمریکا متعهد شده که تحریم‌ها را علیه ایران متوقف می‌کند و لغو نمی‌کند؛ این دقیقاً همان چیزی است که در برجام آورده‌اند چرا که آمریکا می‌خواهد این ابزار کنترلی را همچنان در اختیار خود داشته باشد. دومین زمینه بدعهدی آمریکایی‌ها آن است که آنها فضایی منفی علیه ایران در جهان به وجود آورده‌اند، به این ترتیب که آنها می خواهند کشورهای مختلف از همکاری با ایران منصرف شوند "

با این حال باید گفت مسئله امریکا مخالفت با برجام نیست بلکه موضع امریکا مخالفت با اصل نظام است . رهبر معظم انقلاب در دیدار چند روز قبل رئیس جمهوری اسلامی ایران و اعضای هیأت دولت،  خاطر نشان کردند :

"..باید در مسائل دیپلماسی به انقلاب خود افتخار و از عمل کردن به هنجارهای ملی یعنی هنجارهای ‏برآمده از انقلاب، نظیر ایستادگی مقابل استکبار، ظلم‌ستیزی و مخالفت با نظام‌سلطه، احساس عزت کرد."