اسد 03, 1400 11:45 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 3 اسد: اختلاف کابل و اسلام اباد باید از طریق دیپلماسی حل شود
    مطبوعات کابل 3 اسد: اختلاف کابل و اسلام اباد باید از طریق دیپلماسی حل شود

"اختلاف کابل و اسلام اباد باید از طریق دیپلماسی حل شود" ، " روسیه در نبرد با داعش نباید روی طالبان حساب کند" و " دیپلماسی در برابر طالبان گزینه ی شکست خورده است"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

اختلاف کابل و اسلام اباد باید از طریق دیپلماسی حل شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :

به‌تازگی حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان در مصاحبه‌ای گفته است که ارتش پاکستان از طالبان حمایت نظامی و مالی می‌کند و نیز گفته که امسال حدود ده هزار نفر از مدارس پاکستان برای جنگ وارد افغانستان شده‌اند.با توجه به ادعاهای مقام‌های حکومتی افغانستان و پاکستان و جابجایی ارتش پاکستان در امتداد خط دیورند، به‌نظر می‌رسد تنش‌های سیاسی و دیپلماتیک میان کابل و اسلام‌آباد شدت گرفته است. کابل باور دارد که اسلام‌آباد در ناامنی و جنگ جاری در افغانستان نقش دارد و از سوی دیگر اسلام‌آباد، کابل را متهم به حمایت از طالبان پاکستانی و بلوچ‌ها می‌‌کند.

اطلاعات روز می افزاید :

کابل و اسلام‌آباد باید از طرح ادعاهای این چنینی علیه همدیگر خودداری کنند. دو کشور برای حل مشکلات موجود و رفع ابهامات از ادعاهای طرح‌شده می‌توانند با توسل به دیپلماسی، گام‌های اساسی و سازنده بردارند و برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان و منطقه همکاری کنند. چرا که بی‌ثباتی در هریک از دو کشور، باعث بی‌ثباتی و ناامنی هردو کشور خواهد شد. افغانستان در روزهای سرنوشت‌سازی قرار دارد. بنابراین ضرورت گفت‌وگو و دیپلماسی بیش از هر زمانی میان اسلام‌آباد و کابل احساس می‌شود. بنابراین بهتر است پیش‌فرض‌ها و ذهنیت‌های گذشته را در قبال یکدیگر کنار گذاشت و بستری مشترک برای همکاری، جست‌وجو کرد.

و روسیه در نبرد با داعش نباید روی طالبان حساب کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

آن‌چه در اوج جنگ بین دولت و طالبان مایه نگرانی روس‌ها است، تهدیدات داعش است. شورای امنیت سازمان ملل متحد به تازه‌گی اعلام کرده است که جنگ‌جویان داعش پس از شکست در ننگرهار و کنر به ولایت‌های نورستان، بادغیس، سرپل، بغلان، بدخشان و کندز رفته‌اند.

طبق این اعلام، شاخه خراسان داعش فعلاً سرگرم سربازگیری است و احتمالاً تا ده ‌هزار جنگ‌جو را جذب خواهد کرد.مقامات روسی ادعا دارند که جنگ‌جویان داعشی در جریان سال‌های گذشته با همکاری امریکا و ناتو با هلی‌کوپتر به شمال افغانستان منتقل شده‌اند. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، به تازه‌گی گفته است که آن‌ها برای اثبات این ادعای خود اسناد کافی در اختیار دارند.سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، جمعه گذشته گفت که گروه طالبان متعهد شده است با داعش در افغانستان مبارزه کند. این تعهد در سفر ماه سرطان هیأت طالبان به مسکو به رهبر مولوی شهاب‌الدین دلاور، سپرده شده بود.

هشت صبح می افزاید :

برای روسیه همان مناسب است که سطح همکاری‌های امنیتی خود با دولت افغانستان را تقویت کند و توافقات سابق دو طرف برای تبادله اطلاعات امنیتی عملی شود. اتکا به یک گروه بنیادگرا و افراطی می‌تواند باعث دردسرهای تازه‌ای برای روسیه و کشورهای آسیای میانه شود؛ زیرا روابط گروه طالبان با گروه‌های تندرو اسلامی مثل جنبش اسلامی ترکستان شرقی، نهضت اسلامی تاجیکستان، جنبش اسلامی ازبکستان، حزب التحریر و جماعت تبلیغی و ده‌ها گروه تندرو و رادیکال اسلامی دیگر برقرار است. با این وصف، این تنها دولت افغانستان است که می‌تواند روسیه را در مهار تهدیدات گروه‌های تروریستی، از جمله داعش، کمک کند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سرمقاله ای تحت عنوان دیپلماسی در برابر طالبان گزینه ی شکست خورده است چنین نوشته است :

در جنگ میان گروه طالبان و نیروهای امنیتی افغانستان، آن چه بیش‌تر از همه قابل نگرانی است، مسئله‌ی حقوق بشردوستانه است که حتا یک سر سوزن هم در نظر گرفته نمی‌شود. نظر به اصول حقوق ‌بشردوستانه، هیج یک از طرف‌های درگیر و متخاصم، حق ندارند کسانی را مورد خشونت‌های مسلحانه قرار دهند که در جنگ شرکت ندارند؛ اما طالبان با حمله در هر ولسوالی، با پامال‌کردن حقوق انسانی شهروندان، شماری را به رگ‌بار بسته و شماری را هم از خانه و روستای شان کوچ اجباری داده است

در پایان صبح کابل می افزاید :

نیاز است که متحدین دولت افغانستان، جدا از دیپلماسی طالبان را زیر فشار نظامی قرار دهند تا این گروه شکست را پذیرفته و از جان‌ومال مردم افغانستان دست بردارد. در غیر صورت، دادخواهی و توقع تعامل از راه دیپلماسی از این گروه با توجه به ماهیت آن، عملی نیست

 

کلیدواژه