توطئه ضد ایرانی ترامپ ؛ تمدید نشدن معافیت نفتی
(last modified Thu, 25 Apr 2019 07:21:55 GMT )
ثور 05, 1398 11:51 Asia/Kabul
  • توطئه ضد ایرانی ترامپ ؛ تمدید نشدن معافیت نفتی

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در 8 مه 2018 (18 اردیبهشت) خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران در اوت و نوامبر 2018 را اعلام کرد.

این تحریم‌ها، در دو دوره 90 و 180 روزه باز می گشت که دور نخست در 6 اوت اعمال شد. دور جدید تحریم های آمریکا شامل تحریم های نفتی از بامداد دوشنبه 5 نوامبر 2018 (14 آبان) اعمال شد.

واشنگتن قبلا مدعی شده بود که هدفش قطع کامل صادرات نفتی ایران از 5 نوامبر است، اما چند روز قبل از اعمال این تحریم ها اعلام کرد که معافیت هایی برای واردات نفت ایران برای 8 کشور در نظر گرفته است.

این در حالی است که با وجود نگرانی جامعه جهانی از اختلال در بازار نفت، «مایک پمپئو» وزیرخارجه آمریکا روز دوشنبه در آستانه نخستین سال خروج غیر قانونی آمریکا از برجام و در چارچوب سیاستهای ضد ایرانی کاخ سفید اعلام کرد، هیچ معافیتی به هیچ کشوری برای خرید نفت از ایران داده نخواهد شد.

پمپئو گفت: واشنگتن از 2 مه 2019 (12 اردیبهشت) معافیت 8 کشور خریدار نفت ایران را تمدید نخواهد کرد و بر این امر نیز نظارت می‌ کند. امارات و عربستان به واشنگتن اطمینان دادند که نمی‌ گذارند در بازار نفت مشکلی پیش بیاید. 

پمپئو در اقدامی یکجانبه: معافیت نفتی ایران تمدید نمی شود

هدف اصلی آمریکا ممانعت کامل از فروش نفت و نیز هرگونه تعاملات مالی، بانکی، تجاری واقتصادی بین ایران و دیگر کشورها و در نهایت فروپاشی اقتصاد ایران است.

«مولود چاوش اوغلو» وزیرخارجه ترکیه تصمیم اخیر آمریکا برای تمدید نکردن معافیت برخی کشورها از تحریم خرید نفت ایران را نکوهش کرده و در توئیتی نوشت: "تصمیم آمریکا مبنی بر خاتمه معافیت از تحریم واردات نفت ایران کمکی به صلح و ثبات در منطقه نخواهد کرد، اما به مردم ایران لطمه می زند."

ترکیه همچنین تحریم های یکجانبه و اجبار درباره نحوه پیگیری روابط با کشورهای همسایه را رد کرد.

سیرصعودی افزایش قیمت نفت 

اعلام تحریم نفتی کامل ایران و چشم انداز کمبود عرضه نفت در بازارها باعث شده تا قیمت نفت سیر صعودی به خود گیرد که نتیجه فوری آن در آمریکا افزایش بی سابقه بهای بنزین خواهد بود که مسلما موجب تشدید نارضایی از دولت ترامپ خواهد شد.

ضمن اینکه کشورهایی مانند ترکیه و چین بر عزم خود برای ادامه خرید نفت از ایران تاکید دارند و به نظر نمی رسد حتی تحریم های آمریکا این کشور ها را از تصمیم خود بازدارد.

 مساله مهم این است که دولت ترامپ شاید بتواند صادرات نفت ایران را محدود کند، ولی نمی تواند آن را به صفر برساند، چراکه ایالات متحده قادر نخواهد بود همه واردکنندگان نفت را متقاعد کند تا واردات نفت از ایران را متوقف کنند.

چین و هند، ازبزرگترین خریداران نفت ایران، روابط گسترده ای با تهران دارند و به منابع انرژی این کشور وابسته هستند.

بعید است که ایالات متحده تهدیدهای تحریمی خود علیه خریداران چینی یا هندی را عملی کند، ضمن اینکه فقدان نفت ایران در بازارهای بین المللی، منجر به افزایش قابل توجه قیمت نفت خواهد شد که به دلیل تحریم های آمریکا در ونزوئلا این موضوع تشدید شده است.

نگرانی ها در مورد تولید نفت در لیبی و الجزایر نیز اثرات قابل توجهی بر افزایش قیمت نفت جهانی گذاشته، هر چند که پمپئو مدعی است، ریاض به ویژه به واشنگتن قول جبران فقدان نفت ایران در بازارهای بین المللی را داده است.

با این حال این سوال مطرح است که آیا عربستان توانایی عملی این کار را دارد؟

مهمتر ازهمه اینکه آیا اعمال تحریم های نفتی باعث تسلیم ایران به خواسته های آمریکا خواهد شد؟ پاسخ به این سوال آشکارا منفی است.

مقاومت شعار اصلی ایرانی ها

ایران ظرف چهل سال گذشته همواره در مقابل تحریم های آمریکا ایستادگی کرده و عملا توطئه های واشنگتن را خنثی و بی اثر کرده است.

در عین حال ایران ثابت کرده که با موفقیت قادر به غلبه بر تحریم های آمریکا و مقابله با سیاست های خصمانه دولت ترامپ است.

«وندی شرمن» مذاکره کننده سابق آمریکا در گفت وگوهای هسته ای با ایران، تحریم های دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی را بی اثر دانسته و تاکید کرد: "مقاومت شعار اصلی آنها( ایرانی ها) است."