تعویق نشست صلح افغانستان در ترکیه
(last modified Wed, 14 Apr 2021 02:23:27 GMT )
حمل 25, 1400 06:53 Asia/Kabul
  • تعویق نشست صلح افغانستان در ترکیه
    تعویق نشست صلح افغانستان در ترکیه

منابع خبری افغان اعلام کردند، زمان برگزاری نشست صلح افغانستان در ترکیه تا ۲۴ آوریل/4ثور به تعویق افتاده است.

‌رسانه‌های افغانستان نوشتند، گروه طالبان نیزآمادگی ندارد تا در ۱۶ آوریل (۲۷ حمل) در نشست استانبول ترکیه برای صلح شرکت کند.

این منابع همچنین به نقل از برخی مقامات افغانستان اعلام کردند، آمادگی‌ها برای برگزاری نشست استانبول ترکیه در۱۶ آوریل/27حمل فراهم نخواهد شد و به همین دلیل برگزاری این نشست از ۱۶ به ۲۴ آوریل/4ثور موکول شده است.

در همین حال محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از گروه طالبان خواست به احترام ماه مبارک رمضان جنگ را متوقف کرده و به برقراری آتش بس تمکین کنند.

تعویق زمان برگزاری نشست صلح افغانستان که قرار بود به میزبانی شهر استانبول ترکیه برگزار شود نشان از فراهم نشدن زمینه های لازم برای انجام این نشست بوده است.

فقدان انسجام و عدم اجماع در بین دو طرف مذاکرات صلح افغانستان علت اصلی تعویق زمان نشست صلح این کشور در استانبول است .

در هفته های اخیر علاوه بر اختلافات بین مقامات  افغانستان درباره محورهای مذاکرات و شیوه های ترغیب طالبان به پیوستن به روند صلح، سران احزاب  و شخصیت های سیاسی این کشور نیز دیدگاه های متفاوتی درباره چگونگی دست یابی به صلح از طریق توافق با این گروه مطرح کرده اند که این موضوع نشانه ای از وجود چند دستگی و اختلاف  در داخل افغانستان درباره شرایط گفتگوهای بین الافغانی است. 

در داخل افغانستان دو دیدگاه عمده درباره خاتمه جنگ و توافق با طالبان برای استقرار صلح و برقراری آرامش وجود دارد.

دیدگاه اول قائل به تمکین به برخی خواسته های طالبان از جمله درباره تغییر قانون اساسی افغانستان است که این مسئله موجب از بین رفتن دستاوردهای بزرگی نظیر اصل جمهوریت و نقش مردم در حکومت از طریق شرکت در انتخابات خواهد شد.

دیدگاه دوم تاکید دارد که نباید برای دست یابی به صلح با طالبان قانون اساسی و به خصوص اصل جمهوریت در افغانستان مخدوش شود و این گروه باید برای مشارکت در قدرت خود را در معرض ارای مردم در انتخابات قرار دهد. 

این دو دیدگاه درباره نحوه مواجهه با طالبان در فرایند صلح افغانستان درحالی مطرح است که این گروه با تاکید بر لزوم کنار رفتن دولت کنونی این کشور بر برپایی نظام امارت اسلامی تاکید دارد که در چنین مدل حکومتی مردم جایگاهی در تصمیم گیری های حکومت ندارند. 

در طرف مقابل نیز اگر چه اخباری رسمی درباره اختلاف در بین سران ارشد طالبان درباره مذاکرات صلح منتشر نشده  اما این گمانه مطرح است که سیاست های یکجانبه مبتنی بر عدم انعطاف پذیری و اصرار به تحقق کامل مطالبات در این گروه با مخالفت هایی روبرواست.

این واقعیت وجود دارد که بخشی از  نیروهای طالبان ادامه جنگ در افغانستان را فرسایشی دانسته و انرا بی نتیجه می دانند و به همین دلیل است که برخی گزارش ها از وجود اختلاف در این گروه درباره ادامه سیاست های کارشکنانه در روند مذاکرات بین الافغانی حکایت دارد.

در چنین شرایطی است که طرفین مذاکرات صلح شامل دولت افغانستان و گروه طالبان برای برگزاری نشست صلح در استانبول که قرار بود در16 آوریل/27حمل برگزارشود آمادگی ندارند و زمان برگزاری این گفتگوها به تعویق افتاده است.