مقاومت مسعود بارزانی برای بقای در قدرت
اداره محلی کردستان عراق با صدور بیانیه ای نتیجه همه پرسی جدایی از عراق را تعلیق و خواستار مذاکره با دولت بغداد شده است.
رئیس کمیته انتخاباتی منطقه کردستان عراق نیز از تعویق انتخابات ریاستی و پارلمانی اقلیم به دلیل عدم معرفی کاندیداهای احزاب سیاسی کرد خبر داد. احزاب مخالف منطقه کردستان نیز همچنان بر برکناری مسعود بارزانی از ریاست این منطقه تاکید می کنند.
برداشت اشتباه مسعود بارزانی از رفتار پسا همه پرسی دولت بغداد سبب شدت گرفتن تنش میان اداره محلی کردستان و دولت بغداد از یک سو و آشکار شدن اختلاف های محلی در منطقه کردستان از سوی دیگر شده است. دولت بغداد با پشتوانه منطقه ای و بین المللی قاطعانه با رفتارهای تجزیه طلبانه اداره محلی کردستان عراق مقابله کرد. موضع دولت بغداد در این خصوص بدون تغییر بوده است. دولت بغداد پیش و پس از برگزاری همه پرسی جدایی کردستان اعلام کرد که نتیجه همه پرسی را اجرایی نمی کند. سیاست دولت بغداد درباره کرکوک و عقب راندن نیروهای پیشمرگه از این استان مشخص کرد که «سیاست محک اراده» که توسط مسعود بارزانی به اجرا در آمد نتیجه معکوس داشته و اکنون خود بارزانی باید برای «فرار از سقوط» تدبیری بیندیشد. تدبیر بارزانی ، اما ، تعلیق نتیجه همه پرسی با هدف گفتگو با دولت بغداد بود؛ تدبیری که مورد پذیرش دولت بغداد قرار ندارد زیرا بغداد خواستار لغو و باطل کردن نتیجه همه پرسی و نه تعلیق آن است.
مسعود بارزانی در سطح محلی نیز برگزاری انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست منطقه را به تعویق انداخته است. این تدبیر با هدف ممانعت از سقوط بارزانی از ساختار قدرت و به حاشیه راندن وی در منطقه کردستان و همچنین خرید فرصت برای پشت سر گذاشتن شرایط کنونی اتخاذ شده است. این تدبیر نه تنها مورد رضایت و استقبال احزاب و گروههای مخالف قرار نگرفت بلکه این احزاب خواستار تشکیل «دولت نجات ملی» در منطقه کردستان هستند. از یک سو، این تصمیم با حضور همه نمایندگان پارلمان کردستان اتخاذ نشد و از 111 نماینده این پارلمان تنها 68 نماینده در جلسه حضور داشتند که 60 نماینده با تعلیق 8 ماهه برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست منطقه رای دادند. در واقع؛ این نمایندگان همان کسانی هستند که در سپتامبر گذشته به برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از عراق رای داده بودند. به عبارت دیگر، این نمایندگان شامل اعضای حزب دموکرات و بخشی از اتحادیه میهنی که با مسعود بارزانی در برگزاری همه پرسی جدایی همسو بودند، است. بنابراین، این تصمیم نیز بیش از آنکه سبب کاهش تنش های محلی در منطقه کردستان شود همچنان با تداوم تنش همراه خواهد بود زیرا نشان می دهد که مسعود بارزانی همچنان برای بقای در قدرت مقاومت می کند.
نتیجه اینکه؛ این سیاست ها و تدابیر ، اگرچه، تلویحاً پذیرش اشتباه در برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از عراق است ، اما، نمی تواند نتایج ناشی از این اشتباه را «خنثی» سازد زیرا نه تنها در سطح ملی بلکه حتی در سطح محلی کردستان نیز بی اعتمادی میان گروهها و شخصیت ها افزایش یافته است.