تلاش هند برای عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل
هند به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان و با رشد اقتصادی بالای هفت درصد برای تحقق آرزوهای خود در سطح منطقه و جهان، تلاش گسترده را برای عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل آغاز کرده است.
به گزارش روز شنبه ایرنا، مقامات هندی در هفته های اخیر با رایزنی گسترده با قدرت ها و اعضای دائم و غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل تلاش کردند رضایت کشورهای مختلف به ویژه قدرت های منطقه ای، جهانی و اعضای دائم شورای امنیت را برای عضویت در این شورا جلب کنند.
تاکنون کشورهای آمریکا، روسیه، انگلیس و فرانسه به عنوان چهار عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل با عضویت هند در شورای امنیت سازمان ملل موافقت کرده اند.
در همین ارتباط 'نارندرا مودی' نخست وزیر هند در سخنانی گفت: وقت آن رسیده که هند به عضویت دائم شورای امنیت سازمان ملل درآید. وی افزود: عضویت در شورای امنیت سازمان ملل حق هند است و برای رسیدن به این حق نیازمند هیچ کشوری نیست.
وزیر امور خارجه هند نیز با بیان اینکه این کشور شرایط لازم برای عضویت دائمی در شورای امنیت سازمان ملل را دارد، تصریح کرد؛ امریکا، انگلیس، فرانسه و روسیه از عضویت دائمی هند در این شورا حمایت می کنند. 'سوشما سواراج' در پارلمان هند تصریح کرد؛ چین تاکنون به صورت آشکار با عضویت هند در شورای امنیت سازمان ملل مخالفت نکرده است.
هند خواهان اصلاح ساختار شورای امنیت سازمان ملل متناسب با شرایط جهانی است. مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2015 میلادی قطعنامه ای در باره ادامه بررسی مساله مربوط به اصلاحات و افزایش تعداد اعضای شورای امنیت را پذیرفت.
کشورهای ژاپن، برزیل، آلمان و هند درسالهای اخیر تلاش گسترده ای برای بدست آوردن کرسی دائم در شورای امنیت سازمان ملل آغاز کرده اند. تاکنون انگلیس و امریکا با افزایش حق وتو اعضای جدید شورای امنیت سازمان ملل مخالفت کرده اند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد از پنج عضو دائم و 10 عضو غیردائم تشکیل شده است. آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه و روسیه از اعضای دائم شورای امنیت و آرژانتین، اردن، استرالیا، چاد، رواندا، شیلی، کره جنوبی، لوکزامبورگ، لیتوانی و نیجریه از اعضای غیردائم شورای امنیت هستند.
اعضای دائم شورای امنیت از حق وتو برخوردار هستند. استفاده این کشورها از حق وتو در سالهای گذشته بارها باعث بن بست تلاش ها برای حل مناقشات بین المللی شده است به گونه ای که بسیاری از کشورهای مستقل بارها خواستار اصلاح ساختار شورای امنیت و لغو حق وتو شده اند.