قوس 10, 1399 12:12 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 10 قوس: دوپارچگی جمهوریت در دوحه
    مطبوعات کابل 10 قوس: دوپارچگی جمهوریت در دوحه

"دوپارچگی جمهوریت در دوحه" و "خشونت مردم را از مذاکرات صلح ناامید کرده است"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

دوپارچگی جمهوریت در دوحه عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
درست زمانی که پس از هفته‌ها بن‌بست و یکنواختی کلافه‌کننده در روند مذاکرات دوحه، سخن‌گویان طالبان از نهایی‌شدن طرزالعمل ۲۱ ماده‌ای مذاکرات بین‌الافغانی خبر دادند، ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان اما اعلام کرد که طرزالعمل مذاکرات نهایی نشده و پیشرفت لازم رخ نداده است. سخن‌گویی هیأت مذاکره‌کننده‌ی جمهوری اسلامی افغانستان اما موضع میانه در پیش گرفت و اعلام کرد که منهای مقدمه‌‌ی طرزالعمل، بر سر ۲۱ ماده‌ی آن توافق نهایی انجام شده است. طالبان در واکنش به این اعلام گفت که به‌شمول ۲۱ ماده‌ی طرزالعمل مذاکرات، توافق نهایی درخصوص مقدمه‌ی آن نیز صورت گرفته است.
اطلاعات روز می افزاید:
هیأت دولت افغانستان، با توافق صورت‌گرفته در خصوص طرزالعمل مذاکرات با طالبان دچار دودستگی است. بخشی از اعضای هیأت که در واقع نمایندگان معتمد رییس‌جمهور غنی در جریان مذاکرات هستند، به‌تبع موضع رییس‌جمهور درخصوص مفاد طرزالعمل مذاکرات، با آن به صراحت به مخالفت برخاسته‌اند. بخش دیگری از هیأت که به‌لحاظ تعداد در اکثریت قرار دارند و از جناح‌های سیاسی دیگری نمایندگی می‌کنند، با مخالفت ارگ ریاست‌جمهوری با مفاد طرزالعمل همسو نیستند. این اتفاق باعث شده که هیأت جمهوری اسلامی افغانستان در دوحه به دو پارچه تقسیم شود.


و خشونت مردم را از مذاکرات صلح ناامید کرده است عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

ادامه‌ی جنگ در ولایات، تشدید حملات با ماین‌های کنارجاده، ماین‌های چسپکی و ترورهای هدف‌مند افراد ملکی در کلان‌شهرها و اخیراً بالا رفتن شمار حملات انتحاری بر ساحات ملکی و اهداف نظامی، این امید را به صفر رسانده است.

گروه طالبان با شروع مذاکرات ادعا کرد که حملات بر بزرگ‌شهرها را کاهش می‌دهد؛ اما اینک دوباره این حملات آغاز یافته است و به گونه‌ی روزمره از مردم افغانستان در شهرهای مختلف قربانی می‌گیرد.

انفجار در مرکز ولایت بامیان و حملات موتربمب در شهرهای زابل و غزنی، نشان می‌دهد که عطش جنگ و خون‌ریزی هنوز فروکش نکرده است و با گذشت هر روز راه رسیدن به صلح دشوارتر می‌شود.

هشت صبح می افزاید:

چیزی که روشن است، این است که عدم اعلام آتش‌بس از جانب طالبان باعث شده است تا گروه‌های دیگری نیز از این خلاء استفاده کنند و به انجام عملیات وحشیانه‌ای دست بزنند.

حمله به دانشگاه کابل و شماری از خبرنگاران در مرکز و ولایات را گروه‌های انجام می‌دهند که از فضای تب‌آلود جنگ موجود استفاده می‌کنند. طالبان هرچند دست‌داشتن در این حملات را رد کرده‌اند؛ اما معلوم است که اگر طالبان به آتش‌بس تن دهند، میزان حملات خونین گروه‌های دیگری که مسوولیت چنین حملاتی را می‌پذیرند، پایین می‌آید و مهار عملیات تخریب‌کارانه‌ی این گروه‌ها نیز ساده‌تر می‌شود.

کلیدواژه