مطبوعات کابل 6 دلو: الزام آمادگی برای جنگ بیشتر از مذاکره
(last modified Mon, 25 Jan 2021 03:47:19 GMT )
دلو 06, 1399 08:17 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 6 دلو: الزام آمادگی برای جنگ بیشتر از مذاکره
    مطبوعات کابل 6 دلو: الزام آمادگی برای جنگ بیشتر از مذاکره

"برخورد دوگانه با فساد، مفسدان خودی را هم مجازات کنید" ، "الزام آمادگی برای جنگ بیشتر از مذاکره" و "اداره ی هوانوردی، فعال و موثر"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

برخورد دوگانه با فساد، مفسدان خودی را هم مجازات کنید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

رییس جمهور، وزیر صحت عامه را صرف به این خاطر برطرف کرد که گویا اطرافیانش متهم به فساد اند و این فساد حتا از جانب هیچ محکمه‌ای ثابت نشده بود. علت این سرعت عمل، آن بود که وزیر صحت از تیم رییس جمهور نبود. هم‌چنان وزیر مالیه نیز طی فرمانی از جانب رییس جمهور عزل شد و علت آن اختلاف نظرهای او با رییس جمهور درباره طرح‌ها و حکم برطرفی شماری از کارمندان آن وزارت بوده است. از زمان حکومت وحدت ملی تاکنون ما شاهد شدت عمل رییس جمهور درباره وزیران و مأموران تیم او نبوده‌ایم. رییس جمهور حتماً تصور می‌کند که افراد و اشخاص وفادار به او از هرگونه فساد پاک‌اند. او حتا درباره آن عده از هم تیمی‌هایش که متهم به اختلاس و فساد میلیونی‌اند نیز با امساک برخورد می‌کند. شماری از افراد وفادار به او که اتهام‌هایی بر آن‌ها وارد بود، در سال‌های گذشته به راحتی توانستند از کشور خارج شوند و از پی‌گردهای عدلی در امان بمانند.

هشت صبح می افزاید:

این برخوردهای دوگانه، غیراصولی و سیاسی رییس جمهور در پیوند با پرونده‌های فساد باعث آن شده است که مردم افغانستان اعتمادشان را نسبت به مبارزه دولت با فساد کاملاً از دست بدهند. فساد خودی و بیگانه ندارد. روی‌کرد قانونی و اخلاقی آن است که در برخورد با متهمان به فساد، باید مطابق قوانین رفتار شود و فاسد خودی و فاسد بیگانه از تعقیب عدلی و قضایی مصون نباشند.

 

و الزام آمادگی برای جنگ بیشتر از مذاکره عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که درآن چنین آمده است:

پیروزی بایدن برای طالبان خلاف انتظار بود. طالبان می‌دانستند جو بایدن نمی‌خواهد مثل رییس‌جمهور پیشین امریکا روند صلح را به مسیری هدایت کند که عمدتا ماجرا به نفع طالبان تمام شود. ترامپ از آغاز تا کنون روند صلح را طوری مدیریت کرد که توازن را در سطح سیاسی و نظامی به نفع طالبان تغییر داد. تا کنون دولت ترمپ امتیازات زیادی را به‌صورت یک‌جانبه به طالبان داده است، آن‌هم بدون این‌که از طالبان امتیازات قابل ملاحظه‌ای به‌دست آورده باشد. اکنون انتظار شهروندان افغانستان این است که دوران حاتم‌بخشی‌های ترمپ به طالبان به سر رسیده باشد تا طالبان با حسن نیت وارد مذاکرات شوند. طالبان منتظر سیاست تازه دولت بایدن در مورد مذاکرات صلح است. برخلاف انتظار طالبان و بر وفق مراد شهروندان افغانستان خبر خوب این است که دولت جدید امریکا توافق‌نامه صلح با طالبان را بررسی می‌کند. از دست‌رفتن امتیازهای گسترده طالبان را نگران کرده است. ساز مخالفت طالبان با پالیسی جدید دولت امریکا مبنی بر بازنگری توافق‌نامه‌ی صلح دو طرف ریشه در همین نگرانی دارد.

اطلاعات روز می افزاید:

طالبان نگران بازنگری توافق صلح از سوی امریکا هستند. ممکن است واکنش این گروه دست‌زدن به خشونت‌های بیشتر باشد. افغانستان باید آمادگی برای وضعیت‌های بدتری را از همین‌حالا روی دست بگیرند. به عبارت دیگر، برای جنگ و مذاکره آماده باشیم؛ حتا آمادگی بیشتر برای جنگ. چون مذاکرات ممکن است به یک بن‌بست طولانی برود. سه هفته است که دور دوم مذاکرات در قطر پیشرفتی نداشته است. اعضای هیأت دولت جمهوری افغانستان می‌گویند طالبان در پی وقت‌کشی است و دلگرمی چندانی به مذاکرات ندارند. 

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان اداره ی هوانوردی، فعال و موثر چنین نوشته است:

ادارۀ هوانوردی کشور می‌گوید که به زودی رادارهای کابل نصب خواهد شد و برای نصب رادارهای مستقل کشور تلاش‌ها جریان دارد. دکتور قاسم وفایی‌زاده می‌گوید که نصب رادارهای مستقل کشور با شرکت تالس قرارداد شده که مرحلۀ تولید این رادارها در دوبی عملا آغاز شده است.
او اظهار امیدواری کرد که در چند ماه آینده این اداره بتواند رادارهای کابل را نصب کند. به گفته وی، با نصب راداراهای مستقل تمام حریم فضایی کشور تحت کنترول می‌آید و از این بابت عواید ادارۀ هوانوردی کشور افزایش قابل ملاحظه‌یی خواهد داشت.
به گفته وفایی‌زاده، این اداره با همه مشکل‌های سال روان، بیش از پنج‌میلیارد افغانی درآمد داشته است.

در پایان راه مدنیت می افزاید:

با نصب رادارهای مستقل در کشور، کنترول حریم فضایی ما نه تنها قابل کنترول خواهد شد که افغانستان به لحاظ عبور و مرور پروازهای داخلی، بینالمللی و پروازهای عبوری به امنیت کامل دست خواهد یافت و از این رهگذر درآمد کشور نیز بالا خواهد رفت.
حاکمیت ملی و دفاع از تمامیت ارضی از جمله مفاهیمی‌اند که بدون کنترول حریم فضایی کشور ادعای کذب و واهی است. هرچند اظهارات آقای وفایی‌زاده بیشتر جنبه ملکی و اقتصادی دارد، ولی با کنترول حریم فضایی کشور امنیت نیز بهبود خواهد یافت.
علاوه بر اینکه بحث امنیت فضایی برای سکتور هوانوردی حایز اهمیت است و در صورتی‌که کشور امنیت فضایی نداشته باشد، شرکت‌های معتبر هوانوردی از فضای کشور ما عبور نخواهند کرد. از این جهت صدمه کلانی بر درآمدهای ملی وارد خواهد شد و به لحاظ حیثیتی نیز بار منفی جدی برای کشور دارد.

کلیدواژه