مطبوعات کابل 20حوت: نشانه های پررنگ اختلاف
(last modified 1399-12-20T06:38:39+00:00 )
حوت 20, 1399 11:08 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 20حوت: نشانه های پررنگ اختلاف
    مطبوعات کابل 20حوت: نشانه های پررنگ اختلاف

"نشانه های پر رنگ اختلاف" ، "فرصت دوم صلح را هدر ندهید"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

نشانه های پر رنگ اختلاف عنوان سر مقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

 از روزی که طرح جدید امریکا و نامه وزارت خارجه این کشور به رهبران حکومت افغانستان رسانه‌ای شده، اختلاف میان نیروهای سیاسی درون و بیرون‌حکومتی بیشتر دهن باز کرده و مواضع‌شان متشتت و پراکنده است. شاخه ارگ و برخی از سیاست‌مداران همسو با رییس‌جمهور غنی با موضع تازه امریکا به‌طور روشن به مخالفت برخاسته‌اند، اما شورای عالی مصالحه از این طرح استقبال و بسیاری از چهره‌های مطرح سیاسی هم سکوت کرده‌اند. مخالفت ارگ، استقبال شورای عالی مصالحه‌ی ملی و سکوت جناح‌های دیگر نشانه‌های پررنگ اختلاف در صف جمهوریت است. ممکن است در روزهای آینده اختلاف‌ها بیشتر شود.

اطلاعات روز می افزاید:

اگر جمهوری اسلامی افغانستان موضع یکدست بگیرد، امریکا نمی‌تواند واقعا آن را نادیده بگیرند.سه دهه پیش رفتار ناسنجیده و قدرت‌طلبی برخی جناح‌های سیاسی باعث شد افغانستان سال‌ها شناور در خون باشند. امروز بار ملامتی آن رفتار ناسنجیده را بر دوش می‌کشند. وضعیت امروز بسیار شبیه به همان دوران است. در نامه وزارت خارجه از افتادن یک بار دیگر افغانستان در دامن هرج‌ومرج سیاسی به روشنی هشدار داده شده است. موضع سیاه و سفید ارگ، شورای عالی مصالحه‌ ملی و نیروهای سیاسی دیگر تنها به جنگ، التهاب سیاسی و سراشیبی سقوط شتاب بیشتر می‌دهد.

 

و فرصت دوم صلح را هدر ندهید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

فرصت طلایی دوحه برای انجام مذاکرات معنادار صلح از دست رفت. احیای دوباره این فرمول با توجه به اختلاف عمیق دیدگاه بین دوطرف ناممکن است. اکنون با از سرگیری تلاش‌های جامعه جهانی برای تسریع روند صلح افغانستان، یک فرصت تاریخی دیگر به دست آمده است. این فرصت را این‌بار نباید از دست داد.

هشت صبح می افزاید:

قدرت‌های مهم منطقه‌ای و جهانی حالا با گرفتن درس از این شکست روی یک فرمول تازه توافق نظر دارند. اولاً توافق دارند که نشست فراگیر بین‌الافغانی باید در ترکیه برگزار شود؛ کشوری که نسبت به نقش و فعالیت آن در بازی‌های سیاسی افغانستان نه گروه‌های قومی – مذهبی و نه هم دولت افغانستان و گروه طالبان مخالفت دارند. نشست استانبول پس از امضای توافق‌نامه امریکا و طالبان، دومین فرصت طلایی برای انجام صلح بین دولت و طالبان است. این نشست از مشروعیت و عمومیت بیش‌تری نسبت به فرمول دوحه برخوردار است. تعهد سازمان ملل متحد بر انجام نظارت از مذاکرات بین‌الافغانی، شانس موفقیت توافقات احتمالی این نشست را بالا برده است. هم‌چنان، تمایل کشورهای همسایه و قدرت‌های برتر منطقه‌ای و جهانی برای اشتراک فعال در نشست استانبول، به موفقیت این نشست کمک خواهد کرد. بنابراین، هر گونه غفلت در استفاده بهینه از این نشست باعث خواهد شد تا فرصت دوم صلح نیز از دست برود. توقع مردم افغانستان و جامعه جهانی آن است که این اشتباه بزرگ نباید از هیچ یکی از طرف‌ها سر بزند.

کلیدواژه