مطبوعات کابل 30حمل: اعلام خروج زودهنگام و مسوولیت های دولت
"طرح های صلح از فرد محوری به آینده محوری متمرکز شود"، "اعلام خروج زودهنگام و مسوولیت های دولت" و "عادلانه ی قدرت و ثروت را می خواهیم" مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
طرح های صلح از فرد محوری به آینده محوری متمرکز شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین نوشته است :
تاکنون بیش از ۳۰ طرح صلح از طرف جناحهای مختلف سیاسی برای ارائه در کنفرانس استانبول یا توحید در شورای عالی مصالحهی ملی تهیه و تدوین شدهاند. از این میان، بهنظر میرسد حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار و حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاحالدین ربانی از ارائهی طرحهای صلحشان به شورای عالی مصالحهی ملی سر باز زده و ترجیح دادهاند که بهصورت مستقلانه در کنفرانس صلح استانبول ارائه کنند.
اطلاعات روز می افزاید:
در هنگامهی حساسی که افغانستان در آن قرار دارد، جناحهای سیاسی باید از تکرار خطای سهمگین دو دههی قبل و ارائهی طرحهای صلح و تعیین نظام سیاسی آیندهی کشور مبتنی بر منافع فردی و سهم و جایگاه فردی و گروهی در ساختار قدرت امتناع کنند. هر طرحی که ارائه شده و مورد چانهزنی یا حمایت قرار میگیرد، باید مبتنی بر واقعیتها و رفع مشکلات سیاسی-اجتماعی کشور، آیندهنگری، جلوگیری از بروز بحران و بحرانهای سیاسی دیگر و کاهش بسترهای منازعهی قومی و گروهی بر سر تقسیم قدرت باشد.
و اعلام خروج زودهنگام و مسوولیت های دولت عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین نوشته است:
با اعلام خروج بدون قیدوشرط سربازان امریکایی از افغانستان، این کشور در آستانه فصل جدیدی قرار گرفته است.امریکاییها همانگونه که زلمی خلیلزاد باری در یکی از گفتوگوهایش گفته بود که بدون مشوره آمدهاند، بدون مشوره از افغانستان سر از اول ماه می برنامه خروجشان را کلید میزنند. حکومت افغانستان میگوید که نیروهای امنیتی افغانستان توان دفاع مستقل را دارند و رییس جمهور در تازهترین مورد گفته است که روایت سقوط، روایت نادرست است. او عنوان کرده است که روایت حکومت پس از این، روایت مسوولیت، فداکاری، مشارکت، ملتسازی، اعمار صلح، ایجاد مارکیت، اتصال منطقهای و تامین امنیت است.
هشت صبح می افزاید:
با وجود خروج نیروهای خارجی، نقطه امیدوارکننده اما اجماع جهانی و منطقهای برای حفظ نظم موجود در افغانستان است. افغانستان در کنار برخورداری از نیروهای آموزشدیده امنیتی که هم تجربه جنگ دارند و هم پیشرفتهترین آموزشهای رزمی را فراگرفتهاند، رو به سقوط پیش نمیرود. حکومت افغانستان باید از یک سو روی صلح به عنوان نیاز مبرم ملی ما تاکید کند و روایت صلح را ترک نکند و از سوی دیگر با در نظر داشت سناریوهای بد، از هیچ تلاشی در جهت تقویت اجماع سیاسی به منظور حفظ دستآوردهای دو دهه اخیر دریغ نورزد.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان توزیع عادلانه ی قدرت و ثروت را می خواهیم چنین نوشته است:
یکی از دلایل عمده اختلاف و کشمکش میان اقوام و بی باوری نسبت به دولت افغانستان و رهبران آن، توزیع ناعادلانه و ظالمانه قدرت و ثروت در نظام است.
بنابر وضاحت قانون اساسی موجود کشور، نظام افغانستان نظام ریاستی است و تمام صلاحیت و قدرت اجرایی در دست رییس جمهوری بوده و با این تصور که قوم پشتون در افغانستان اکثریت را تشکیل می دهد، بناءً رییس جمهور هم از قوم و تبار پشتون برگزیده می شود. از سوی دیگر رییس جمهور با اختیار و صلاحیت بی حد و حصری که دارد، استقلال نهادهای دیگر دولت یعنی دادگاه و شورای ملی را هم در عمل زیر سوال برده است و این هر دو نهاد به ظاهر مستقل، وابسته به امر و نهی رییس جمهور بودند در همین چند دوره نتوانستند استقلالی که قانون اساسی به آنها تفویض کرده است را به کار ببرند و از آن استفاده لازم کنند.
در پایان آرمان ملی می افزاید:
اکنون برخی از گروهها و چهرههای سیاسی متوجه این کاستی کلان و نقیصه قانون اساسی شده اند و میخواهند آن را اصلاح کنند و تاکید بر بازبینی نسبت به قانون اساسی دارند. در طرحهایی که برای تأمین صلح در کشور آماده شده است، طرح نظام پارلمانی (نظام غیر متمرکز) نیز یکی از طرحهای قابل توجه بوده که میتواند مشکل اساسی در میان اقوام افغانستان را حل کند. این طرح خواهان توزیع قدرت به گونهی عادلانه میانه اقوام با هم برادر شده است.