مطبوعات کابل 23 جوزا: سراب طرح امنیتی غرب کابل
(last modified Sun, 13 Jun 2021 03:39:36 GMT )
جوزا 23, 1400 08:09 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 23 جوزا: سراب طرح امنیتی غرب کابل
    مطبوعات کابل 23 جوزا: سراب طرح امنیتی غرب کابل

"سراب طرح امنیتی غرب کابل" ، " سونامی کرونا ، دستگاه دیپلماسی باید قوی تر شود " و" آیا به زودی شاهد یک فاجعه ی انسانی خواهیم بود " ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است

سراب طرح امنیتی غرب کابل عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :

در فاصله‌ی حدود دو هفته از به میان‌آمدن بحث در خصوص تدوین و اجرایی‌شدن یک طرح امنیتی مشترک میان حکومت و مردم محل برای غرب کابل تاکنون دست‌کم هفت حمله بر غیرنظامیان هزاره‌تبار در غرب کابل صورت گرفته است. پنج موتر مسافربری از نوع تونس و سراچه و یک بس مسافربری شهری در ده روز اخیر، در غرب کابل توسط بمب‌های مقناطیسی جاسازی‌شده منفجر شده است.

در این انفجارها ده‌ها نفر در آتش انفجار‌ها زنده-زنده سوختند. تعدادی از سوختگی مردند و برخی به‌شدت جراحت برداشتند.حملات سیستماتیک بر هزاره‌ها و شیعیان در سراسر کشور و به خاصه در محلات شیعه/هزاره‌نشین غرب پایتخت، اتفاق جدیدی نیست. این حملات که مصادیق چشم‌پوشی‌ناپذیر پاکسازی قومی و نسل‌کشی است، از هفت سال قبل آغاز شد. در این هفت سال در بیش از ۳۵ حمله بر اماکن عمومی و تجمعات غیرنظامیان بیش از یک‌هزار غیرنظامی کشته و دست‌کم دو هزار تن دیگر مجروح شده‌اند.

اطلاعات روز می افزاید:

به‌نظر می‌رسد ادعای حکومت مبنی بر ساختن طرح امنیتی ویژه برای حفاظت از غرب کابل در برابر حملات سیستماتیک، سرابی بیش نباشد. این حملات اتفاق تازه و شناخته‌ناشده‌ای نیست که ساختن طرح آن در فوریت کنونی، هفته‌ها در بر بگیرد.

از هفت سال به این‌سو یک گروه قومی-مذهبی مشخص در مناطق مشخص هدف حمله قرار گرفته‌اند. هفت سال، زمان بسیار طولانی است که در آن می‌توان طرح امنیتی-نظامی تسخیر یک کشور را تدوین و اجرایی کرد. اگر حکومت اراده‌ای واقعی برای حفاظت از غرب کابل می‌داشت و در برابر حفاظت از جان غیرنظامیان هزاره‌تبار و شیعیان کشور حس مسئولیتی وجود داشت، تا کنون فرصت کافی برای ساختن، اجرایی‌کردن و آزمودن صدها طرح امنیتی فراهم بوده است.

و سونامی کرونا ، دستگاه دیپلماسی باید قوی تر شود 

عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

نظام صحی افغانستان در پی شیوع موج سوم کرونا به شدت تحت فشار قرار گرفته است. وزارت صحت عامه با اعمال محدودیت‌های تازه در صدد کاهش این فشار است. با این وصف، کمبود آکسیجن و واکسین کرونا از مشکلات عمده‌ای است که تاهنوز رفع نشده است.وزارت صحت عامه روز گذشته اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت مرگ ۶۷ بیمار کرونایی را ثبت کرده است. این بالاترین رقم مرگ ناشی از کرونا از زمان شیوع این ویروس تاکنون در کشور است. اولین واقعه مثبت ویروس کرونا در افغانستان در پنجم حوت ۱۳۹۸ ثبت شده بود.

هشت صبح می افزاید :

دستگاه دیپلماسی کشور باید فعالیت‌هایش را برای جلب کمک‌های صحی به افغانستان افزایش دهد. وزارت صحت عامه می‌گوید که نظام صحی کشور به شدت تحت فشار قرار دارد و مردم نیز برای کاهش این فشار با آن همکاری لازم ندارند. این وزارت حتی از احتمال وقوع فاجعه انسانی در کشور هشدار داده است. برای جلوگیری از وقوع این فاجعه، همکاری جامعه جهانی و نهادهای بین‌المللی با سکتور صحی افغانستان یک ضرورت جدی است. وزارت خارجه باید برای فراهم‌آوری کمک‌ها و نیز تسهیل شرایط آن از منابع بین‌المللی با وزارت صحت عامه همکاری کند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان آیا به زودی شاهد یک فاجعه ی انسانی خواهیم بود چنین نوشته است :

شيوع بيماري کوويد19 در کشور که با گذشت هر روز بيشتر مي‌شود يک تهديد جدي براي مردم است. کاربران هر روز در شبکه هاي اجتماعي از مرگ دوستان و کساني که با آنها شناخت و معرفت دارند، مي‌نويسند و خبر مي‌دهند.همين که صفحه يک شبکه اجتماعي باز مي‌شود، جز خبر مرگ آنهم به اثر بيماري کرونا، چيزي ديگر به چشم نمي خورد.آن گونه که گفته مي‌شود، بيشتر کساني که به اين مرض مهلک مبتلا شده اند، يا در مراسم عروسي عزيزان شان شرکت کرده اند و ياهم به جنازه و فاتحه رفته اند.همين که يک عضو خانواده به اين مرض مبتلا شود، در حقيقت همه اعضاي خانواده به آن مبتلا مي‌شوند. اکنون ديده مي شود که در برخي از خانه ها تقريباً همه اعضاي خانواده مريض استند و به درمان و کمک نياز دارند.به همين‌گونه در بيمارستان ها، بيماران کوويد19 به کمبود آکسيجن مقابل شده اند و برخي از اين بيماران از کمبود آکسيجن، جان شان را از دست مي‌دهند

در پایان آرمان ملی می افزاید :

مسوولان صحت عامه، هشدار داده اند که در چند هفته آينده کوويد19 به بالاترين سطح خود خواهد رسيد و نهادهاي صحي ظرفيت رسيده‌گي به بيماران مصاب به کرونا را نخواهند داشت.آن گونه که ديده مي‌شود بيشتر مردم زماني که از خانه به سوي کارشان روان مي‌شود اصلاً از ماسک استفاده نمي کنند.در همين حال رستورانت هاي شهر پر از مشتريان است و بيشتر آنها دستور هاي بهداشتي را مراعات نمي کنند.با توجه به همين گفته ها، روزهاي آينده، روزهاي بسيار بدتر و خطرناک‌تر براي باشنده‌گان شهرها به ويژه شهر کابل که در آن حدود شش تا هفت ميليون تن زنده گي مي‌کنند، خواهد بود.اگر مردم کرونا را جدي نگيرند و به دستورهاي بهداشتي توجه نکنند، ما شاهد فاجعه انساني خواهيم بود و آنگاه ندامت و پشيماني سودي نخواهد داشت و مسوول تمام اين مصيبت ها، غم ها و پيش‌آمدها، خودمان خواهيم بود.