مخالفت یونسکو با یهودی سازی بیت المقدس
هفته گذشته پیش نویس قطعنامه ای در یونسکو تصویب شد که در آن از رژیم صهیونیستی به عنوان "قدرت اشغالگر" نام برده شده و مسجد الاقصی را متعلق به مسلمانان دانسته است. این امیدواری وجود دارد که با امضای این قطعنامه در یونسکو، حمایتهای دیگری نیز در حوزههای مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی صورت گیرد و برای مردم فلسطین نتایج ارزشمندی به دنبال آورد.

وضعیت شهر بیتالمقدس و مجموعه حرم شریف مسجد الاقصی، سالهاست که در مرکز اختلافها است. سازمان ملل، این مناطق را اشغالی میداند و از رژیم صهیونیستی میخواهد به مرزهای قبل از جنگ شش روزه 1967 برگردد. در مقابل این رژیم میخواهد بیتالمقدس به عنوان پایتخت این کشور یهودی شناخته شود و فلسطینیها نیز به دنبال پس گرفتن بیتالمقدس شرقی و ثبت آن به عنوان پایتخت خود هستند.
هفته گذشته پیش نویس قطعنامه ای در یونسکو، سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد تصویب شد که تنها به نام اسلامی "حرم شریف" اشاره میکند و به نام "کوه معبد" که یهودیان به آن اطلاق میکنند، اشارهای ندارد. این قطعنامه همچنین آنچه را خشونت اسرائیلیها علیه مسلمانان در این مکان مقدس خوانده، محکوم میکند و می گوید که به دنبال پاسداری از میراث فرهنگی فلسطینیها و ویژگی برجسته بیتالمقدس شرقی است.
در این قطعنامه از رژیم صهیونیستی به عنوان "قدرت اشغالگر" نام برده شده و مسئولیتهایش را طبق قوانین بینالمللی یادآوری کرده است. همچنین از اسامی اسلامی برای اشاره به اماکن استفاده شده اما در ابتدا تأکید کرده که همه آن حتی دیواره غربی که محل عبادت یهودیان است، برای همه ادیان ابراهیمی مورد احترام است.

در پیشنویس قطعنامه از این رژیم خواسته شده کنترل مسجدالاقصی را به وضعیت پیش از سال 2000 میلادی که تمام امور آن زیر نظر اوقاف اردن اداره میشد، برگرداند. در قسمتی از بند هشتم آمده که یونسکو قویاً تجاوزهای فزاینده اسرائیل و محدودیتهای غیرقانونی علیه اداره اوقاف و کارکنان آن و علیه آزادی عبادت و دسترسی مسلمانان به مکان مقدس آنها مسجدالاقصی - الحرم الشریف - را محکوم میکند.
بند نهم، مسئولیت حمله اسرائیلیهای تندرو به مسجدالاقصی را متوجه نیروهای امنیتی و انتظامی رژیم صهیونیستی دانسته و در بند دهم، تجاوزهای مداوم اسرائیل و افراد اداره آثار باستانی به حقوق شهروندان فلسطینی، شخصیتهای مذهبی و مساجد و بازداشت و مجروحکردن مسلمانان شرکتکننده در مراسم عبادی تقبیح شده است.
در این قطعنامه فعالیتها و ساختوسازها، ایجاد مسیرهای اختصاصی برای شهرکنشینیان و احداث دیوار حائل در بخش قدیمی الخلیل به صراحت محکوم شده است. همچنین بر لزوم توقف خشونتهای سازماندهی شده و تحریکآمیز شهرکنشینان و دیگر گروههای افراطی علیه فلسطینیان به ویژه کودکان و دانشآموزان فلسطینی در چارچوب بیانیهها و قطعنامههای یونسکو تأکید شده است.
یونسکو همچنین با ابراز تأسف عمیق از خودداری رژیم صهیونیستی از اجرای قطعنامههای پیشین یونسکو درزمینه حذف دو سایت فلسطینی از فهرست میراث ملی یهود، بار دیگر خواهان اجرای مصوبات پیشین یونسکو از سوی رژیم صهیونیستی شد.
پیشنویس مصوب به کارشکنیهایی اشاره دارد که رژیم صهیونیستی علیه متخصصان و نمایندگان یونسکو صورت داده و از رژیم صهیونیستی خواسته است هر چه سریعتر 18 پروژه بازسازی را در اطراف مسجدالاقصی متوقف کند.
باتوجه به خودداری هدفمند رژیم صهیونیستی از پذیرش قطعنامههای سازمان یونسکو ، مقرر شد موضوع فلسطین در قالب سرفصل جداگانه و مستقلی تحت عنوان "فلسطین اشغالی" در نشست آتی شورای اجرایی یونسکو در دستور کار قرار گیرد. این قطعنامه با 24 رای مثبت در برابر 6 رای منفی و 6 رای ممتنع تصویب شده است.

