مطبوعات کابل 15 قوس: روند صلح وارد فاز مهم تر شد
(last modified Sat, 05 Dec 2020 04:54:48 GMT )
قوس 15, 1399 09:24 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 15 قوس: روند صلح وارد فاز مهم تر شد
    مطبوعات کابل 15 قوس: روند صلح وارد فاز مهم تر شد

"پیام اطلاعات روز به مناسبت دریافت جایزه ی مبارزه با فساد" ،" روند صلح وارد فاز مهم تر شد" و" باز هم کمیسیون سازی ، راهی به بیراهه" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سر مقاله ای تحت عنوان پیام اطلاعات روز به مناسبت دریافت جایزه ی مبارزه با فساد چنین نوشته است:

روزنامه اطلاعات روز در شرایطی برنده‌ جایزه‌ی مبارزه با فساد سال ۲۰۲۰ سازمان شفافیت بین‌الملل می‌شود که افغانستان سومین کشور فاسد جهان است.برنده‌شدن اطلاعات روز در این جایزه درست در روزهایی اتفاق می‌افتد که افغانستان برای دومین سال پیاپی مرگبارترین کشور دنیا برای غیرنظامیان شناخته شده و زخم قربانیان خانواده‌ی رسانه‌های افغانستان در کابل و هلمند تازه است. افزون بر این‌که کشور ما یکی از مرگبارترین کشورها برای غیرنظامیان و خبرنگاران است، به‌تازگی محدودیت‌های جدید و جدی بر فعالیت خبرنگاران در ولایات به دلایل امنیتی اعمال شده است.

اطلاعات روز می افزاید:

اگرچه این جایزه‌ را برای رسانه‌های آزاد افغانستان یک دستاورد نویدبخش می‌دانیم اما از سوی دیگر، چشم‌انداز آزادی بیان و رسانه‌های آزاد در متن روند سیاسی جاری در کشور، مبهم و تاریک است و ممکن است روند رو به رشد نهادینه‌شدن آزادی بیان و رسانه‌های آزاد در کشور آسیب‌های سختی ببیند.

و روند صلح وارد فاز مهم تر شد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

روند مذاکرات صلح با توافق دولت و طالبان روی کارشیوه‌ی مذاکرات، وارد مرحله‌ی تازه‌ای شده است. قرار است دو طرف «امروز شنبه» بحث روی آجندای مذاکرات را آغاز کنند. این مرحله نیز یکی از مهم‌ترین مراحل مذاکرات پیچیده‌ی روند صلح در کشور است.

هم‌زمان با این، قرار است اولین نشست کمیته‌ی رهبری شورای عالی مصالحه‌ی ملی نیز در ارگ برگزار شود. این کمیته متشکل از «رهبران سیاسی و شخصیت‌های ملی» است.

هشت صبح می افزاید:

اکنون که کمیته‌ی رهبری شورای عالی مصالحه‌ی ملی تشکیل جلسه می‌دهد، انتظار می‌رود که هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت از سردرگمی نجات یابد. این هیأت به خطوط راهنمای واضح نیاز دارد که مسوول تعیین آن همین کمیته است. در صورتی که مرجع تصمیم‌گیری برای اقدامات هیأت مذاکره‌کننده یک کتله‌ی بزرگ‌تر از ارگ و سپیدار باشد و تصامیم آن به دور از بازی‌های سیاسی و کشمکش‌های قدرت از نیازها و ترجیحات مردم نماینده‌گی کند، مسیر مذاکرات از سوی هیأت مذکور راحت‌تر طی خواهد شد.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان باز هم کمیسیون سازی ، راهی به بیراهه  چنین نوشته است :

 قرار است در این هفته کمیسیون محافظت از مدافعان حقوق بشر به پیشنهاد سازمان عفو بین‌الملل کارش را آغاز کند. دفاع از ارزش‌های حقوق بشری، کمک به عملی شدن عدالت انتقالی، کمک به رسیدگی به موارد نقض حقوق بشر و جنایات بشری از مهم‌ترین وظایف این کمیسیون خواهد بود.

این کمیسیون درحالی ایجاد می‌شود که در موجودیت کمیسیون‌های مشابه، مانند کمیته مصونیت خبرنگاران که متشکل از چند نهاد حکومتی است، شاهد افزایش ترورهای هدفمند، انفجار مین، ترور فعالان مدنی و خبرنگاران در سال جاری بودیم. کشتار دانشجویان و دانش‌آموزان نیز توسط حملات انتحاری افزایش چشم‌گیر داشته است. همچنین طبق گزارش‌های امنیتی، طالبان قصد راه‌اندازی حملات بیشتر علیه اعضای جامعه مدنی دارند.

در پایان راه مدنیت می افزاید:

تاسیس کمیسیون‌ها به صورت پی هم، نه منجر به رعایت ارزش‌های حقوق بشری می‌شود و نه برای خبرنگاران و جامعه مصونیت ایجاد می‌کند بل حکومت را حجیم‌تر و روابط نهادها را پر اصطکاک‌تر می‌کند.حکومت اگر نگران مسایلی چون حقوق بشر و عدالت انتقالی است و دغدغه رسیدگی به پرونده‌های فساد، جنایات و جرایم را دارد، می‌تواند در چارچوب ساختار فعلی خود و بدون افزودن نهادهای موازی، با روان‌سازی جریان اطلاعات و خلق انسجام ملی و تقویت موضع خود در میز گفتگوها، به مسایل ذکرشده رسیدگی کند.