همه «وتو»های آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی
(last modified Sat, 23 Nov 2024 14:43:33 GMT )
قوس 03, 1403 19:13 Asia/Kabul
  • همه «وتو»های آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی
    همه «وتو»های آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی

ایالت متحده آمریکا تاکنون 49 بار از امکان وتو خود در شورای امنیت علیه قطعنامه‌های مربوط به رژیم اسرائیل استفاده کرده است که آخرین آن درباره پیش‌نویس قطعنامه آتش بس در غزه است.

به گزارش رادیو دری، پایگاه خبری انگلیسی میدل ایست در گزارشی نوشت: حمایت دیپلماتیک آمریکا از اسرائیل چیز جدیدی نیست و چندین دهه است که این مسأله ادامه دارد به طوری که ایالات متحده 49 بار از حق وتو در پیش نویس‌های قطعنامه‌های شورای امنیت مربوط به اسرائیل استفاده کرده است.

پیش‌نویس قطعنامه S/10784 شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال 1972 اولین وتوی آمریکا در حمایت از اسرائیل بود که در آن نسبت به وضعیت رو به وخامت غرب آسیا ابراز نگرانی شده بود. در آن زمان اسرائیل مرزهای لبنان را هدف قرار داده بود. پیش‌نویس این قطعنامه را گینه، یوگسلاوی و سومالی تهیه کرده بودند و ایالات متحده تنها کشوری بود که از وتوی خود علیه قطعنامه استفاده کرد.

در سال 1975 که جنگ داخلی در لبنان آغاز شد، قطعنامه S/10898 شورای امنیت از اسرائیل خواست به سرعت تمام حملات نظامی علیه لبنان را متوقف کند و بار دیگر ایالات متحده به تنهایی از حق وتو خود استفاده کرد.

در سال 1982، سالی که خشونت‌آمیزترین حملات اسرائیل به لبنان انجام شد، اسپانیا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را ارائه کرد که در آن از اسرائیل می‌خواست تمام نیروهای نظامی خود را به سرعت و بدون قید و شرط از مرزهای بین‌المللی به رسمیت شناخته‌شده لبنان ظرف شش ساعت خارج کند که واشنگتن آن را نیز وتو کرد.

ایالات متحده همچنین قطعنامه‌های مشابهی را در سال‌های 1985، 1986 و 1988 در حمایت از رژیم اسرائیل وتو کرد.

در سال 1982، مغرب، ایران، اردن و اوگاندا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را پس از تیراندازی یک سرباز اسرائیلی به نمازگزاران فلسطینی که منجر به شهادت دو نمازگزار در داخل مسجد الاقصی شد، ارائه کردند که آن را هم آمریکا وتو کرد.

آمریکا در سال های 1983، 1997 و 2011 نیز قطعنامه‌های محکومیت شهرک سازی‌های اسرائیل را که طبق قوانین بین المللی غیرقانونی است، وتو کرد.

وبگاه میدل ایست بر اساس آمار کتابخانه یهودی اعلام کرد: در سال‌های 2004 و 2006 ایالات متحده درخواستی به اسرائیل برای توقف جنگ‌ها علیه غزه که در مجموع در آن صدها غیرنظامی شهید شدند، ارائه نکرد.

اواخر سال 2016 دولت باراک اوباما رئیس‌جمهور وقت آمریکا به قطعنامه‌ای درباره شهرک‌سازی‌های اسرائیل رای ممتنع داد و این اولین بار در چهار دهه بود که قطعنامه‌ای در سازمان ملل متحد در محکومیت اسرائیل به تصویب می رسید.

دولت ترامپ اما دوره جدیدی از دیپلماسی طرفدار اسرائیل را در سازمان ملل متحد آغاز کرد به طوری که در ژوئن 2018 دولت ایالات متحده با متهم کردن شورای حقوق بشر این سازمان به سوگیری علیه اسرائیل، در حمایت از تل آویو از این شورا خارج شد و از وتوی خود علیه بسیاری از قطعنامه‌ها استفاده کرد.

در اواخر سال 2017، واشنگتن از حق وتوی خود علیه پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که طرح ترامپ یعنی به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل را رد می کرد، استفاده کرد.

چند ماه بعد، در ژوئن 2018 آمریکا طرحی را که کویت در محکومیت استفاده اسرائیل از زور علیه غیرنظامیان فلسطینی تدوین کرده بود وتو کرد.

نظامیان صهیونیست در آن زمان در تظاهرات «راهپیمایی بازگشت» در غزه ده‌ها فلسطینی را به شهادت رساندند.

از هفتم اکتبر 2023 تا امروز نیز آمریکا چهار قطعنامه مختلف را برای آتش بس و پایان جنگ در غزه وتو کرده است.

واشنگتن همچنین از قطعنامه به رسمیت شناختن فلسطین به عنوان عضو سازمان ملل متحد جلوگیری کرد.

بسیاری از رهبران جهان بارها تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از درخواست آتش بس در سازمان‌های بین‌المللی را محکوم کرده و متحدان غربی واشنگتن نیز از عدم تصویب این اقدامات ابراز تاسف کرده‌اند.

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در غزه را باز هم «وتو» کرد