حوت 06, 1397 19:24 Asia/Kabul
  • تبریک ولادت حضرت فاطمه زهرا (س)

در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت - خانه پیامبر - با تولد دختری غرق در سرور و شادمانی شد.

در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت - خانه پیامبر - با تولد دختری غرق در سرور و شادمانی شد. چشمان خدیجه (س ) همسر پیامبر، از اشک شوق پر شد و محمد که نگاهش را به آسمان دوخته بود، در قنوتی زیبا؛ به درگاه خداوند سپاس گفت.  آنگاه شادمان و بی قرار کودک را درآغوش گرفت. پیامبر پیشانی او را بوسید و به چهره اش که آرام و با شکوه بود؛ نگریست . سپس فرمود : نام این دختر را به فرمان خداوند فاطمه می گذارم. خدیجه نیز با تبسمی شیرین و نگاهی مهربان، ابراز رضایت کرد.

فاطمه(س) در خانه بزرگ‏ترین انسان هستی پرورش یافت. پدرش، محمد مصطفی پیامبر اسلام (ص) و پیام ‏آور تکامل و تعالی الهی بشر بود. مادرش نیز خدیجه، بانوی بزرگ و نخستین زنِ مسلمان تاریخ بود. فاطمه از همان کودکی در مکتب وحی به تحصیل دانش پرداخت. پدرش ؛ برترین معلم بشر، نور وحی را بر فاطمه می ‏افکند و قلب پاک را مالامال حقایق الهی می کرد. گوش راز آشنای فاطمه، رازها را می ‏شنید و از لب‏های پرمهر پدر، تفسیر هستی می‏ آموخت. پدرش برترین شیوه‏ های تربیتی را در پرورش او به کار می ‏بست. او را  و حتی دست‏هایش را  می ‏بوسید و می‏ فرمود: «فاطمه پاره تن من است». 

تجلی کمال در شخصیت انسانها منحصر به مرد و یا زن نیست بلکه این موهبتی است که از طرف خداوند به انسان عطا شده تا او بتواند به حقیقت ذاتی خود پی ببرد و به حق؛ فاطمه (س ) یکی از اسوه های کامل است که پیروی از او متضمن فلاح و رستگاری و نیل به عرصه کمالات و فضائل است .علاقه زیاد پیامبر اسلام به دختر گرامیش حضرت فاطمه (س ) از نکات قابل توجه در زندگی آن بزرگوار است. در جامعه ای که از دوران جاهلیت چندان فاصله نگرفته بود و زنان و دختران منشاء افتخار و سربلندی نبودند، پیامبر به گونه ای با دخترش رفتار می کرد که دیگران را به حیرت وامی داشت.  پیامبر، فضیلت را در هرکس مشاهده می کرد؛ می ستود و تحسین می کرد . به عبارتی این روح بلند و فضائل برجسته فاطمه زهرا (س ) بود که پیامبر را به تجلیل و تکریم وا می داشت . علاوه براین، پیامبر با پیش بینی حوادت آینده درصدد بود که در حال حیات حجت را بر همگان تمام نماید و بر حقانیت فاطمه زهرا(س ) ؛ در شرایط دشوار آینده تاکید کند. روزی مردی به پیامبر گفت: « چرا شما با هیچیک از فرزندان و دخترانت، همانند فاطمه رفتار نمی کنی؟ پیامبر در جواب او فرمود :تو فاطمه را نمی شناسی ، من از او بوی بهشت را احساس می کنم . تونمی دانی که رضای فاطمه ، رضای خدا و غضبش غضب پروردگار است .»

فاطمه زهرا(س)، در سال دوم هجرت به ازدواج امیر مؤمنان، علی(ع) درآمد. حاصل این وصلت فرخنده و آسمانی، دو پسر و دو دختر به نام های حسن، حسین، زینب و امّ کلثوم(ع) بود. زیباترین نقش حضرت فاطمه در کانون خانواده متجلی است. .نقطه درخشان در زندگی بانوی گرانقدر اسلام این است که او زندگی فردی ، خانوادگی و اجتماعی را به هم پیوند داد و نمونه اعلای یک زن پرتلاش، فداکار و مبارز شد. او بر دوران زندگی ذلت بار و سیاه زنان آن روزگار، خط پایان کشید. فاطمه(س) مسلمانی حاضر در صحنه اجتماع و سیاست بود؛ درعین حال که عزیزترین کس در نزد پدر به شمار می رفت . مقام الهی پدر راهمیشه پاس می داشت و او را رسول الله صدا می زد. فاطمه (س) ، مونس و همگام با همسرش  در مسیر تعالی بود؛ بi گونه ای که همسرش علی می فرمود : «با نگاه به فاطمه، غمهای خود را از یاد می برم.» 

