مطبوعات کابل 27 دلو : احتمال افزایش نیروهای خارجی در افغانستان
(last modified 1399-11-27T06:12:37+00:00 )
دلو 27, 1399 10:42 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 27 دلو : احتمال افزایش نیروهای خارجی در افغانستان
    مطبوعات کابل 27 دلو : احتمال افزایش نیروهای خارجی در افغانستان

"فساد سازمان یافته مهم ترین عامل فاجعه در اسلام قلعه" ، " نیروهای امریکایی و ناتو باید مسوولانه از افغانستان بیرون شوند"، "حاشیه های مبارزه با یک جرثومه ی شوم"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"فساد سازمان یافته مهم ترین عامل فاجعه در اسلام قلعه" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

گمرک اسلام‌قلعه مهم‌ترین دالان‌های ترانزیتی حوزه جنوب‌غرب کشور است. به ‌نظر می‌رسد تراکم بیش از اندازه وسایل نقلیه و موترهای حامل مواد سوختی در این مسیر و مقدار زمان توقف این موترها (گاهی چندین هفته) عامل اصلی حادثه است. در قانون گمرکات این طور آمده است که این موترها باید در طی یک روز‌ کاری ترخیص شوند. اما فساد موجود در گمرک و مافیای قدرتمندی که این گمرک را کنترل می‌کند، مانع از آن می‌شود که یک موتر در زمان تعیین ‌شده از این گمرک ترخیص شود. عامل مهم دیگری که موجب می‌شود موترها هفته‌ها در این گمرک باقی بمانند، زیرساخت‌های این گمرک است. در نتیجه‌ی مدیریت ضعیف و موجودیت فساد، همچنین نبود زیرساخت‌های اساسی در این گمرک، موجب بروز حادثه شده است. حادثه‌ای که ابعاد خسارات آن بزرگ است و دود آن به چشم مردم می‌رود.

اطلاعات روز می افزاید:

بنابر گزارش‌ها حدود ۵۰۰ تانکر مواد سوختی طعمه حریق شده است. اگر از زیان‌های زیست‌محیطی آتش ‌سوزی مواد سوختی، صرف‌ نظر کنیم، برآوردهای ابتدایی حادثه نشان می‌دهد که بالغ بر ۵۰ میلیون دالر به سکتور خصوصی، خسارت وارد شده است. ابعاد این خسارت همچنین، قطع برق در ولایت هرات و به‌ صورت ملموس‌تر، افزایش قیمت مواد سوختی در افغانستان بود. پیش‌بینی می‌شود طی روزهای آینده قیمت مواد سوختی در برخی از ولایت‌های کشور همچنان افزایش یابد.

" نیروهای امریکایی و ناتو باید مسوولانه از افغانستان بیرون شوند" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

گزارش شده است که نیروهای امریکایی و ناتو ممکن است مطابق توافق‌نامه دوحه در ماه می سال جاری به صورت کامل از افغانستان بیرون نروند. در کنار آن، پیش‌بینی می‌شود در صورتی که دولت و طالبان با شدت بیش ‌تر از گذشته به میدان‌های جنگ برگردند و مذاکرات صلح دو طرف با شکست روبه‌رو شود، احتمال افزایش نیروهای خارجی در افغانستان نیز متصور است. البته این احتمال فعلاً ضعیف است، اما دور از تصور نیست.

هشت صبح می افزاید:

با گذشت ۳۲ سال از خروج نیروهای متجاوز شوروی از افغانستان، تا کنون امنیت و ثبات سیاسی به این کشور برنگشته است. روشن است که ترک افغانستان در شرایط چنین آشفته، می‌تواند افغانستان را وارد فصل تازه و ناتمامی از جنگ کند. در این حالت، ممکن است امنیت جهانی بار دیگر از خاک افغانستان با تهدید روبه رو شود. هم‌چنان در کنار گروه طالبان، شبکه القاعده و گروه داعش، ممکن است از زمین افغانستان، گروه‌های تروریستی تازه‌ای سر بیرون کنند که به مراتب خطرناک‌ تر از این گروه‌ها باشند. با توجه به این تهدیدات و نگرانی‌ها، می‌طلبد که برنامه خروج کامل مورد مطالعه و بررسی مجدد قرار گیرد و روی امکان خروج مسوولانه از افغانستان درنگ شود.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان "حاشیه های مبارزه با یک جرثومه ی شوم" چنین نوشته است:

ادارۀ لوی څارنوالی می‌گوید که در دو ماه گذشته قوس و جدی بیش از ۲۲۴پرونده مربوط به فساد کارمندان و بلندپایگان حکومتی را به اجرا درآورده و به محکمه سپرده است. بدین معنا که روزی ۸ جریان فساد در اداره‌های دولتی کشور توسط څارنوالان بسته شده است.فرهنگ معافیت در گذشته راهی برای مصون‌ ماندن دایره مفسد کشور از تطبیق عدالت بوده است. دایره‌ ای که امروزه برای نجات خود از تطبیق قانون دست به دامن شایعات و ایجاد فشارهای روانی می‌شوند و با تبدیل برچسپ‌های سیاسی، مذهبی، سمتی و گروهی به روایت‌های عامه، سعی بر یافتن راه گریزی از تطبیق عدالت دارند.

در پایان راه مدنیت می افزاید: در مسیر نوپای پایان فرهنگ معافیت، مهم ‌ترین کار برای څارنوالان و مجریان قانون، ساختن فضایی سالم و شفاف است. څارنوالانی که به‌عنوان نمایندگان وجدان عمومی، امروزه سردم ‌داران طلوع پایان فرهنگ معافیت هستند.با این همه، نتیجۀ این مبارزه ملی و چه ‌بسا مبارزه کلی با فساد، به مردم روحیه ایستادگی در کنار نظام و دفاع از آن و باور به جمهوریت و اعتماد می‌بخشد.

کلیدواژه