سفر ظریف به ترکیه؛ مرور آخرین تحولات سیاسی و میدانی سوریه
(last modified Thu, 30 Aug 2018 06:28:25 GMT )
سنبله 08, 1397 10:58 Asia/Kabul
  • سفر ظریف به ترکیه؛ مرور آخرین تحولات سیاسی و میدانی سوریه

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در بحبوحه جنگ‌روانی ضد سوریه به ترکیه رفت و با مسئولان عالی‌رتبه این کشور درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه به‌ویژه سوریه رایزنی کرد. 

«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران چهارشنبه‌شب با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری و «مولود چاووش‌اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در آنکارا دیدار و درباره تحولات سوریه گفت وگو کرد. 

ظریف پس از رایزنی در آنکارا در توئیتر خود نوشت: «رایزنی‌های ثمربخش با «مولود چاووش‌اوغلو» وزیر خارجه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه درباره روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای در مواجهه با رفتارهای بدخواهانه آمریکا داشته است.»

جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و روسیه، به‌عنوان بازیگران اصلی تحولات سیاسی سوریه، نقش مهمی در حل بحران این کشور دارند و رایزنی آنان در روزهایی که جنگ با تروریست‌ها در سوریه، مراحل پایانی خود را سپری می‌کند، گسترده‌تر هم شده است. به‌موازات تحولات سیاسی؛ عرصه میدانی جنگ با تروریسم در سوریه نیز در مسیر پیشرفت قرار دارد. در آستانه شروع عملیات آزادسازی ادلب، شمال غرب سوریه، به‌عنوان آخرین مرکز حضور تروریست‌ها در این کشور، سناریوی تکراری از سوی جبهه‌غربی به‌سرکردگی آمریکا در حال نمایش است.

منابع خبری به ویژه روس‌ها تاکید کردند تحرکات آمریکا و برخی کشورهای اروپایی درقبال سوریه، نشانه جنگی دارد و اقدامات اخیر گروه موسوم به کلاه‌سفیدها در ادلب برای اجرای حملات شیمیایی در‌همین چارچوب قرار دارد. هربار تحولات میدانی سوریه، در مسیر پیشرفت به‌نفع ارتش این کشور بود، جبهه‌غربی به سرکردگی آمریکا، بریتانیا و فرانسه به بهانه حمله شیمیایی وارد عمل شدند و به سوریه حمله موشکی کردند. آخرین مورد حمله موشکی آمریکا، بریتانیا و فرانیه به سوریه، در 14 آوریل 2018 (25 حمل 1397) انجام شد. «کارلا دل پونته» Carla Del Ponte عضو کمیسیون تحقیق شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره حمله شیمیایی سال 2013 در خان‌العسل، حلب سوریه، اذعان کرده است: «شورشیان و تروریست‌ها از گاز سارین در این حمله استفاده کردند.»

سیاست متهم‌سازی دولت سوریه باردیگر در دستور کار رسانه‌ای آمریکا و متحدانش قرار گرفته و درچنین شرایطی؛ رایزنی فشرده بازیگران اصلی بحران سوریه، یعنی ایران، ترکیه و روسیه، مورد توجه است. تلاش برای خنثی‌سازی توطئه‌ها ضد سوریه، یکی از اهداف ایران در رایزنی مستمر با ترکیه و روسیه است تا فرایند حل سیاسی بحران سوریه در آینده نزدیک کامل شود. درهمین چارچوب؛ «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه 24 اوت 2018 (2 سنبله 1397) در نشست مشترک وزیران دفاع و خارجه روسیه و ترکیه در مسکو گفت: «همکاری روسیه، ایران و ترکیه و کشورهای دیگر سبب شده است در زمینه حل بحران سوریه پیشرفت‌هایی حاصل شود.»   

این پیشرفت‌ها، خارج از اراده مستقیم غرب به‌ویژه آمریکا بوده است و جهت‌گیری کنونی عرصه سیاسی و میدانی سوریه، نشان از موفقیت بازیگری ایران، روسیه و ترکیه دارد. درچنین شرایطی؛ بدیهی است این سه کشور مهم منطقه، توطئه‌ها ضد سوریه را آشکار کنند تا برای افکار عمومی جهان مشخص شود چه طرف‌هایی مانع حل بحران سوریه هستند و بر آتش بی‌ثباتی و کشتار مردم سوریه می‌دمند. درهمین چارچوب؛ قرار است نشست سه‌جانبه رئیسان جمهوری ایران، روسیه و ترکیه ماه سپتامبر 2018 در شهر تبریز برگزار شود. این نشست‌راهبردی در وضعیت حساس کنونی، می‌تواند گام آخر حل بحران سوریه را به‌رغم توطئه‌سازی‌ها؛ باثبات و محکم پیش ببرد.