چشم انداز روابط آمریکا و عربستان سعودی
جان کری در آخرین سفرش به عنوان وزیر خارجه آمریکا به ریاض رفت و با ملک سلمان ، پادشاه و عادل جبیر ، وزیر خارجه عربستان سعودی دیدار و گفتگو کرد.
وزیر خارجه آمریکا در دیدار با مقامات سعودی بر پایبندی واشنگتن به حفظ و توسعه روابط با ریاض به ویزه در زمینه های اقتصادی و تسلیحاتی تاکید کرد . کری وعده داد که صادرات سلاح به عربستان شتاب بیشتری بگیرد و جبیر نیز گفت عربستان در انتظار دریافت بمب های هوشمند از جانب آمریکا است .
وزیرخارجه آمریکا بر توقف جنگ یمن و انتقال قدرت در این کشور تاکید کرد ، اما به مقامات سعودی اطمینان داد واشنگتن از سیاست های منطقه ای ریاض حمایت خواهد کرد . از جنگ یمن ، بیست ماه می گذرد و آمریکا از طریق کمک های تسلیحاتی به سعودی ها و سکوت در برابر کشار مردم یمن ، نقش اساسی در این تجاوز دارد . آمریکا همین نقش را در تحولات سوریه و عراق نیز ایفا می کند و از گروه تکفیری ، تروریستی داعش که توسط سعودی ها حمایت می شود ، حمایت می کند. آمریکا البته در پی انتقاد افکار عمومی جهان و همچنین سازمان ها و نهادهای حقوق بشری از جنایات تروریست های داعش ، تلاش می کند حمایت خود از تروریست ها را پنهان کند و در ظاهر از عربستان سعودی به عنوان حامی داعش به گونه ای کمرنگ انتقاد کند.
آمریکا و عربستان سعودی روابط دیرینه اقتصادی و تسلیحاتی دارند . آمریکا یکی از مشتریان اصلی نفت عربستان است و آل سعود نیز یکی از مشتریان بزرگ تسلیحات آمریکا است . با این حال ، روابط سنتی دو کشور به ویژه از اواخر دوره ریاست جمهوری اوباما تا حدودی سرد شده است ، زیرا سعودی ها نگران کم توجهی آمریکا به عربستان هستند . آمریکا در سال های اخیر برای کاهش تلفات نیروی انسانی و هزینه های جنگی ، سیاست "جنگ نیابتی " را در برخی مناطق جهان دنبال کرده است . در این زمینه ، عربستان سعودی درگیر جنگی نافرجام و پرهزینه در یمن شده است . همچنین در پی امضای برجام و اثبات صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران ، سعودی ها در ادعایی ساختگی ، قدرت ایران را تهدیدی برای امنیت خود و منطقه اعلام کردند و از توافق آمریکا با غرب ناراضی هستند. نگرانی ریاض زمانی تشدید شد که دونالد ترامپ ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا در زمینه جنگ سوریه اعلام کرد که واشنگتن باید از آن فاصله بگیرد . سعودی ها نگران هستند که واشنگتن در تحولات سوریه به روسیه نزدیک شود .
از سوی دیگر ، با توجه به رد پای سعودی ها در بسیاری از اقدامات تروریستی در جهان ، حتی آمریکایی ها نیز به سعودی ها به عنوان خاستگاه تروریسم تکفیری نگاه می کند که منافع آمریکا را به خطر انداخته است. قانونی در آمریکا تصویب شد که بازماندگان و خانواده های قربانیان عملیات تروریستی 11 سپتامبر 2001 می توانند از دولت سعودی غرامت دریافت کنند. اگر چه عربستان نقش خود را در این حادثه رد می کند و خواهان تجدید نظر درباره این قانون است . به نظر می رسد مشکلات عربستان با آمریکا در دوره اوباما ، در دوره ترامپ تشدید می شود زیرا ترامپ از برخی سیاستهای اوباما درقبال عربستان انتقاد کرده است .