بررسی مطبوعات چاپ کابل 24 قوس 1397
تلاش های امیدوار کننده برای تقویت روابط خارجی عنوان سرمقاله روزنامه افغانستان ما است
عراق و افغانستان به عنوان دو کشور پسا منازعه خیلی باهمدیگر مشابهتهای نزدیک دارد. حکومت عراق در سالیان اخیر، نخستین کاری که کرد، با قبولی تمام هزینههای احتمالی میان اقوام مختلف و مذاهب مختلف در کشور عراق یک انسجام و مشارکت بسیار گسترده و مثالزدنی را عملی ساخت.
نویسنده می افزاید :
حکومت عراق پس از آن انسجام داخلی توانست که رمق از دست رفتهاش را باز یابد و با اقتدار تمام دوباره بر مسایل مسلط شود که چنین هم شد.در افغانستان اما چنین نشد.
باهمۀ اینها، اما تلاشهای حکومت وحدت ملی در حوزه سیاست خارجی نسبتا موفق بوده است. ..
و فروپاشی بورد مشورت صلح پیش از شروع به کار عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:
تشکیل بورد مشورتی صلح که بدون توجه به موضعگیریهای احزاب و نهادهای جامعۀ مدنی در شتابزدهگی و سراسیمهگیِ ارگ اعلام شد، بیش از آنکه بتواند مورد استقبال کسانی قرار گیرد که در چهار سالِ گذشته آقای غنی آنها را به نحوی از قدرت دور ساخته بود، زمینۀ دلزدهگیِ بیشترِ آنها را فراهم ساخته است. اکثر افرادی که به عنوان اعضای بورد مشورتی صلح از جانب ارگ اعلام شدند، به شمول اعضای شورای عالی صلح، از حضور خود در آن ابراز بیاطلاعی کرده و گفتند که در این خصوص هیچ مشورهیی با آنها صورت نگرفته است. برخی از این افراد حتا نگاه انتقادی به روند فعلی دارند و میگویند برنامههای ارگ در عرصۀ آوردنِ صلح به دلیل اینکه از حمایت مردم برخوردار نیست، به نتیجه نمیرسد.
نویسنده می افزاید :
آنچه را که آقای غنی به وجود آورده، فقط آب در هاون کوبیدن است؛ زیرا هیچ انتظار نمیرود که طالبان با بورد مشورتی صلح و یا هیأت گفتوگوکنندۀ او وارد مذاکره شوند. آقای غنی بیش از هر شخصِ دیگری در افغانستان میداند که قرار نیست او بانی صلح در کشور باشد.بورد مشورتی صلح اما از همین حالا ناکامیِ خود را نشان داده است. این بورد پیش از آنکه کاری در راستای صلح انجام دهد، محکوم به فروپاشی شده است؛ زیرا نه تنها مورد استقبال کسانی قرار نگرفته که در این بورد نامهایشان درج شده، بل که هیچ برنامهیی نیز برای آن متصور نیست که در راسـتای صلح بتواند آن را پیـاده کند.
و به سراغ روزنامه ی هشت صبح می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان عدالت انتخاباتی باید محقق شود چنین نوشته است:
نوار ویدیویی منسوب به رییس دفتر ساحهای کمیسیون مستقل انتخابات ولایت کندز، نشان میدهد که برخی از ماموران ارشد کمیسیون مستقل انتخابات، عدالت انتخاباتی را عمداً نقض میکنند. این امر کل اعتبار کمیسیون مستقل انتخابات را از بین میبرد. کمیسیون مستقل انتخابات پیش از این هم نتوانسته بود، اعتماد عموم شهروندان کشور را جلب کند.
درپایان هشت صبح می افزاید:
نهادهای ناظر بر انتخابات، ناظران و مشاهدان انتخاباتی از همین حالا میگویند که کمیشنران برحال کمیسیون مستقل انتخابات توان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را ندارند. برخی از احزاب سیاسی بر فهرست رأیدهندهگان ملاحظات دارند. کمیسیون مستقل انتخابات پالیسی مشخص در مورد استفاده از فناوری انگشتنگاری در انتخاباتها ندارد و به همین دلیل در انتخابات پارلمانی به مشکل برخورد. در چنین وضعیتی این ذهنیت روزبهروز قوت میگیرد که کمیشنران بر حال کمیسیون مستقل انتخابات نمیتوانند انتخابات ریاست جمهوری را مدیریت کنند.