مطبوعات کابل 5 حوت: حکومت از سه چالش بزرگ گذشت
(last modified 1399-12-05T05:08:05+00:00 )
حوت 05, 1399 09:38 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 5 حوت: حکومت از سه چالش بزرگ گذشت
    مطبوعات کابل 5 حوت: حکومت از سه چالش بزرگ گذشت

"فاجعه ی بهسود" ، " حکومت از سه چالش بزرگ گذشت" ، " تکرار فجایع بازی های بزرگ" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان فاجعه ی بهسود ؛تلاش برای سرپوش گذاری چنین نوشته است:

با گذشت روزها از مقصر شناخته‌شدن فرمانده پولیس میدان وردک در فاجعه‌ بهسود توسط هیأت حقیقت‌یاب و تعلیق وظیفه‌ی الله‌داد فدایی و معرفی او به دادستانی به‌دلیل صدور امر شلیک بر غیرنظامیان و معترضان، پرونده‌ی این ‌جنایت هنوز هم به اداره دادستانی کل نرسیده است. حدود دو هفته قبل وزارت داخله اعلام کرد پرونده این فرمانده پولیس به دادستانی برای تحقیقات بیشتر فرستاده شده است. اما دادستانی می‌گوید هنوز پرونده به دست این‌ نهاد نرسیده است. روشن هم نیست که پرونده کجاست و وزارت داخله نیز به رسانه‌ها چیزی نمی‌گوید.

اطلاعات روز می افزاید:

با پرونده‌ای که وجاهت پولیس و حکومت را ضربه زده نباید با تعلل برخورد شود. وزارت داخله حدود دو هفته پیش پرونده فرمانده پولیس میدان وردک را به دادستانی فرستاده، اما پس از دو هفته هنوز این پرونده به دادستانی نرسیده است. دلیل این تأخیر روشن نیست. نگرانی این است که حکومت خودش یا اراده‌ی لازم برای دادرسی عادلانه در مورد این فاجعه را ندارد و در تلاش سرپوش‌گذاری بر یک جنایت دیگر است یا کسانی در روند دادرسی مداخله می‌کنند و نمی‌گذارند که این پرونده مسیر قانونی و طبیعی خودش را طی کند. در هردو صورت، پیامد آن انکار یک جنایت دیگر و فراموشی عدالت در مورد شهروندان است.

و حکومت از سه چالش بزرگ گذشت عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

حکومت در جریان هفته جاری از سه چالش بزرگ عبور کرد. این چالش‌ها شامل اعتصاب شرکت‌های ترانسپورتی و بارچالانی، اعتراضات سراسری صرافی‌ها و شرکت‌های خدمات پولی و مقاومت مجلس نماینده‌گان در برابر طرح بودجه ملی سال مالی ۱۴۰۰ می‌شود. عبور از این چالش‌ها در جریان سه روز گذشته برای حکومتی که میخ مشروعیت آن سست است و جنگ و فساد و نارضایتی عمومی، حیات آن را تهدید می‌کند، یک موفقیت بزرگ است. این‌که حکومت برای عبور از این چالش‌ها به ابزارهای تطمیع و تهدید هم متوسل شده است یا نه، تاکنون روشن نیست. با این وصف، آن‌چه تاکنون در باره این موفقیت می‌دانیم، این است که گفت‌وگو تنها ابزار آشکار حکومت برای تفاهم با اعتصاب‌کننده‌ها، معترضان و نماینده‌گان مجلس بوده است.

هشت صبح می افزاید:

حالا که حکومت از این سه چالش بزرگ با موفقیت عبور کرده است، باید وعده‌هایش به اعتصاب‌کننده‌ها، معترضان و نماینده‌گان مجلس را عملی کند. انتظار می‌رود که حکومت برای غلبه بر این چالش‌ها به تهدید و تطمیع متوسل نشده باشد. هم‌چنان توقع می‌رود که حکومت برای عبور از این چالش‌ها کلوخ در آب نمانده باشد و فردا بتواند وعده‌هایش را عملی کند. در غیر این صورت، باید بار دیگر آماده تجربه اتفاقاتی باشد که طی ماه‌های اخیر تجربه کرده و تاوان اصلی آن را نیز مردم عام بر دوش کشید‌ه‌اند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان تکرار فجایع بازی های بزرگ‌چنین نوشته است:

تا هنوز استراتژی جدید امریکا برای دست‌یابی به صلح واقعی  مشخص نگردیده، ولی تجارب گذشته نشان داده که امریکا تنها با استفاده از زور نمی‌تواند صلح را در افغانستان تامین کند و حتی شرایط خروج آبرومندانه و یا مسوولانه را نیز طولانی‌تر خواهد کرد.

در پایان راه مدنیت می افزاید :

از همین سبب کشورهای مخالف سیاست‌های امریکا به خروج عجولانه وغیر مسوولانۀ امریکا و ناتو علاقمندی نشان می‌دهند. کشورهای منطقه با وجودی‌که دولت ما را به رسمیت می‌شناسند، اما می‌دانند که این دولت از اقتدار ملی برخوردار نیست، پشت آن خالی‌ست و به‌روی نیزه بیگانه نشسته است و نشستن به‌روی نیزه مانند تکیه دلاوران  بر نیزه نیست. از همین رو به آینده روابط با این دولت نمی‌توانند اطمینان داشته باشند.

کلیدواژه