بررسی مطبوعات چاپ کابل ۲۱ سرطان ۱۳۹۹‎
(last modified Sat, 11 Jul 2020 08:07:41 GMT )
سرطان 21, 1399 12:37 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل ۲۱ سرطان ۱۳۹۹‎

"چشم دریدگی فاسدان در افغانستان"،" دیوار بلند بی اعتمادی و نگرانی از شکست روند صلح" و "مدارس خارجی و مکلفیت های داخلی" عناوین سرمقالات امروز چاپ کابل است.

"چشم دریدگی فاسدان در افغانستان" عنوان سرمقاله  روزنامه هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
تحقیق در مورد فساد در افغانستان نشان می‌دهد که فساد گسترده، حیف‌ومیل دارایی‌های مردم و پول‌شویی در کشور در سال‌های اخیر بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته و به یک فرهنگ بدل شده است. ظاهراً با وصف تلاش‌های جهانی برای مهار فساد در افغانستان، نه تنها این پدیده در افغانستان از بین نرفته، بلکه فساد در این کشور به رویه بدل شده است.

فساد اداری اکنون در کشور به گونه‌ای ریشه دوانده است که هیچ طیف و گروهی از این پدیده شوم در امان نیست. از پول نان سربازان شروع تا حقوق خانواده‌های شهدا، معلولین و بازمانده‌گان آن‌ها توسط افراد فاسد، دزدی می‌شود.

هشت صبح می افزاید:

حکومت افغانستان علاوه بر ایجاد طرح دراز مدت برای مبارزه با فساد باید در طرح‌های کوتاه‌مدتش برای مبارزه با این پدیده باید افراد فاسد در سطوح کلان را شناسایی کند. فاسدانی که همه‌جا دست می‌اندازند. از پول مبارزه با کرونا و نان خشک شروع تا نان سربازان، گمرک‌ها و حتا قاچاق مواد مخدر و سایر راه‌های نامشروع کسب درآمد. حکومت افغانستان باید مقتدرانه به سراغ آن‌ها برود. دستگیری چند فرد فاسد شناخته شده و مافیایی می‌تواند منجر به ایجاد رعب در میان دیگر فاسدان شود. جامعه افغانستان به بهانه‌های قومی و سمتی نباید از هیچ فاسدی حمایت کند. اگر روند مبارزه با فساد با وضعیت فعلی دوام کند، افغانستان روبه‌روز بیش از گذشته به پرتگاه فساد سوق داده می‌شود. مبارزه با فساد باید به عنوان یک اولویت حکومت در چهار سال آینده در نظر گرفته شود و دست‌آوردهای آن روبه‌روز به مردم افغانستان گزارش شود

" دیوار بلند بی اعتمادی و نگرانی از شکست روند صلح" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

نظر حکومت افغانستان این است که روند صلح به‌دلیل خشونت‌طلبی طالبان در خطر افتاده است. رییس‌جمهور غنی روز دوشنبه هفته گذشته در جریان سخنرانی‌اش در نشست منطقه‌ای زیر نام «تقویت اجماع برای صلح» افغانستان گفت ادامه‌ی خشونت طالبان، اجماع ملی در پیوند به صلح را خدشه‌دار می‌کند. مجموع این کنش‌ها نشان می‌دهد که خشونت‌ها هنوز در افغانستان به‌عنوان مانع درجه‌یک روند صلح و شروع مذاکرات بین‌الافغانی است.

اطلاعات روز می افزاید: 

شروع گفت‌وگوهای بین‌الافغانی هنوز مبهم و سردرگم است. تا کنون چندین‌بار زمان احتمالی آغاز مذاکرات برهم خورده است. از اولین موعد تعیین‌شده برای آغاز مذاکرات بین‌الافغانی حدود چهار ماه می‌گذرد. در حال حاضر نیز میان طالبان و حکومت افغانستان به‌عنوان دو طرف این مذاکرات اختلاف وجود دارد و دیوار بی‌اعتمادی بلند است. مسأله‌ی ‌رهایی زندانیان دو طرف و کاهش خشونت از دلایل اصلی اختلاف و بی‌اعتمادی است. واقعیت اما این است که طالبان تا کنون برای رسیدن به صلح انعطاف کم‌تری نشان داده‌اند. جدای از رهایی 500 زندانی مربوط به افغانستان، گروه طالبان در عمل هیچ‌ اقدام دیگری برای اعتمادسازی صلح نکرده است

و نگاهی می اندازیم به روزنامه راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان "مدارس خارجی و مکلفیت های داخلی" چنین نوشته است:

در روزهای اخیر گزارشی از احداث صد باب مدرسه دینی توسط عربستان سعودی در افغانستان خبرساز شد که سفیر آن کشور در دیدار با آقای مسلم‌یار، رییس مجلس سنای افغانستان از آن سخن گفته بود.

 انتشار این گزارش باعث واکنش‌های بسیاری در فضای مجازی و محافل سیاسی- فرهنگی و اجتماعی افغانستان شد. اکثر کاربران از این اقدام عربستان به‌عنوان تلاش برای ترویج و تبلیغ افراط‌گرایی دینی سخن گفتند؛ ولی دیری نگذشت که این خبر توسط سفارت عربستان در کابل تکذیب شد.

در پایان راه مدنیت می افزاید :

ابراز همدردی و اقدام به همکاری کشورهای اسلامی با مردم افغانستان به‌علت مشترکات دینی و اعتقادی، رفتاری نیک و انسانی است و آموزه‌های دینی به آن به‌عنوان یک مکلفیت انسانی- اسلامی می‌نگرد.

خاطرت جمعی مردم افغانستان از مساعدت‌های انسان‌دوستانه جامعه جهانی و مشخصا از کشورهای اسلامی که در پرتو ارشادات دینی به کمک مردم افغانستان شتافته‌اند، به نیکی یاد می‌کند؛ اما هرگاه این مساعدت‌ها در قالب ایجاد مدارس دینی و مذهبی برای بازتعریف آموزه‌های دینی-مذهبی آن‌ها صورت گیرد، تبیین اغراض سیاسی آن کشورها تعبیر شده و مردم ما آن را مخالف اقتضای منافع همگانی و امنیت ملی افغانستان تفسیر می‌کنند.