رژیم صهیونیستی همکاری با یونسکو را در اعتراض به این قطعنامه تعلیق کرد. وزیر آموزش و پرورش این رژیم، در نامهای به "ایرینا بوکووا"، دبیر کل یونسکو، این سازمان را به نادیده گرفتن هزاران سال رابطه یهودیان با بیتالمقدس و کمک به تروریسم اسلامی متهم کرده است. روابط رژیم صهیونیستی با یونسکو از سال 2011 ، پس از آن که این سازمان به عضویت فلسطین رأی مثبت داد، با تنش همراه بوده است.
"بنیامین نتانیاهو"، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز گفت: نمایش پوچ و فاجعه بار در یونسکو همچنان ادامه دارد و امروز همان سازمان، تصمیم واهی دیگری گرفته که میگوید مردم اسرائیل هیچ ارتباطی با کوه معبد و دیوار ندبه ندارند.
منشه امیر مفسر رادیویی رژیم صهیونیستی، در یادداشتی اعضای یونسکو را به خواندن دوباره تاریخ توصیه کرده و با عصبانیت، نهادهای وابسته به سازمان ملل را بی شرم خوانده است. وی در این یادداشت نوشته که دست اندرکاران چنین نهادی باید از سیاست و زد و بند و فتنه گری دور باشند و به فرهنگ و پیشینه تاریخی ملت ها توجه داشته باشند و در راه پاسداری و تقویت آن بکوشند. جالب است بدانید که وی معتقد است حرف این قطعنامه همان حرفی است که حکومت اسلامی ایران می زند!
به دنبال تصویب پیش نویس این قطعنامه، دبیرکل یونسکو با صدور بیانیهای، بر اهمیت حفظ تمام میراث فرهنگی، مذهبی و تاریخی شهر بیتالمقدس تاکید کرد. "ایرینا بوکوا" در این بیانیه آورده است: همانگونه که در مناسبتهای گوناگون و به تازگی در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به آن اشاره کردم، اورشلیم (بیتالمقدس) شهر مقدس سه دین توحیدی یهودیت، مسیحیت و اسلام است و برای ارج نهادن به این تنوع فوقالعاده فرهنگی و مذهبی است که این شهر در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

