جوزا 18, 1400 10:47 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 18 جوزا: سفر خلیلزاد به منطقه در آستانه اوج حملات طالبان
    مطبوعات کابل 18 جوزا: سفر خلیلزاد به منطقه در آستانه اوج حملات طالبان

"از این رفت و آمدها آبی گرم نمی شود"،" سفر خلیلزاد به منطقه در آستانه اوج حملات طالبان" و "از آسمان کشور غم می بارد"، مهمترین عناوین سرمقاله های امروز چاپ کابل است.

از این رفت و امدها آبی گرم نمی شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان، برای جان‌ بخشیدن به روند صلح افغانستان سفرهای تازه‌اش را آغاز کرده است. او دو روز قبل به کابل آمد. او با چهره‌های مطرح سیاسی افغانستان دیدار کرد. در این سفر، خلیل‌زاد گفته وقت آن است تا طرف‌ های درگیر، خشونت‌ها را کاهش دهند و گفت‌وگوهای جدی و معنادار را آغاز کنند. در این سفر آقای خلیل‌زاد را هیأتی بلندپایه از نهادهای مختلف امریکا همراهی می‌کند. این سفر پس از مدت‌ها سکوت و کرختی در روند صلح افغانستان صورت می‌گیرد. به‌نظر می‌رسد هدف اصلی امریکا این است که دوباره به جان بی‌رمق روند صلح افغانستان کالبد تازه ببخشد و بن‌بست را بکشند.

اطلاعات روز می افزاید: 

طالبان اکنون موضع سازش‌ناپذیری دارند. این گروه به تسلط بیشتر و تنگ‌ترکردن حلقه‌ی حاکمیت دولت افغانستان می‌اندیشد و در نزدیک به دو ماه گذشته دست‌ کم ده ولسوالی را سقوط داده است. شدت جنگی که طالبان به آن دامن زده، بی‌ سابقه است. برای طالبان اکنون اولویت اصلی تسلط بیشتر بر افغانستان است. اصولا این گروه به خویشتن‌ داری توجهی ندارد. تلاش‌های دیپلماتیکِ نیمه‌جان خلیل‌زاد در وضعیتی که برای مهار خشونت‌ها هیچ برنامه‌‌ای در دستور کار نیست و طالبان و دولت افغانستان بر طبل جنگ می‌کوبند، جامعه جهانی نظاره‌ گر روزهای خونین افغانستان است، قطعا نمی‌تواند گره‌گشا واقع شود.

و سفر خلیلزاد به منطقه در آستانه اوج حملات طالبان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

پاکستانی‌ها برای فشار آوردن بر طالبان، همکاری نمی‌کنند. در داخل نیز اجماع سیاسی به وجود نیامده است و حکومت حاضر نیست، قدرت مطلقه خود را با گروهی یا کسی تقسیم کند. در چنین شرایطی که بن‌ بست و تنش‌ ها در مسیر مذاکرات صلح در اوج است، آیا سفر خلیل‌زاد می‌تواند روی این بن‌بست اثر بگذارد؟

هشت صبح می افزاید:

بعید به نظر می‌رسد که تلاش‌های خلیل‌زاد موثر واقع شود. او پیش از این نیز بار بار به منطقه سفر کرده و با رهبران کشورهای مهم منطقه دیدار داشته و تعهد آن‌ها را برای کمک به روند صلح گرفته؛ اما در عمل هیچ چیزی در این روند تغییر نکرده است. اکنون خشونت‌ها بیش‌تر شده است و این نشان می‌دهد که تلاش‌های خلیل‌زاد تا این‌جای کار نتیجه ملموسی نداشته است.دیده شود که این بار خلیل‌زاد برای منطقه و طرف‌های درگیر حامل چه پیامی است و آیا این سفر او می‌تواند طالبان را از میدان‌های جنگ به میز مذاکرات متمایل سازد یا نه؟

و به سراغ روزنامه ی ارمان ملی می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان از آسمان کشور غم می بارد چنین نوشته است:

از روزی که در کشور ندای صلح بلند شد، به تناسب آن دامنه‌ی جنگ و خشونت ها نیز گسترش یافت.امروز افغانستان در بدترین وضع امنیتی قرار دارد و همه روزه تعداد زیادی از باشنده گان این سرزمین به گونه ها و بهانه های رنگارنگ کشته می شوند که مصیبت ناشی از آن در تمام کشور سایه افگنده و همه مردم در یک حالت خراب روانی قرار گرفته اند.

در پایان آرمان ملی می افزاید:

یکی با رهبران پاکستانی مخفیانه دیدار و ملاقات می کند و آن را مثبت ارزیابی می کند و دیگری در برابر پاکستان در همین شرایط حساس کشور موضع گیری تند می کند و روشن هم نیست که از این موضع گیری های تند در برابر پاکستان منافع شخصی اش را در نظر دارد یا در فکر تأمین منافع ملی است.خلاصه در کشور غم می بارد، جنگ و تهدید طالبان از یک طرف، شیوع مرض کرونا و جان باختن مریضان و کمبود وسایل طبی به ویژه آکسیجن و بلند رفتن واقعات جنایی، بیکاری و ده ها مسایل دیگر سبب شده است که مردم نسبت به آینده شان ناامید شوند.با توجه به همین گفته ها کشور و مردم در وضعیت بسیار خراب و بحرانی قرار دارند، باید همه به عوض اختلاف و تأمین منافع شخصی شان به فکر مردم مظلوم شان باشند و در برابر مسایل کلان کشور متوصل به وحدت نظر و اجماع شوند و نگذارند کشور شان بار دگر در چنگال خونین نظامیان پاکستانی قرار گیرد.

کلیدواژه