مطبوعات کابل 27سرطان: ضرورت گفتگو ،به امید مردم تبر نزنید
ضرورت گفتگو ،به امید مردم تبر، فرصت سازی به جای فرصت سوزی عناوین مهم روزنامه امروز چاپ کابل است .
روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان ضرورت گفتگو ،به امید مردم تبر نزنید چنین نوشته است :
دور تازهی گفتوگوهای صلح افغانستان، شنبه (۲۶ سرطان) با حضور نمایندگان دولت افغانستان و نمایندگان گروه طالبان در دوحه از سرگرفته شد. داکتر عبدالله، رییس شورای عالی مصالح ملی، هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی افغانستان را در این دور، رهبری میکند. در کنفرانس مطبوعاتیای که آقای عبدالله در میدان هوایی کابل در این خصوص داشت، گفت «این هیأت به نمایندگی از دولت افغانستان، دارای صلاحیت کامل است و انتظار دارد نتایج خوبی از این سفر بهدست آورد.». در عین حال، ملاعبدالغنی برادر رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر در آستانه برگزاری دوره تازه گفتوگوها گفت که «هدف بزرگ ملت ما در آستانه تحقق است. در این راستا، ما و همه شما مسئولیت مشترک داریم که اطمینان حاصل کنیم که فداکاریهای بزرگ و بیامان مردم ما به هدر نرود. بلکه برای رسیدن به این هدف بزرگ، باید با هم کار کنیم و هماهنگ باشیم.» دور تازهی گفتوگوها قرار است به مدت سه روز در دوحه ادامه یابد.
دور تازهی گفتوگوهای صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان در حالی صورت میگیرد که طی هفتههای اخیر خشونتها در کشور به اوج خود رسید. تخمین زده میشود نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر در نتیجهی خشونتهای اخیر بیجا شدهاند. همچنین صدها تن در نتیجهی درگیریها کشته شدند. موج تازه خشونتها، نگرانیها و ناامیدیهای بیسابقهای را در میان مردم ایجاد کرد. نگرانیهایی که نهتنها افغانها را متاثر ساخت، بلکه بسیاری از کشورهای منطقه و جهان نیز نارضایتی خود را از وضعیت تازه در افغانستان اعلام کردند.
اطلاعات روز می افزاید :
دور تازهی گفتوگوی صلح از این جهت مهم است که میتواند نقطهی امیدی برای پایانیافتن جنگ جاری در کشور باشد. بنابراین انتظار میرود طرفین به این درک و نتیجهی حیاتی رسیده باشند که خشونت و جنگ راهحل نیست و گفتوگو بستر مناسبی برای پایانبخشیدن به سالها منازعه در کشور است. از طرف دیگر، مذاکرات سیاسی مکانیزمی است که مورد توافق کشورهای منطقه و امریکاست. خواست امریکا از اشرفغنی و داکتر عبدالله به صورت واضح این بود که نباید دروازههای گفتوگو و حل منازعه از طریق مذاکرات سیاسی بسته شود. همچنین متد مذاکره خواست مشترک بسیاری از کشورهای منطقه است. مهمترین پیام هر نشست صلحی که در ماههای اخیر درباره افغانستان دایر شده بهصورت ساده این بود: ختم جنگ و ادامه از سرگیری مذاکرات سیاسی.
و فرصت سازی به جای فرصت سوزی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :
موضوعات اصلی مورد بحث بین هیأتهای دولت و طالبان شامل چگونهگی و شرایط تشکیل دولت موقت، آتشبس و میانجیگری قطر و سازمان ملل متحد بوده است. قطعاً گروه طالبان برای توافق روی این موارد، روی رهایی هفتهزار جنگجوی در بند خود و همینطور لغو فهرست سیاه ۱۹۸۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید کرده است.رییسان هیأتهای دولت و طالبان در نشست مقدماتی تأکید کردند که دارای صلاحیت کامل تصمیمگیری به نمایندهگی از دو طرف جنگ هستند. انتظار میرود که دو طرف بتوانند در نشست امروز خود به توافقات هرچند کوچک دست یابند.مذاکرات رسمی صلح بین دولت و طالبان در ۲۲ سنبله پارسال در قطر برگزار شد. از آن زمان تاکنون حدود ده ماه سپری شده؛ اما نتایج ملموسی از این مذاکرات به دست نیامده است. در این مدت، هم دولت و هم گروه طالبان یکسره فرصتسوزی کردهاند. مواضع متصلب دو طرف عامل اصلی این فرصتسوزی بوده است. البته نقش طالبان در این فرصتسوزی پررنگ بوده است.
هشت صبح می افزاید :
مردم افغانستان از جنگ خسته شدهاند. این جنگ باعث آوارهگی میلیونها نفر در گذشته و صدها هزار نفر در جریان دو و نیم ماه اخیر شده است. سطح امید به زندهگی در افغانستان پایین آماده است و بیشتر شهروندان به فکر فرار از این کشور هستند. فرصتهای سرمایهگذاری از دست رفته و اندک فرصتی که برای سرمایهگذاری موجود است، نیز از دست خواهد رفت. خیر عمومی و مصالح علیای کشور ایجاب میکند که فرصتهای موجود برای صلح نباید از دست برود و دو طرف به صورت فوری به توافق مطلوب صلح نایل شوند. بنابراین، نشست جاری قطر یک فرصت خوب برای ایجاد تحرک در مذاکرات صلح است، این فرصت نباید در آتش کینه و خشم و انتقامجویی بسوزد و دود شود.