حمل 26, 1399 18:58 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 26 حمل 1399

"ارزش ها را به طالبان تعریف کنید" و "زمان کاهش خشونت فرارسیده است"، مهمترین عناوین سرمقاله های روزنامه های امروز چاپ کابل است.

ارزش ها را به طالبان تعریف کنید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

سراج‌الدین حقانی، معاون گروه طالبان ماه گذشته میلادی در نیویورک‌تایمز مقاله‌ای نوشت و واضحاً گفت که تعریف طالبان از حق و کرامت انسانی مردم عادی افغانستان کم‌وبیش همان تعریفی است که پیش از سقوط حکومت‌شان در سال ۲۰۰۱ داشتند. گفت‌وگوهای بین‌الافغانی پس از حل مشکلات سیاسی در حوزه‌ی جمهوریت ممکن است به زودترین فرصت آغاز شود.

هیأت مذاکره‌کننده صلح تا زمان آغاز این گفت‌وگوها باید درباره ارزش‌هایی که قابل معامله نیستند به یک دیدگاه واحد برسد. آن‌ها باید پیش از آغاز مذاکرات، فهرستی از خطوط سرخ را تهیه کنند. ارزش‌هایی که طی ۱۹ سال اخیر و با قربانی دادن ده‌ها هزار تن به دست آمده باید در صدر این فهرست قرار بگیرند.

هشت صبح می افزاید:

دیده می‌شود که طالبان نو با طالبان کهنه تفاوتی ندارند. دیده می‌شود که تعریف طالبان از نظم سیاسی،‌ حقوق شهروندی، برابری جنسیتی و آزادی‌های اساسی هنوز برداشت متفاوت از تعریف مدرن است. هیأت مذاکره‌کننده باید به سوال‌های زیادی که جامعه امروزی افغانستان دارد، پاسخ پیدا کند. حکومت و هیأت مذاکره‌کننده باید فهرست ارزش‌ها روی میز طالبان بگذارند. آن‌ها باید واضحاً به طالبان بگویند که این فهرست نه قابل معامله است و نه قابل بحث.

 

و زمان کاهش خشونت فرارسیده است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

حکومت افغانستان تا حالا حدود 300 زندانی طالب و طالبان نیز 20 زندانی حکومت را را از بند رها کرده‌اند. به‌نظر می‌رسد روند رهایی زندانیان به‌عنوان پیش‌شرط آغاز مذاکرات کلید خورده است. این یک گام مهم است. بهانه‌جویی طالبان تا کنون این روند را به چالش مواجه کرده بود. مقصود گروه طالبان این بود که رهایی پنج هزار زندانی‌شان بدون قید و شرط و به خواست این گروه انجام شود. برای همین بارها تلاش کرد بر حکومت افغانستان فشار بیاورد.

رهایی زندانیان دو طرف گامی مهم در روند صلح است. آزادی زندانیان براساس میکانیزم روشن و با رعایت مسائل حقوق‌بشری باید ادامه یابد. مسأله مهم‌تر دیگر در این زمان کاهش خشونت است. تنها در یک هفته ده‌ها غیرنظامی در کشور کشته شده‌اند. طالبان در چند روز گذشته در ولایت بلخ و هرات 12 غیرنظامی را به‌صورت مستقیم به گلوله بستند. خشونت به‌صورت دوامدار در روزهای اخیر در سراسر افغانستان جریان داشته است. آمار قربانیان جنگ تنها در یک هفته بسیار بیش‌تر از آمار تلفات ویروس کرونا در افغانستان است. این یعنی که هنوز جنگ در افغانستان به‌عنوان تهدید ردیف اول شناخته می‌شود.

اطلاعات روز می افزاید:

 بحران کرونا جهان را زمین‌گیر کرده و افغانستان نیز به‌دلیل مشکلات امنیتی-سیاسی زیر تهدید بلند قرار دارد. از این‌رو، ادامه‌ی خشونت مضاف بر این‌که روند صلح را صدمه می‌زند، تلاش‌ها برای مبارزه با بحران کرونا را نیز آسیب می‌رساند. بنابراین، زمان آن رسیده است که هم برای رسیدن به صلح و هم برای مهار ویروس کرونا گروه طالبان از خشونت دست بردارند.

اگر خشونت‌ها کاهش نیابد، ادامه روند رهایی زندانیان نیز به مشکل برمی‌خورد. زیرا رهایی زندانیان طالب در شرایطی که این گروه اراده‌ای برای پایان جنگ ندارد، توجیه سیاسی-نظامی ندارد. از طرف دیگر، طالبان مدعی‌اند که مناطق زیادی از افغانستان را زیر کنترل دارد. اکنون پرسش این است که طالبان در خطر شیوع جدی ویروس کرونا چه تدابیری برای مهار این بیماری برای مردم زیر سلطه خود دارند. پاسخ روشن است. گروه طالبان به‌عنوان یک گروه نظامی در حالت عادی هیچ سازوکار و تعهدی برای ارائه خدمات برای شهروندان زیر کنترل خود ندارد، چه رسد در وضعیت‌های استثنایی و بحرانی.

حکومت افغانستان با همه امکاناتی که در اختیار دارد و از روزی که پای این بیماری در افغانستان رسیده به‌صورت دوامدار کمک‌های بشردوستانه دریافت می‌کند و در داخل نیز بودجه مستقل برای مبارزه با کرونا اختصاص داده شده، اما با این هم این روزها در مدیریت بحران با مشکل مواجه است. گروه طالبان هیچ برنامه و توانی برای مبارزه با بحران کرونا در مناطق تحت کنترل خود ندارد. بنابراین، نیاز است که خشونت‌ها در چنین وضعیت متوقف شود.

کلیدواژه