بررسی طبوعات کابل 27 جدی : میز مذاکرات را گرم نگهدارید
"خالقان آموزگاران خیالی محاکمه شوند" ، " میز مذاکرات را گرم نگهدارید" و " چرا گفتگوهای صلح میان طالبان و افغانستان بی فرجام باقی مانده است"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان خالقان آموزگاران خیالی محاکمه شوند چنین نوشته است :
با توجه به اهمیت بالای معارف در افغانستان و نقش حکومت در بالابردن سواد در جامعه، ایجاد آموزگار خیالی و حیفومیل بودجه عامه توسط افراد و مسئولان وزارت معارف باید بهگونهی جدی بررسی گردد. هرچند حکومت افغانستان در امر مبارزه با فساد اداری کارنامهی قابل دفاع ندارد اما برای پیگرد قراردادن کسانی که با سرنوشت فرزندان مردم بازی کرده و از بودجه وزارت معارف حیفومیل کردهاند، بایستی بهصورت جدی و فوری اقدام کند.
اطلاعات روز می افزاید :
مقامهای پیشین و برحال وزارت معارف افغانستان باید در برابر نهادهای عدلی و قضایی افغانستان و در برابر چشمان جامعه در مورد موجودیت آموزگاران خیالی حساب پس دهند. معارف اساس و بنیاد ترقی یک جامعه و ملت است و بازی با آن و حیفومیل دارایی عامه نباید بدون بازخواست بماند.
و میز مذاکرات را گرم نگهدارید عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
اگر نیت طرفها پایاندادن به جنگ از راه مذاکره است، باید به این مذاکرات سرعت داده شود. مذاکرات کنونی کاملاً بیروح و بیرمق است و طبق انتظارات عمومی از سرعت و استحکام لازم برخوردار نیست. برای مردم تنها حضور هیأتها در قطر و دیدار آنها با یکدیگر مهم نیست، بلکه مهمتر از آن، نتایج این حضور و تأثیر آن روی وضعیت موجود است. با وصف آنکه حدود چهار ماه از شروع مذاکرات صلح در دوحه سپری شده است، مردم اما شاهد هیچ تغییری در وضعیت نبودهاند.
هشت صبح می افزاید :
درست است که جنگ در افغانستان به صورت یکشبه پایان نخواهد یافت، اما این درست نیست که پس از ماهها مذاکره، کوچکترین روزنه امید هم نسبت به آینده به میان نیاید. تازه این مذاکرات سرد و جنگ گرم، مردم را نسبت به آینده ناامیدتر نیز کرده است. بنابراین، توقع مردم افغانستان و جامعه جهانی آن است که به مذاکرات سرعت لازم داده شود و در ادامه آن دستکم روی کاهش خشونتها نیز توافق حاصل شود.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سرمقاله ای تحت عنوان چرا گفتگوهای صلح میان طالبان و افغانستان بی فرجام باقی مانده است چنین نوشته است:
نظر به توافق صورت گرفته میان طالبان – امریکا، تمام سربازان ایالت متحده امریکا تا اپریل- ۲۰۲۱- ملزم به ترک افغانستان هستند؛ اما اخیراً پنتاگون با اشاره به این توافقنامه گفته است که طالبان هنوز تعهدی برای کاهش خشونت و اقدامات محسوس برای قطع رابطهشان با القاعده نشان ندادهاند.برنامهی خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان، همچنان اخیراً با انتقادات جدی از سوی حزب جمهوریخواه و سکرتر جنرال ناتو مواجه گردیده است؛ اما احتمال اینکه امریکا برنامهی خروج تمام نیروهای خود را از افغانستان روی دست بگیرد وجود دارد.
درپایان صبح کابل می افزاید :هرچند که اکثر قربانیان خشونتهای اخیر شهروندان افغانستاناند؛ ولی طالبان تأکید دارند که آنها در برابر خارجیها و همکارانشان میجنگند.پیش از اینکه گفتوگوها پیشرفتی داشته باشد، یک عضو گروه طالبان به الجزیره گفت: «پدر من یک جنگجو بود، من در برابر اتحاد جماهیر شوروی سابق جنگیدهام و بعد از آن در برابر ماموریتهای امریکا. اگر اشغالگران در اینجا به شکست مواجه شوند، باید اینجا را ترک کنند، در غیر اینصورت فرزندان من در برابر آنها خواهند جنگید.»طالبان و دولت افغانستان گفتوگوهای فعلی را زمینهی مناسب برای پایان دادن به اختلافاتی میدانند که ممکن نسلهای بعدیشان در رابطه به برنده و بازنده این دو گروه قضاوت خواهد کرد؛ اما اکنون هر دو طرف در انتظار قرار دارند.