مطبوعات کابل 5 ثور: طالبان و ناتوانی درک زبان‌ دیپلماسی
(last modified Sun, 25 Apr 2021 03:43:05 GMT )
ثور 05, 1400 08:13 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 5 ثور: طالبان و ناتوانی درک زبان‌ دیپلماسی
    مطبوعات کابل 5 ثور: طالبان و ناتوانی درک زبان‌ دیپلماسی

"طالبان و ناتوانی درک زبان‌دیپلوماسی "، " خروج‌توام‌با نگرانی " و " شکست مردم" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان طالبان و ناتوانی درک زبان‌دیپلماسی چنین نوشته است :
به‌دلیل خودداری طالبان از شرکت در نشست استانبول، این گفت‌وگوها تاکنون دوبار به تعویق افتاده است. درحالی‌که قرار بود کنفرانس استانبول در ۲۴ آپریل/4ثور به میزبانی ترکیه، قطر و سازمان ملل برگزار شود، اما به‌دلیل شرکت‌نکردن طالبان به تعویق افتاد. گفته شده این نشست بعد از ماه رمضان برگزار خواهد شد، اما تاریخی برایش تعیین نشده است. موضع طالبان نیز هنوز تغییر نکرده و روشن نیست که این گروه به میز مذاکره برمی‌گردد یا نه. این گروه سیاست مذاکرات فرسایشی در پیش گرفته است. این‌که طالبان گفته‌‌اند تا زمانی‌که همه‌ی نیروهای خارجی از افغانستان خارج نشوند، حاضر نیستند در کنفرانس استانبول شرکت کنند، در واقع تاکتیکی برای گریز از مذاکرات است. با خروج نیروهای خارجی اطمینانی وجود ندارد که طالبان متعهد به مذاکره و صلح بمانند.
اطلاعات روز می افزاید :
گروه طالبان با زبان دیپلماسی بیگانه است. تشدید حملات طالبان در سال گذشته و همزمان با جدی‌شدن مذاکرات صلح نشان می‌دهد که این گروه خشونت را بهترین اهرم فشار خود می‌داند. تلاش‌های دیپلماتیکی برای برگشت طالبان به میز مذاکره در نشست استانبول بعید به‌نظر می‌رسد کارساز واقع شود. این گروه تاکنون هر گونه تلاش و دیپلماسی صلح‌محور را دور زده است. شاید طالبان زبان زور را بهتر می‌فهمند
و خروج‌توام‌با نگرانی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :
مقامات امریکایی به هدف حصول اطمینان از خروج مصون نیروهای خارجی از افغانستان، تصمیم گرفته‌اند که تعدادی از نیروهای ویژه این کشور را وارد افغانستان کنند. تعداد دقیق این نیروها تا هنوز روشن نیست. آن‌ها هم‌چنان دو فروند بمب‌افگن بی ۵۲ را به همین هدف در قطر مستقر کرده‌اند. ضمن آن‌که ناو هواپیمابر «یواس‌اس دوایت آیزنهاور» همراه با کشتی‌های محافظتی آن نیز در خاورمیانه تا تکمیل برنامه خروج باقی خواهد ماند.

این سطح بلند آمادگی برای خروج ۲۵۰۰ سرباز امریکایی و ۷۰۰۰ سرباز ناتو از افغانستان، نشانه نگرانی امریکایی‌ها از هشدارهای گروه طالبان است. برای امریکایی‌ها و سازمان نظامی ناتو خروج مصون سربازان‌شان از افغانستان بسیار مهم است. از این‌رو، نگرانی آن‌ها نسبت به هشدارهای اخیر گروه طالبان قابل درک است.

هشت صبح می افزاید :

امریکا و ناتو با وجود اشراف کامل بر وضعیت افغانستان و پیش‌بینی تمام سناریوهای بد برای این کشور، آماده بازبینی تصمیم خروج نیستند. بیش‌ترین مشغولیت ذهنی آن‌ها در حال حاضر آن است که چگونه می‌توانند سربازان‌شان را به صورت مصون از افغانستان بیرون کنند.

گروه طالبان که سال‌های متمادی است از «استراتژی صبر و انتظار» کار می‌گیرد، در دقایق پایانی بازی خود با امریکا و ناتو دچار خطا نخواهد شد. این گروه به رغم هشدارهایش در جریان خروج سربازان خارجی دست به حملات بزرگ علیه این نیروها نخواهد زد. گروه طالبان که خود را «فاتح» جنگ می‌داند به حملاتی اقدام نخواهد کرد که مسیر بازی را به زیان این گروه عوض کند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان شکست مردم چنین نوشته است :
دوره حکومت مردی که امیدهای زیادی به او بسته شده بود به یاس تبدیل گشت. حکومت وی نتوانست یا نخواست از دوره گذار فساد و تشتت عبور کند. افراد حکومتی نزدیک به رییس جمهور غرق در فساد شدند. آنها تصور می‌کردند که تنها با شعارهای دهن پرکن می‌توانند در عرصه سیاست جولان بدهند، اما با ندانم‌کاری و ناکارآمدی باعث رویگردانی اندک حامیان خارجی از حکومت شدند. مساله مشروعیت داخلی هم بر این امر صحه گذاشته است. نگرانی جامعه جهانی در این اواخر به اوج خود رسیده و انتظار داشتن از حکومتی که وضعیت افغانستان را به این حالت رسانده، بیهوده است.

راه مدنیت می افزاید :

اما مردم در این میان تنها وسیله‌یی بودند برای فشار آوردن گروه‌های رقیب به همدیگر. کمونیست‌ها، مجاهدین، طالبان و دولت به اصطلاح مدرن و دوران گذار ثابت ساخت که مردم فقط تماشاگر و وسیله هستند و از خود اراده‌یی نداشته و ندارند

کلیدواژه