در کانون گرم خانه زهرا و علی انسانهای بزرگ و بی نظیری تربیت شدند، شخصیت هایی چون امام حسن (ع) و امام حسین (ع) که برای همیشه تاریخ، الگوی جامعه بشری هستند. فاطمه (س)؛ مانند همه انسانها در دنیا زندگی کرد ، اما دنیا رانپرستید و به آن دل نبست او نشان داد که می توان میان دنیا و معنویت توازن برقرار کرد و بگونه ای رفتار کرد که ظواهر دنیا و تعلقات آن ، مانع رسیدن انسان به کمال نشود . می توان همچون فاطمه در دنیا زیست و از زیباییهای آن بهره برد ، اما دل در گرو عشق لایزال الهی داشت .

اخلاص در عمل، پل نجات و رستگاری است و انسان مخلص، انسانی است که از بند تمایلات نفسانی آزاد می شود و به بندگی محض می رسد فرد با اخلاص سراسر وجودش، زیبایی، خیرخواهی، نیکی و صداقت است. نمونه عالی این صفت در وجود فاطمه ( س) ظهور یافت.

روزی پیامبر در مسجد نشسته بودند.عرب بادیه نشینی وارد شد و گفت: ای رسول خدا! من گرسنه ام، لباس مناسبی ندارم، پولی هم ندارم و مقروض هستم. کمکم کنید.پیامبر به بلال فرمودند: که این مرد را به خانه فاطمه ببر و به دخترم بگو که پدرت او را فرستاده است. بلال آمد و داستان را برای حضرت زهرا تعریف کرد. حضرت گردنبند خود را که هدیه بود باز کردند و به بلال دادند و فرمودند: که این گردنبند را به پدرم بده تا مشکل را حل کنند. بلال بازگشت و امانتی را تحویل پیامبر داد. رسول خدا فرمودند: هر کس این گردنبند را بخرد، بهشت را برای او تضمین می کنم. عمار یاسر آن را خرید و مرد سائل(فقیر) را به خانه خود برد. به او لباس و غذا داد و دو برابر میزان قرض به او پول داد. سپس عمار غلام خود را صدا زد و گفت: این گردنبند را به خانه فاطمه زهرا می بری و می گویی که هدیه است. تو را نیز به فاطمه بخشیدم. غلام گردنبند را به حضرت داد و گفت: عمار مرا نیز به شما بخشیده است.حضرت نیز غلام را در راه رضای خدا آزاد کردند.

غلام گفت: متعجبم! چه گردنبند با برکتی! گرسنه ای را سیر کرد، بی لباسی را پوشاند، قرض مقروضی را ادا کرد، غلامی را آزاد کرد و دوباره نزد صاحبش بازگشت.

حضرت فاطمه را نمی توان تنها از طریق واژه ها شناخت و معرفی کرد. سیمای تابناک دختر گرامی پیامبر (ص ) مجموعه ای از صفات ممتازانسانی را در خود دارد. فاطمه ( س ) نمودی زیبا از حرکت پاک و مقدس زنان را در طول تاریخ - فرا روی بشریت قرار می دهد در حقیقت، فاطمه ، مجموعه آن چیزی است که یک انسان باید باشد .هنگامی که شخصی از حضرت مهدی (عج )پرسید : کدامیک از دختران پیامبر ( ص ) والاتر و افضل هستند - ایشان پاسخ داد : حضرت فاطمه ( س ) / آن شخص دوباره پرسید : چگونه فاطمه ( س )از همه برتر بود - درحالی که سن کمتری از آنها داشت و زمان کمتری را باپیامبر بسر برده بود حضرت مهدی ( عج ) فرمود : خداوند این فضل و برتری را به خاطر عظمت اخلاص در نیت و مرامش به او بخشید .

شخصیتهای بزرگ، اندیشه ای فراگیر و سازنده دارند تا آنجا که گذر زمان ناگزیر از بازتاب این اندیشه ها است. امروزه بسیاری از کسانی که به اسلام ایمان می آورند ، هویت واقعی زن را در وجود فاطمه (س ) جستجو می کنند و با عشق سرشار از ایمان و یقین  او را الگو و سرمشق خود قرار می دهند .خانم «لنه میته سن» تازه مسلمانی ازکشور دانمارک است. او می گوید : «شخصیت حضرت زهرا(س) خیلی به ما کمک می کند که شناخت کاملی نسبت به اسلام پیدا کنیم چون اسلام مجسم است. نکته دیگر اینکه حضرت فاطمه(س)، مادر ماست و رفتار مادر بر فرزند تأثیر می گذارد. حضرت زهرا(س) برای دیندار ماندن ما خیلی سختی کشیدند اما مبارزه و صبوری کردند و در عین تلاش برای احقاق حق حضرت علی(ع). از توجه به خانواده غافل نماندند. درست است که نمی توانیم در آن جایگاه باشیم اما باید مثل ایشان رفتار کنیم.»

شخصیت کامل فاطمه زهرا (س ) سرور زنان عالم  نقطه عطفی در زندگی زنان مسلمان است و سالروز ولادت ایشان بهترین زمان برای شناخت و ارج نهادن به مقام و جایگاه والای زنان بویژه مادران است. زنان مسلمانی که کرامت انسانی خود را پاس می دارند، گرمی بخش کانون خانواده هستند و اجتماع را از حضور موثر خود بهرمند می سازند.  

کلیدواژه