حمل 16, 1399 14:20 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 16 حمل 1399
    بررسی مطبوعات چاپ کابل 16 حمل 1399

"گرانی را مدیریت کنید " ، "پول های امدادی به مردم حیف و میل نشود" ، " جنگ برای زندگی" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

گرانی را مدیریت کنید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

در تمام کشورهای جهان گسترش ویروس کرونا روی زندگی مردم اثرهای ناگوار گذاشته است. یکی از این اثرهای ناگوار، گران شدن مواد خوردنی اولیه است. در کابل و دیگر شهرهای کشور هم نرخ سبزی، آرد، گندم، روغن و دیگر مواد خوردنی بلند رفته است. نگرانی عمده این است که گرانی بیش‌تر از این شود. گرانی در همین حد هم برای بسیاری از مردم افغانستان غیر قابل تحمل است. افغانستان فقیر‌ترین کشور جهان خارج از قاره‌ی آفریقا است و در فهرست هفت یا هشت کشوری قرار دارد که دولت آن‌ها برای دوام فعالیت‌هایش به کمک‌های خارجی ضرورت دارند. کمک‌های مالی خارجی هم به دلیل تنش‌های سیاسی کابل دچار مشکل شده است. در چنین وضعیتی، انتظار می‌رود که دولت اقدامات جدی را برای مبارزه با گرانی روی دست گیرد. بسیاری از تاجران مواد غذایی را احتکار می‌کنند؛ حتا احتکار دارو هم آغاز شده است.

هشت صبح می افزاید: 

اگر وضعیت دشوار بر مردم تحمیل شود و با گرانی و گرسنه‌گی مبارزه‌ی لازم صورت نگیرد، مردم ناگزیر اند که مقررات قرنطینه را بشکنند،‌ از خانه‌های‌شان بیرون شوند و حتا دست به اعتراض بزنند. این امر ویروس کرونا را به تمام شهرها گسترش می‌دهد و فاجعه‌ی عظیم انسانی به وجود می‌آید. حکومت در حال حاضر فرصت کافی برای مبارزه با گرانی و احتکار دارد. از این فرصت باید استفاده‌ی جدی و عظیم صورت بگیرد.

و پول های امدادی به مردم حیف و میل نشود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

یمی از جمعیت کشور در «فقر همه‌جانبه» به‌سر می‌برند و بیش‌تر از نیم زیر خط فقر (درآمد کم‌تر از دوهزار افغانی در ماه) زندگی می‌کنند. حکومت نمی‌تواند از مردم بخواهد که گرسنه در خانه‌های‌شان بمانند. برای همین نیاز است که برای کمک‌رسانی به مردم برنامه‌های درازمدت و شفاف روی دست گرفته شود. این روزها برای مردم افغانستان روزهای دشواری است. فعالیت‌های اقتصادی کمی که جریان داشت، تعطیل شده است. در این اوضاع همه مسئولیت دارند که نگذارند مردم آسیب‌های مضاعفی را تجربه کنند. از طرف دیگر 500 میلیون افغانی تنها برای کابل در نظر گرفته شده است. این میزان کمک با وضعیت اقتصادی مردم همخوانی ندارد. در واقع هیچ راهی را نمی‌گیرد. برای ولایت‌های دیگر حتا همین مقدار کمک نیز تدارک دیده نشده است.

اطلاعات روز می افزاید : 

مدیریت قیمت‌ها و ثبات بازار اولویت دیگری است که نیاز به رسیدگی دارد. قیمت‌ها از روزی که بحران کرونا در افغانستان جدی شده هر روز بالاتر رفته است. بنابراین، قیمت مواد غذایی و بهداشتی باید کنترل شود. کنترل بازار مسئولیت مستقیم حکومت است. نباید به بهانه‌ی سیستم اقتصادی بازار آزاد تاجران و فروشند‌گان مواد غذایی قیمت‌ها را به‌صورت سرسام‌آوری بالا ببرند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در مطلبی تحت عنوان جنگ برای زندگی چنین نوشته است : 

انسان‌ها از زمانه‌های خیلی دور است که با طبیعت در کشمکش است. نه تنها با ویروس‌ها بل که با خیلی‌چیزهای دیگر… انسان‌ها با آتش‌فشان‌ها، با حیوانات عظیم‌الجثه، با انواع و اقسام ویروس‌ها و حتا با خود شان جنگیده و تا ام‌روز دوام آورده اند! ما آدم‌هایی که هزاران‌سال است جنگیده ‌ایم و بقای ‌مان را حفظ کرده ‌ایم، ما آدم‌هایی که در مقابل بزرگ‌ترین و خشین‌ترین حیوانات جنگل‌_آن ‌هم در زمانی که هیچ‌ سلاحی نداشتیم و هیچ راه‌کاری و راهِ‌ چاره‌ای بلد نبودیم_ دوام آوردیم؛ حالا که این ‌همه پیش‌رفت و قدرت و دانش ‌داریم، هرگز به ‌زانو در نمی‌آییم. خطرناک‌ترین موجودات در طبیعت خود انسان است.

درپایان صبح کابل می افزاید:

ما آدم‌ها وقتی از جنگ‌های جهانی اول و دوم سلامت بیرون آمدیم و بقای ‌مان را حفظ کردیم، دیگر یک ویروس نمی‌تواند بقای ما را متوقف کند؛ شاید تهدید کند؛ اما متوقف نمی‌تواند. هرچند در جامعه‌ی ‌ما تصور از ویروس کرونا گوناگون است و بعضی‌ها فکر می‌کنند، خداوند کرونا را برای امتحان بشر به وجود آورده؛ اما کرونا بلای آسمانی نیست، بل آفت طبیعی است؛ موجودی کوچکی که با جهش ژنیتکی از ویروس‌های دیگر به تکامل رسیده و برای تنازعِ ‌بقا با انسان‌ها شاخ‌به‌شاخ شده است. تا حالا خیلی از ویروس‌ها بوده که با انسان‌ها درافتاده و همیشه این تنازع به نفع انسان‌ها به پایان رسیده و این ‌بار نیز چنین خواهد شد

کلیدواژه