حمل 27, 1399 12:42 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 27 حمل 1399

"در برابر اشغالگری پاکستان همه ی مردم قیام خواهند کرد" ، "افزایش دوباره خشونت ها خطرناک است" و "بکش روی جاجیم فقرم پلاسی" مهمترین عناوین سرمقاله های روزنامه های امروز چاپ کابل است.

در برابر اشغالگری پاکستان همه ی مردم قیام خواهند کرد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است:
گرچه منشوری منسوب به طالبان که از سوی برخی از شبکه ها به نشر رسید و در آن با قاطعیت نظام آینده، امارت اسلامی خوانده شده است، از سوی گروه طالبان رد شد، ولی در اصل طالبان خواهان چنین نظامی اند که در آن تمام آزادی های مدنی از جمله آزادی بیان و حقوق شهروندی مردود باشد، زیرا نظامیان پاکستان از طالبان به عنوان ابزار استفاده می کنند و می خواهند که در افغانستان گروهی حاکم شود که منافع آن کشور حفظ گردد و هیچ جریان و یافردی حق اعتراض در برابر سیاست های استبدادی و اشغالگرایانه پاکستان را نداشته باشد.

آرمان ملی می افزاید:

اگر امریکا هم با زور و جبر و تهدید، طالبان را به خاطر منافع ملی اش به قدرت برساند، در آن صورت با بیداری و آگاهی یی که مردم افغانستان یافته اند، هرگز اجازه نخواهند داد که امارت سیاه طالبان دوباره در کشور مسلط شود و اگر توطیه پیش رود، باور داریم که همه مردم سلاح بر دوش خواهند کرد و نخواهند گذاشت که پاکستان زیر نام تطبیق شریعت دوباره کشور عزیزشان را اشغال نماید.

 

و افزایش دوباره خشونت ها خطرناک است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
افزایش سطح خشونت‌ها در افغانستان باعث شده تا ناتو از طالبان بخواهد که حملات‌شان را متوقف و موافقت‌نامه صلح با امریکا را به طور کامل عملی کنند. هم‌زمان شورای امنیت ملی اعلام کرده که گروه طالبان خشونت‌ها علیه مردم افغانستان را افزایش داده است. شورای امنیت ملی گفته دولت تلاش‌هایش را برای رسیدن به صلح نسبت به گذشته افزایش داده، اما گروه طالبان خشونت‌ها علیه مردم افغانستان را شدت داده است. در جریان یک هفته گذشته ۳۰ غیر نظامی در جنگ افغانستان کشته شده‌اند. این خشونت‌ها توسط طالبان در حالی اوج گرفته است که در جریان یک هفته گذشته حکومت افغانستان ۳۶۱ تن از افراد طالبان را آزاد کرده است و طالبان نیز ۲۰ تن از افراد وابسته به حکومت را رها کردند.

هشت صبح می افزاید:

افزایش عملیات جنگی در سراسر کشور و جنگ با نیروهای داخلی و خارجی، ظاهراً زلمی خلیل‌زاد و میلر را نیز وادار کرده تا دوباره برای پایین آوردن سطح خشونت‌ها دست به کار شوند.

علاوه بر تردید بر سر یک‌دست نبودن طالبان، افزایش خشونت‌ها توسط این گروه، تردید‌های دیگری را نیز به‌بار می‌آورد، از جمله این‌که زندانیان رهاشده‌ی طالبان نیز ممکن است به جبهات جنگ برگردند. زمانی‌که جنگ در همه جای افغانستان و با شدت تمام جریان داشته باشد، چه دلیلی وجود دارد که زندانیان آزاد شده نیز به صفوف نبرد بر نگردند؟

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی اطلاعات روز که در سرمقاله ای تحت عنوان بکش روی جاجیم فقرم پلاسی چنین نوشته است:

در کابل بیش از دو هفته است که به‌دلیل شیوع ویروس کرونا مقررات منع رفت‌وآمد و برنامه قرنطین اعمال می‌شود. به‌دلیل تعطیلی کارها و بسیاری از مشاغل درصد زیاد مردم در معرض تهدید جدی گرسنه‌ماندن قرار گرفته‌اند. خطر گرسنه‌ماندن مردم در اوضاعی که فعالیت‌های اقتصادی تعطیل شده، نگرانی جدی است. این نگرانی تنها محدود به پایتخت نمی‌شود. خطر جدی و فراگیر است. بیش از نصف مردم افغانستان با مشکلات اقتصادی شدید مواجه‌اند.

درپایان اطلاعات روز می افزاید:

افغانستان روزهای دشواری پیش رو دارد. بحران کرونا در کشور هر روز بیش‌تر دهن باز می‌کند. میزان افراد مبتلا به کرونا از مرز 700 نفر فراتر رفته است. تقریبا ویروس کرونا در تمام ولایت‌های افغانستان رسیده است. از این‌رو، انتظار مردم این است که حکومت برای روزهای دشوار از همین حالا برنامه‌ریزی دقیق کنند؛ برنامه‌ای که حکومت در حال حاضر دارد، در برابر موج بزرگ‌تری از شیوع ویروس کرونا پاسخ‌گو نیست. در واقع همین حالا نیز پاسخ‌گو نیست. اما اگر وضعیت مدیریتی به همین منوال باقی بماند، در روزهای آینده اوضاع بدتر خواهد شد. بنابراین، هم مردم و هم حکومت برای روزهای دشوار‌تری آماده باشند. بدون شک مواجه‌شدن با روزهای سخت، برنامه‌ریزی حکومت و همدلی مردم را می‌طلبد.

 

کلیدواژه