وی در ادامه افزوده: میراث بیتالمقدس غیرقابل تفکیک است و هر یک از جوامع موجود در آن حق دارند تاریخ و ارتباط خودشان را با شهر به رسمیت بشناسند. انکار، لغو و پاک کردن هر یک از سنن مرتبط با یهودیت، مسیحیت و اسلام ، موجب از دست رفتن تمامیت این محوطه میشود .
دبیرکل یونسکو اظهار کرده است: ارزش جهانی و برجسته شهر و دلیل ثبت آن در فهرست میراث جهانی یونسکو ، دلیلی است برای گفتگو و نه روبرو شدن با یکدیگر . وظیفه جمعی ما تقویت این همزیستی فرهنگی و مذهبی با قدرت قانون و با قدرت کلمات است و اکنون بیش از هر زمانی این نیاز احساس میشود تا بتوانیم میان اختلافاتی که شخصیت چند مذهبی این شهر تاریخی را تهدید میکند پلی بزنیم.
وظیفه یونسکو ترویج روحیه تحمل و احترام به تاریخ است و این تصمیم راسخ روزانه من، به عنوان دبیرکل یونسکو و تمام کشورهای عضو است و به آن تحت هر شرایطی متعهد هستم . چرا که این علت وجودی ماست که به ما یادآور میشود ما یک بشریت واحد هستیم و تحمل تنها راه حرکت به سمت جلو در این جهان متنوع است.
اما نکته جالب در این قطعنامه مانند بسیاری از قطعنامههای دیگر در مورد اقدامات رژیم صهیونیستی، تعداد بالای نمایندگان ممتنع و غایب بود: نمایندگان کشورهای آلبانی، آرژانتین، کامرون، السالوادور، فرانسه، غنا، یونان، گینه، هائیتی، هند، ایتالیا، ساحل عاج، ژاپن، کنیا، نپال، پاراگوئه، سنت وینسنت و نویس، اسلوونی، کره جنوبی، اسپانیا، سریلانکا، سوئد، توگو، ترینینداد و توباگو، اوگاندا، اوکراین، صربستان و ترکمنستان.
بسیاری از این کشورها گردشگری از امکان باستانی را به یکی از پردرآمدترین حوزههای اقتصادی در کشور خود تبدیل کردهاند و حالا در برابر اقدامات اشغالگران در مسجدالاقصی سکوت میکنند، از جمله اسپانیا که مساجد بزرگ اسلامی آن سالانه میلیونها گردشگر را به این کشور سوق میدهد.
گفته میشود تصمیمگیری نهایی در مورد این قطعنامه در جلسه هفته بعد صورت خواهد گرفت. قطعنامه مشابهی حدود 6 ماه پیش با حمایت چند کشور اروپایی به رهبری فرانسه تصویب شد اما این بار همانگونه که گاردین گزارش داده، لابی صهیونیستی توانست کشورهای اروپایی را عقب بنشاند و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی را وادار کرد که دبیر کل جدید سازمان ملل را به فلسطین اشغالی دعوت کند. وی به بهانه انتخاب آنتونیو گوترش به عنوان دبیرکل جدید سازمان ملل با وی تلفنی گفت وگو کرد و با مغرضانه و یکجانبه خواندن قطعنامه یونسکو مبنی بر این که هیچ ارتباطی بین مسجدالاقصی و قدس با یهودیان وجود ندارد، از این قطعنامه انتقاد کرد.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با اشاره به قطعنامه اخیر شورای اجرایی یونسکو در تقبیح اقدامات غیرقانونی رژیم صهیونیستی در مناطق فلسطینی و قدس، ضمن استقبال از تاکید این شورا در اثبات حق دینی مسلمانان نسبت به مسجد الاقصی، از اقدام شایسته یونسکو در تائید حق مردم فلسطین نسبت به سرزمین و مقدسات خود تجلیل کرد. وی همچنین واکنش منفی رژیم صهیونیستی نسبت به این مصوبه را نشانه استیصال و آشکار شدن اقدامات فریبکارانه این رژیم در گمراه کردن افکار عمومی جهانی و عدم مسئولیتپذیری نسبت به قطعنامهها و قوانین بینالمللی برشمرد.

البته گفتنی است که یونسکو پیش از این تمام شهر قدس را بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی معرفی کرده بود و این تصمیم با محکومیت شدید مقامات و رهبران فلسطینی مواجه شد. در همان زمان بسیاری از گروههای فلسطینی و برخی کشورها این اقدام را نقض آشکار قوانین بین المللی و حمایت از رژیم اشغالگر دانستند. به عنوان مثال سازمان آزادیبخش فلسطین اعلام کرد که این اقدام یونسکو نقض کامل قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است که آشکارا اعلام کرده قدس شرقی تحت اشغال قرار دارد.
اما با این حال تصویب این قطعنامه از سوی سازمان یونسکو می تواند گوشه ای از اقدامات غلط این سازمان در گذشته را ترمیم کرده و جهانیان را باچهره واقعی غاصبان سرزمین فلسطین بیشتر آشنا کند.
----------------------------------------------------------------------