منافع قابل توجه احیای راه ابریشم برای افغانستان و منطقه
احیای راه ابریشم منافع قابل توجهی در عرصه های مختلف برای افغانستان و منطقه خواهد داشت
سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان تاکید کرد: احیای راه ابریشم منافع قابل توجهی در عرصه های مختلف برای افغانستان و منطقه خواهد داشت.
سهراب بهمن در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری با اشاره به بحث احیای راه ابریشم گفت: این مساله از لحاظ اقتصادی و ثبات سود قابل توجهی نصیب کشورهای مختلف بویژه در سه قاره مهم خواهد کرد.
استاد دانشگاه کابل عنوان کرد: راه ابریشم از راه هایی است که پیشینه خوبی در تجارت میان قاره ها مخصوصاً آسیا، اروپا و قسمتی از افریقا داشته و افغانستان هم در محل تلاقی آسیا و اروپا قرار داشته که نقش کلیدی در این مسیر داشته است.
وی افزود: از این رهگذر افغانستان از مبادلات تجاری و حضور تمدن های مختلف سود برده که اثرات آن همچنان باقی است بنابراین احیای راه ابریشم که در دستور کار کشورهای منطقه و جهان قرار دارد برای افغانستان و منطقه تاثیرات مثبتی را به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی افغان اظهار داشت افغانستان از مدت ها قبل به دنبال همگرایی منطقه ای است و این همگرایی یک بازی برد-برد است که همه از آن نفع می برند و بویژه نفع اقتصادی آن برای افغانستان قابل توجه است و واردات و صادرات این کشور را تسهیل می کند. اشتغال زایی و ثبات هم از مسایل مهمی است که احیای راه ابریشم به دنبال خواهد داشت. وقتی کشورها باهم قراردادهایی امضا می کنند روی وضعیت اقتصادی و ثبات سیاسی و نظامی در حوزه آن ها تاثیرگذار است.
به گفته بهمن چین هم از کشورهایی است که علاقمندی زیادی برای احیای جاده ابریشم دارد و آمادگی خود را هم برای هرگونه همکاری با کشورهای منطقه در این زمینه اعلام کرده است. طرح احیای جاده ابریشم در سال 2013 از سوی چین مطرح شد و مساله "یک جاده یک کمربند" را عنوان کرد که علاوه بر مسیر خشکی مسیر آبی را هم در بر می گیرد و با گذر از کشورهای منطقه سه قاره آسیا، اروپا و افریقا را باهم وصل می کند و کشورهای مختلفی هم از آن استقبال کرده اند.
سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان گفت: یکی از پروژه ها در این زمینه احداث خط آهن بین پنج کشور است که از چین آغاز شده، مسر خود را در قرقیزستان، تاجیکستان و افغانستان ادامه می دهد و به ایران ختم می شود که مراحل ابتدایی کار آن آغاز شده است چنانکه سال گذشته اولین محموله از چین به افغانستان آمد. البته توافقنامه سه جانبه ای هم وجود دارد که این خط آهن می تواند تا هند هم گسترش پیدا کند.
وی اضافه کرد: این پروژه فرصت های شغلی زیادی را ایجاد می کند، ضمن اینکه از هرجایی که جاده و خط آهن عبور می کند تغییرات ملموسی هم در وضعیت اقتصادی مردم ایجاد می شود، از طریق ترانزیت نیز افغانستان عواید خوبی خواهد داشت و به ثبات مالی این کشور کمک خواهد کرد. ضمن اینکه به خارج شدن افغانستان از انحصار تجاری کمک می کند و راه های متعددی برای تجارت این کشور گشوده می شود.