دلو 07, 1399 10:02 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 7 دلو: آمادگی برای فصل تازه ی جنگ
    مطبوعات کابل 7 دلو: آمادگی برای فصل تازه ی جنگ

"آمادگی برای فصل تازه ی جنگ" ، "حقارت قانون و نهادها" ، " دیپلماسی فشار ،یگانه راه کاهش خشونت ها" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

آمادگی برای فصل تازه ی جنگ عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

با توجه به وضعیت فعلی مذاکرات بین دولت و طالبان، به نظر می‌رسد که جنگ بین دو طرف در بهار پیش‌رو وارد فصل تازه‌ای خواهد شد. نیروهای دولتی و  طالبان، هرکدام تلاش خواهند کرد تا معادله فعلی جنگ و صلح را به نفع خود تغییر دهند. تصمیم نیروهای امریکایی و ناتو در برابر احتمال شروع فصل تازه جنگ در افغانستان تا هنوز روشن نیست. قدر مسلم اما این است که مسئولیت اصلی جنگ در جبهه مقابل طالبان بر عهده نیروهای افغان خواهد بود. این جنگ، در صورت وقوع، احتمالاً یکی از خونبارترین جنگ‌هایی خواهد بود که افغانستان تاکنون پشت سر گذاشته است.

هشت صبح می افزاید :

فصل تازه جنگ بسیار خونین و پرهزینه پیش‌بینی می‌شود. تنها راه جلوگیری از این جنگ، گرم‌کردن میز مذاکره با تکیه بر قواعد مذاکره اصولی است. همچنان با مداخله فعال جامعه جهانی می‌توان جلو این جنگ را گرفت. آماده‌گی دو طرف برای شروع فصل تازه‌ جنگ، پیام هشدار‌آمیزی است که جامعه جهانی باید آن را جدی بگیرد. اگر دولت و طالبان به حال خود رها شوند، تردیدی نیست که بهار پیش‌رو بسیار مرگ‌بار و خونین خواهد بود. این جنگ در صورت وقوع می‌تواند افغانستان را به سمت یک فاجعه تمام‌عیار سوق دهد.

و حقارت قانون و نهادها عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :

در نشست عمومی روز گذشته‌ی مجلس ادعاهایی مطرح شد که تکان‌دهنده است. رییس مجلس مدعی شد حکومت برای مجبورکردن نمایندگان به‌خاطر تأیید بودجه، نزدیکان آنان را تهدید به برکناری می‌کند. از طرف دیگر، میررحمان رحمانی مدعی شد که «حلقاتی در درون ارگ» ریاست‌جمهوری در تلاشند تا با استفاده از «امکانات اپراتیفی رسانه‌ای حکومت» حیثیت و اعتبار مجلس نمایندگان را هدف قرار دهند. در جنجال پیش‌آمده موضع پارلمان قابل دفاع است. همه‌ساله سند بودجه‌ی مالی که حکومت به مجلس می‌فرستد با ملاحظات جدی مواجه است. امسال مطالبات، اعتراض‌ها و پیشنهادات مطرح‌شده از طرف مجلس نمایندگان در خصوص مسوده‌ی پیشنهادی بودجه توسط حکومت برای سال مالی ۱۴۰۰ جدی و بنیادی است. دست‌کم در سه مورد کاستی سند بسیار برجسته است: متوازن‌شدن معاشات کارمندان خدمات ملکی، متوازن‌شدن بودجه‌ی انکشافی ولایات، حذف یا دست‌کم کاهش سقف بودجه‌ی کدهای احتیاطی.

اطلاعات روز می افزاید :

حکومت باید به صلاحیت قانونی مجلس احترام گذاشته و پیشنهادات قانونی و مسئولانه‌ی این نهاد در خصوص اعمال تغییر در مسوده‌ی بودجه را بپذیرد و در روشنایی قانون به وظایف خود عمل کند. مقاومت غیراصولی و غیرقانونی حکومت در پذیرش پیشنهادات و مطالبات پارلمان تقابل پیش‌آمده را بزرگ‌تر می‌کند. در شرایطی که افغانستان به‌سر می‌برد، با پیش‌گرفتن راه تقابل در زیر چتر جمهوری اسلامی افغانستان، زندگی را برای شهروندان دشوارتر از این نکنید. هرچند که ارمغان این حکومت و دولت تاکنون برای مردم چیزی جز فقر، ناامنی و ده‌ها مشکل دیگر نبوده است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان دیپلماسی فشار ،یگانه راه کاهش خشونت ها چنین نوشته است :

وزارت امور خارجه با نشر اعلامیه‌یی در واکنش به اظهارات اخیر قریشی، وزیر خارجه پاکستان مبنی بر این‌ که امریکا باید به توافق دوحه متعهد بماند، گفته است که پاکستان باید طالبان را به عملی‌کردن تعهدات‌شان وادار کند.این امر و نهی‌های سیاسی در شرایطی رد و بدل می‌شود که مشاور امنیت ملی امریکا در گفتگو با حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشورمان تاکید کرده بود که ایالات متحده با تلاش‌های دیپلماتیک قوی و منطقه‌یی از روند صلح افغانستان پشتیبانی و طرف‌های مذاکرات را برای دست‌یابی به یک توافق سیاسی پایدار و تأمین آتش‌بس دایمی کمک می‌کند.

در پایان راه مدنیت می افزاید :

پیش‌بینی می‌شود که با تاکید دولت بایدن بر تجدید نظر بر توافق‌نامه دوحه و احتمال آنکه تغییراتی در متن این توافق‌نامه به‌وجود آید، طالبان باز هم بر حجم خشونت‌ها خواهد افزود؛ چرا که این گروه گزینه افزایش خشونت را یگانه راه امتیازگیری از دولت بایدن  و دولت افغانستان خواهد دانست. در کنار آن اظهارات وزیر خارجه پاکستان نیز در همین راستا قابل تحلیل است که زمینه را برای تایید توافق‌نامه دوحه و عدم آوردن تغییرات در آن از سوی دولت امریکا فراهم سازد.

این امر و نهی‌های سیاسی در شرایطی رد و بدل می‌شود که مشاور امنیت ملی امریکا در گفتگو با حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشورمان تاکید کرده بود که ایالات متحده با تلاش‌های دیپلماتیک قوی و منطقه‌یی از روند صلح افغانستان پشتیبانی و طرف‌های مذاکرات را برای دست‌یابی به یک توافق سیاسی پایدار و تأمین آتش‌بس دایمی کمک می‌کند.

در پایان راه مدنیت می افزاید :

پیش‌بینی می‌شود که با تاکید دولت بایدن بر تجدید نظر بر توافق‌نامه دوحه و احتمال آنکه تغییراتی در متن این توافق‌نامه به‌وجود آید، طالبان باز هم بر حجم خشونت‌ها خواهد افزود؛ چرا که این گروه گزینه افزایش خشونت را یگانه راه امتیازگیری از دولت بایدن  و دولت افغانستان خواهد دانست. در کنار آن اظهارات وزیر خارجه پاکستان نیز در همین راستا قابل تحلیل است که زمینه را برای تایید توافق‌نامه دوحه و عدم آوردن تغییرات در آن از سوی دولت امریکا فراهم سازد.

 

 

 

کلیدواژه